In gesprek met Tessa Neefjes over haar passie voor off-road
07 oktober 2023 

In gesprek met Tessa Neefjes over haar passie voor off-road

Door het werk wat ik doe met Fietsvrouwen ontmoet ik steeds vaker vrouwen die actief zijn in de fietsbranche. Van profrensters tot meiden die in de branche werken bij verschillende merken of hun eigen bedrijf hebben. Ik vind het inspirerend en kan er ontzettend van genieten als een andere vrouw vol passie over haar werk vertelt. Tessa stuur ik regelmatig een berichtje, om haar te feliciteren met een podiumplek of om succes te wensen voor een wedstrijd. Enige tijd later bedenk ik mij dat het heel tof is om eens met Tessa te kletsen over haar drive om altijd het beste uit zichzelf te halen. En hoe houdt zij het leuk voor zichzelf? Want uiteindelijk is dat ook belangrijk. Je kunt wel talent hebben, maar wat nou als je het plezier verliest? We gaan in gesprek. Tessa zit voor een trainingskamp in Livingo en appt mij of het vandaag kan, het is slechter weer en ze neemt een rustdag. Perfect moment om te bellen! 

Zelf zit ik in de auto naar een afspraak. Notuleren kan ik niet, maar het enthousiasme van Tessa is aanstekelijk en maakt het makkelijker om het te onthouden.

Daarom ben ik in gesprek gegaan met passievolle Fietsvrouwen. Ter inspiratie, om kennis te delen en gewoon omdat het leuk is om steeds meer vrouwen uit de sport en het werkveld te leren kennen. Vandaag is de aftrap met Tessa Neefjes. Ik zal je even een korte introductie geven over deze Klasbak. Lees je mee?

Tessa Neefjes racefiets

Wie is Tessa Neefjes

Tessa Neefjes is een professioneel gravelrenster voor het offroad-team van Liv Cycling. Naast verschillende gravelwedstrijden rijdt Tessa ook op de mountainbike en strandfiets mee om de prijzen.
In 2016 kreeg Tessa te maken met een zwaar ongeluk, haar prof droom leek in duigen te vallen. Tijdens een afdaling in de Ardennen kreeg ze een ongeluk met een vrachtwagen. Na een lange periode van revalideren en er zelf altijd in blijven geloven, is Tessa haar droom toch nog uitgekomen. Ze is prof en niet zomaar een! Ze staat regelmatig op de bovenste trede van het podium, vorig jaar werd ze nog Europees Kampioen Beachracing en Nederlands kampioen MTBxcm

Grote dromen, concrete doelen

De vrolijke Tessa komt is opgegroeid in Wervershoof, Noord-Holland, waar overigens ook andere toppers wonen. Kennen jullie Jannitta al? Zij is afgelopen jaar Wereld Kampioen Gravel geworden in haar leeftijdscategorie en wist afgelopen weekend ook het Europees Kampioenschap in haar leeftijdscategorie te winnen. Ze fietsen beide voor Liv, beide op een andere manier, maar wel beide op Liv, wat onderdeel is van Giant.
Tijdens ons telefoongesprek vraag ik aan Tessa hoe ze haar motivatie hoog houdt, wat er voor zorgt dat ze met plezier op de fiets blijft stappen. Een aantal van haar tips deelt ze met ons.
Het EK zit er net op, maar komende week is het WK. Tessa rijdt mee, het is een van haar concrete doelen sinds begin dit jaar. Hoe Tessa het leuk houdt? Je leest het via haar 4 belangrijke tips:

Tessa Neefjes Livigno

1. Goed en afwisselend eten

Goed en afwisselend eten is enorm belangrijk. Je lichaam heeft de voedingsstoffen goed nodig en als profrenster let je goed op je eten. Toch zegt Tessa ook dat het belangrijk is om er een feestje van te maken. Kies voor dingen die jezelf echt lekker vindt! Bak een bananenbrood en neem wat plakjes mee tijdens een langere duurrit. Dan trakteer je jezelf tijdens het fietsen op iets lekkers, maar toch iets wat gezond is. Twee vliegen in een klap!

2. Afwisseling in disciplines

“Als ik elke dag op de racefiets zou moeten trainen, dat zou ik een stuk saaier vinden, denk ik” Hoor ik aan de andere kant van de telefoon. Ik begin te lachen, tot vorig jaar oktober had ik nog nauwelijks off-road gereden, enkel 6 jaar lang op de weg en vind het puur genieten. Toch snap ik wel wat Tessa bedoelt nu ik die afwisseling zelf ook kan ervaren. Het is genieten.
De afwisseling van de verschillende disciplines is handig. Het zorgt ervoor dat je verschillende dingen traint - duurvermogen, intervallen, techniek, maar het zorgt ook voor een mentale afwisseling en natuurlijk een andere omgeving.
Tessa Neefjes in Livigno

3. Afwisseling in routes en omgeving

Met de racefiets kom je op andere plekken dan op de gravel- en mountainbike. Daarnaast laat Tessa weten dat ze regelmatig de auto pakt om in een ander gebied te trainen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland! Nederland is namelijk prachtig en het geeft zoveel nieuw moraal als je kunt fietsen in een ander gebied. Maak een leuke route in Komoot, of pak er eentje die al gemaakt is, en geniet van al het moois uit de omgeving!

4. Matchende kleding & een schone fiets

Een schone, goed onderhouden fiets en mooie, matchende kleding geven ook altijd weer een goede motivatie boost om alles uit de training te halen.

Het zijn tips die belangrijk zijn om af en toe even aan herinnerd te worden. Zo makkelijk om toe te passen, maar soms ook om weer te vergeten. Juist dit soort kleine dingen maken het fietsen zo fijn. Die afwisseling in disciplines vind ik ook heerlijk. Ondanks dat mijn wielerseizoen niet mega was, kijk ik ook enorm uit naar het gravel én mountainbike seizoen. Want zoals je misschien al hebt gelezen mag ik in december naar Kaapstad, om te gaan mountainbiken met mtbzuidafrika.nl. Ik kijk daar enorm naar uit.

Tessa, heb je nog een mountainbike tip voor mij? …

Nou meest gemaakte fout wat ik vaak voorbij zie komen zijn te harde banden. Dus bandendruk super belangrijk. Ga het parcours verkennen met verschillende bandendruk en kijk wat goed voelt op de technische stukken.

Dankjewel Tessa, dat je vier tips met ons wilde delen! Op het moment van publicatie rij je het WK Gravel, ook via deze weg wil ik je ontzettend veel succes wensen.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.