Fietsen tijdens de zwangerschap: ervaringen en tips
02 januari 2023 

Fietsen tijdens de zwangerschap: ervaringen en tips

Zoals ik in mijn eerste blog al schreef ben ik in september voor het eerst moeder geworden. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, vroeg ik me direct af of ik nog wel zou kunnen wielrennen en mountainbiken. Gelukkig voelde ik me de hele zwangerschap goed en heb ik nog lang kunnen fietsen, wel met een aantal aanpassingen uiteraard. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaringen met fietsen tijdens de zwangerschap.


Fietsen is een ideale sport om te blijven doen tijdens de zwangerschap

Daniëlle tips fietsen tijdens zwangerschap

Na online research en navraag bij mijn verloskundige kwam ik erachter dat fietsen bij uitstek een sport is om te blijven doen als je zwanger bent. Dit omdat er bij fietsen relatief weinig druk op je gewrichten komt en je lichaam minder belast wordt dan bij veel andere sporten (zoals hardlopen). Yes, dat klonk goed!

Mountainbiken wordt wel afgeraden vanwege het verhoogde risico op vallen en de onverwachte schokken voor je lichaam. Ik ben dan ook direct gestopt met mountainbike trails, ook omdat ik nog niet zoveel ervaring heb met mountainbiken. Voor wielrennen kreeg ik het advies om goed naar mijn lichaam te luisteren en te kijken of het nog veilig is. Omdat ik me comfortabel voel op de racefiets en ik de fiets goed ken was ik niet bang om te vallen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik dus regelmatig op de racefiets gestapt, zowel binnen als buiten. Uiteraard heb ik wel wat aanpassingen gedaan aan mijn trainingen en was het even zoeken welke kleding ik nog aan zou kunnen. Hieronder deel ik mijn tips met jullie.

Daniëlle tips fietsen tijdens zwangerschap Zwift

Tips om te blijven fietsen tijdens de zwangerschap

1. Pas je intensiteit en trainingen aan

Door de zwangerschap vermindert je uithoudingsvermogen; een baby maken kost nou eenmaal veel energie. Mentaal heb ik dan ook de knop om moeten zetten dat ik vooral zou blijven fietsen om me fit te blijven voelen en mijn conditie enigszins op peil te houden, in plaats van dat ik voor een specifiek doel zou trainen.

Ik merkte ook dat mijn hartslag sneller omhoog ging en ik eerder buiten adem was. Als je zwanger bent is het belangrijk dat je niet oververhit raakt. Daarom ben ik niet buiten gaan fietsen toen het erg warm was en heb ik tijdens het binnen fietsen gezorgd voor voldoende verkoeling. Ook heb ik er op gelet dat mijn hartslag niet te hoog werd en dat ik nog een gesprek kon voeren tijdens het fietsen.

Wat mij enorm heeft geholpen daarbij is de ‘Baby on Board’ workout op Zwift. Dit programma bevat 24 workouts die speciaal gemaakt zijn voor zwangere vrouwen. De workouts zijn minder intensief en korter (30-40 minuten) dan veel andere workouts. Voor mij was dit een goede stok achter de deur om niet te intensief te trainen. Leuk detail: de workouts hebben ook erg toepasselijke namen, zoals 'Sleepless' ;-).

Daniëlle fietsen zwangerschap spacers

2. Aanpassingen aan de fiets

Na een tijdje ging mijn buik in de weg zitten op de racefiets. Daarom heb ik een extra spacer laten plaatsen op mijn stuurpen (zie foto). Dit zorgde ervoor dat mijn stuur hoger stond en ik minder snel met mijn benen tegen mijn buik aan kwam. Niet bij elke fiets is hier nog ruimte voor overigens. Tip: soms zitten er aan de bovenkant van je stuur (boven je stuurpen) al spacers en kun je deze (laten) verplaatsen naar onder je stuurpen.

Zelf ben ik aan het einde van mijn zwangerschap geswitcht van racefiets naar mountainbike vanwege de houding. Mijn buik zat toen echt in de weg op de racefiets, en op de mountainbike zit je toch meer rechtop. Ik heb toen wel alleen op verharde wegen of 'makkelijke' gravelpaden gereden met de mountainbike vanwege de schokken en het valrisico. En tijdens een vakantie in Italië heb ik (met veel tegenzin) gekozen voor een elektrische mountainbike vanwege de hoogtemeters en temperatuur.

Een andere tip die ik (helaas te laat) tegenkwam was om een opzetstuur verticaal op je stuur te plaatsen als je op een fietstrainer binnen fietst. Op die manier zit je goed rechtop en is er veel meer ruimte voor je buik. Het ziet er wel een beetje gek uit, maar dat ziet toch niemand ;-).


3. Kleding

Ik kwam erachter dat er nauwelijks fietskleding voor zwangere vrouwen te vinden is. Gelukkig kon ik mijn bibshorts nog tot het einde van de zwangerschap aan. Ik draag de Castelli Prima en Castelli Unlimited bibshorts, en deze rekten gelukkig goed mee. Verder had ik nog een heel groot fietsshirt liggen van het begin van mijn fietscarrière (toen ik de strakke fietsshirts nog weigerde). En de shirts van mijn vriend pasten gelukkig ook omdat deze minder getailleerd zijn.

Helaas kwam ik er te laat achter dat het merk Veloine wel een setje heeft voor zwangere vrouwen. Deze kleding groeit mee met de buik en ziet er ook mooi uit. Deze tip wilde ik jullie dus niet onthouden! Met de code Fietsvrouwen10 krijg je 10% korting bij Veloine *affiliate.

Het belangrijkste: luisteren naar je lichaam!

Met deze aanpassingen heb ik uiteindelijk tot de 32e week van mijn zwangerschap door kunnen fietsen. Eerst op de racefiets, en later toen mijn buik echt in de weg zat op de mountainbike (maar wel op verharde paden). Hierbij had ik het geluk dat ik me goed voelde tijdens de hele zwangerschap. Elke zwangerschap is anders, dus het belangrijkste is om te blijven luisteren naar je lichaam. Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaringen, maar hopelijk kan ik hiermee andere vrouwen die tijdens de zwangerschap door willen blijven fietsen helpen.

Inmiddels ben ik bezig om het fietsen na mijn bevalling weer op te bouwen. Mijn ervaringen op dit gebied zal ik binnenkort met jullie delen in een nieuwe blog.

Over de schrijver
Hi, ik ben Daniëlle en ben sinds 2022 gastblogger voor Fietsvrouwen. Hier schrijf ik artikelen over zwangerschap, fietsen combineren met een fulltime baan en gezin, beginnerstips, fietsen in Brabant en meer!