5 tips voor het wassen van fietskleding
29 maart 2023 

5 tips voor het wassen van fietskleding

Heb jij - net als ik - een gruwelijke hekel aan de was doen? Dat gevoel dat je 3 keer met je ogen knippert, de wasmand weer vol zit? Mijn hekel aan wassen, verliest het van mijn liefde voor schoongewassen fietskleding. Of het nu om zweet, zand of modder gaat: jouw fietskleding wordt hoe dan ook vies. In dit blog lees je 5 tips voor het wassen van fietskleding zodat je weer fris en fruitig op pad kunt!

1. Was fietskleding direct na het fietsen

Na een fietsrit spring ik direct onder de douche en plof ik daarna het liefst op de bank. Zin om de gelijk de was te doen? Dat heb ik dus echt niet. Toch heb ik mijzelf aangewend om na mijn fietsrit direct de fietskleding te wassen. Dit voorkomt dat bacteriën zich nestelen in vieze fietskleding. 

Lukt het toch niet om direct te wassen. Dan hang ik mijn wieleroutfit uit op het wasrek. 

2. Ritsen en klittenband sluiten

Ritsen en klittenband zijn echte killers als het gaat om het beschadigen van fietskleding. Voordat ik de kleding in de wasmachine stop, zorg ik dat alle ritsen en klittenbandsluitingen gesloten zijn. 

Ik heb weleens gehoord dat mensen kledingstukken in aparte waszakken doen. Dus fietsbroek, fietsshirt, sokken en fietshandschoenen in een aparte waszak. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar het klinkt logisch. Misschien toch eens het proberen waard.

Dan het volgende: binnenstebuiten wassen of niet? Zelf doe ik dit nooit en ik heb niet het gevoel dat ik mijn fietskleding iets tekort doe. Toch hoor ik dat anderen dit wel doen. Ik stelde de vraag aan de gastbloggers en wat blijkt; 50/50 wast hun fietskleding al dan niet binnenstebuiten. 

Tja, wat is dan wijsheid… Misschien als je veel gezweet hebt de kleding binnenstebuiten en bij juist veel modder het normaal in de wasmachine gooien? De waarheid ligt vast ergens in het midden.

vieze fietskleding in wasmachine

3. Fietskleding in de wasmachine op 30 graden

Handwas? Ja, da’s echt het allerbeste voor fietskleding. Maar dáág, daar heb ik echt geen zin in. Die wasmachine van mij moet ook iets te doen hebben. Voordat ik de fietskleding in de wasmachine gooi, check ik altijd de wasvoorschriften. Wie weet zijn er kledingstukken die écht niet in de wasmachine mogen.

De temperatuur van het wasprogramma stel ik nooit hoger in dan 30 graden. Met deze temperatuur weet ik zeker dat ik niet te heet was en onnodig schade aan breng door een te hoge temperatuur van het water.

4. Gebruik alleen wasmiddel

Voor het wassen van fietskleding gebruik ik alleen wasmiddel. Gewoon een scheutje. Te veel wasmiddel kan zorgen voor achtergebleven zeepresten en dit kan ontzettend gaan jeuken of irriteren. 

Wasverzachter gebruiken is echt een no-go. Het tast namelijk elastiek aan waardoor fietskleding uitrekt. En lubberende en flubberende fietskleding… nee bedankt. 

5. Laat kleding drogen aan de lucht

Mijn fietskleding heeft de droger nog nooit aan de binnenkant gezien. De hitte van de droger kan de stof en zeem aantasten waardoor het zijn stretch en elasticiteit verliest. Nog een vervelende bijkomstigheid; het gebruik van een droger kan jouw fietskleding zelfs laten krimpen.

Na het wassen laat ik mijn fietskleding lekker drogen aan de lucht. De fietsshirts, sokken en handschoenen hang ik op met knijpers aan de draad. De fietsbroek leg ik op het wasrek zodat de bretels niet uitrekken. 

Bij mooi weer laat ik de kleding buiten drogen, maar niet in het directe zonlicht. Dit kan namelijk zorgen voor het vervagen van de kleuren.

Verleng de levensduur van fietskleding

Door jouw fietskleding met liefde te behandelen, verleng je de levensduur van jouw kleding. 

Dus onthoud: was direct jouw fietskleding na de fietsrit, zorg dat de ritsen en klittenband gesloten zijn, zet de wasmachine op 30 graden en let’s go! Overdrijf niet met wasmiddel, laat de wasverzachter in de kast staan en laat jouw kleding drogen aan de lucht. Jouw fietskleding is je eeuwig dankbaar.

Over de schrijver
Ik ben Tara en blog sinds december 2022 voor Fietsvrouwen.cc. Gravelen in de Achterhoek vind ik heerlijk om te doen. Fietsen in de buitenlucht en de omgeving ontdekken. Ook doe ik aan wedstrijdzwemmen en werk ik fulltime als copywriter. Mijn blogs gaan voornamelijk over gravelen, fietsvakanties en evenementen.
Reactie plaatsen