Your code hereFietsvrouwen overwinteren week 2+ 3
Fietsvrouwen overwinteren week 2+ 3
12 december 2022 

Fietsvrouwen overwinteren week 2+ 3

Het is inmiddels een maandje geleden dat ik jullie vertelde over week 1 van het Fietsvrouwen overwinteren schema en over mijn weg om weer fitter te worden. Inmiddels is er weer een hoop gebeurd en wil ik jullie graag meenemen in een update! Lees je mee?


Fietsvrouwen Fondo Overwinteren

Binnen de Fondo app hebben wij onze eigen Fietsvrouwen trainingsschema's, om op deze manier gestructureerd te werken aan je fitheid. Op dit moment volg ik zelf het Overwinteren schema, welke 16 weken duurt. Zelf heb ik er voor gekozen om 2 keer per week een training te volgen uit de app, naast mijn krachttraining. De trainingen zorgen ervoor dat ik gestructureerd sport maar vooral dat ik fitter word. Interval trainingen vind ik een van de leukste trainingen, maar gek genoeg doe ik die eigenlijk alleen als mijn schema aangeeft dat ik moet ;). Fondo is daarmee dus perfect voor mij.

De afgelopen weken vond ik het soms wel even puzzelen hoe ik de trainingen het beste kon uitvoeren. In eerste instantie was mijn nieuwe racefiets namelijk nog niet klaar en deed ik alle trainingen op de gravelbike. Duurtrainingen op een lage hartslag offroad vind ik vrij lastig, ben ik achter, dus nu ik mijn racefiets ook heb zal dat een stuk makkelijker gaan!

Bij Fondo train ik momenteel op hartslag en ik hoop volgend jaar een wattagemeter aan te schaffen zodat ik ook kan zien hoe dat werkt. Ik denk namelijk dat ik dan nog specifieker kan trainen en nog meer resultaat kan boeken. De interval trainingen vind ik heel leuk, maar nu ik weer in een nieuwe omgeving woon, soms ook lastig. Want ik ken de echte fijne wegen die rustig zijn nog niet zo goed. En blokken doen in een woonwijk is een no go ;).

Nu ik mijn racefiets heb, binnenkort deel ik het artikel over de fiets, kan ik weer gaan tacxen. De cassette is in huis als dit artikel live staat en dan is het tijd voor het Fietsvrouwen Zwift Seizoen. In Zwift kun je ook gemakkelijk gericht trainen. Aanrader!


Krachttraining

De afgelopen weken ben ik lekker bezig geweest met mijn krachttraining. Inmiddels ben ik een maand lid bij Reload Studio's. Een boutique gym in het dorp waar ik woon. Hier combineer ik een circuit met apparaten met small group circuit trainingen van een fanatieke trainer. Vooral de small group trainingen vind ik heel leuk. Iets wat ik vroeger eigenlijk nooit wilde, maar nu ben ik helemaal om. De trainingen zijn kort, maar mega effectief. Even een half uur helemaal vol gas gaan, vind ik onwijs fijn. Bij de sportschool laat ik ook metingen doen om mijn fitheid in de gaten te houden. Ik wil heel graag fitter worden en krachttraining in combinatie met duursport en op mijn voeding letten helpen daar enorm voor.
Na twee weken had ik al een super mooi resultaat in het % wat ik kwijt was in vetmassa. Dat is natuurlijk super fijn en werkt enorm motiverend wanneer dat een deel van je doel is. Ook hierbij geldt voor mij dat het zetten van een concreet en haalbaar doel, motiverend werkt.
17 december heb ik wederom een meting gepland staan. De eerste na een volle maand trainen.

Voeding

Krachttraining en fietsen gaan eigenlijk best goed. Bij voeding is het voor mij belangrijk dat ik bewust eet en niet mijn emoties wegduw door gewoon maar te gaan vreten. Dat is mijn manier om dingen niet te hoeven voelen ;) en dat is intens frustrerend. Door de coaching van Yvonne van Haastregt gaat het al een stuk beter en het resultaat is zichtbaar. Mijn broeken zitten een stuk losser en de meting in de gym liet goede dingen zien. Maar dat moet ik zien door te zetten door structureel beter met mijn voeding om te gaan. Ze zeggen natuurlijk niet voor niks 80/20 waarvan 80% wordt gewonnen in de keuken. Sinds ik 2 dagen per week van huis ben en de andere dagen vooral aan mijn laptop vastzit, vind ik het qua boodschappen lastig. Voedselverspilling vind ik echt een no go en mijn vriezer zit snel vol. Weekboodschappen is vaak lastig omdat ik vaak en veel van huis ben. Op dit moment ben ik aan het overwegen of het verstandig is om te werken met een partij als Hello Fresh. Komende week heb ik voor het eerst een (gratis) box via een vriendin besteld en wil ik eens kijken hoe dat werkt. Ik zit ook te denken aan boodschappen laten bezorgen of bijvoorbeeld 3x per week Oh my Guts. In het weekend vind ik het leuk om uitgebreid te koken, maar door de weeks als ik thuis eet, moet het gezond en snel zijn. Het is iets wat ik ga uitproberen wat bij mij past, maar het is een struggle ;). Daarbij helpt de training van Yvonne van Haastregt mij enorm bij het bewuster worden van mijn eet behoeftes. Het is overigens vooral weer bewust worden van wat ik eet. Ik hoef niet altijd minder te eten, maar wel anders. Meer eiwitten, minder carbs bijvoorbeeld.

Conclusie

Week 2+3 zijn eigenlijk vrij goed gegaan en ik ben ook erg benieuwd naar de resultaten van volgende week. Nu de feestdagen eraan komen vind ik het best een beetje spannend. Ik wil bewust eten, maar ben ook dol op alle lekkere dingen die op tafel komen te staan... Gelukkig ga ik veel fietsen, daarover later meer ;).


Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!