gravel horizontaal
Wielrennen
Tara
Wielrennen
02/12/2024
3 min
1

Mijn motivatie om te fietsen is ‘ff’ weg: de druk van social media

02/12/2024
3 min
1

Na weken van druilerig weer, had afgelopen zondag alle ingrediënten voor een perfecte fietsrit: een stralende zon aan een blauwe hemel! Menig fietser haalde hun stalen ros uit de schuur en ging vol enthousiasme de weg op!


Maar ik? Ik kreeg het niet voor elkaar om naar buiten te gaan om een mooie rit te maken. Want, geen zin, geen motivatie en de struggle die ik de laatste tijd ervaar met de 'druk van social media' om te fietsen.


Druk van social media

Sinds ik ben gaan bloggen voor Fietsvrouwen, ben ik ook meer wielren-content gaan volgen op social media (met name Instagram). Mijn tijdlijn is gevuld met perfecte fietsplaatjes, wielrenners met dure en stijlvolle outfits, racefietsen waar je 'u' tegen zegt en, dames die iedere dag (weer of geen weer) moeiteloos lijken te fietsen - het lijkt allemaal zo normaal.

Dat wil ik ook! Fietsen is mijn hobby! Het liefst doe ik het iedere dag! Maar, ik heb een fulltime baan, een huishouden, andere hobby's, een vriendenkring en familie. En als ik dan op Strava zie dat 'die ene' alweer gefietst heeft, bekruipt mij het gevoel van tekortschieten. Vooral naar mijzelf.

gravel op sallandse heuvelrug


Niet de realiteit

En dan al die perfecte - en toch wel jaloersmakende - foto's. Met dure kleding, materialen en werkelijk schitterende locaties. Dit creërt bij mij soms het gevoel dat je tegenwoordig alleen nog serieus wordt genomen als je investeert in dure gear. Of al die ritten op Strava: kilometers, hoogtemeters, aantal trainingsuren per week en gemiddelde snelheden waar ik alleen maar van kan dromen.


Ja, ik weet dat ik me niet moet laten beïnvloeden door social media. 


Ja, ik weet dat het geen zak uitmaakt hoe je erbij fietst.


Ja, ik weet ook wel dat nog niet de helft van wat ik op social media zie, de realiteit is.


Maar toch.


Voldoening halen uit mijn eigen prestaties

Ik moet uitgaan van mijzelf en naar wat voor mij haalbaar is. Genieten van iedere minuut op de fiets. De voldoening halen uit mijn eigen prestaties, en niet fietsen naar de verwachting van anderen (of ja, die verwachting hebben anderen niet, maar dat is het gevoel wat ik soms heb...). 


Gravelpad sallandse heuvelrug


Wielrennen is voor iedereen!

Wielrennen is voor iedereen die van de sport houdt, ongeacht hoe vaak we fietsen, met welke kleding of op welk racemonster. Laat ik de druk van social media eens achter mij laten en gewoon genieten van de vrijheid en plezier die wielrennen geeft! De motivatie om te fietsen komt dan vast vanzelf weer terug. Als de dagen weer langer worden, de temperatuur omhoog gaat en alle gravelwegen niet meer zo blubberig zijn...


En nee lieve meiden, dit blog is absoluut geen aanval naar dames die op een dure fiets rondrijden of gesponsord worden door een kledingmerk. Het is puur hoe ik de social media soms ervaar.


Ervaar jij soms ook de druk van social media? Laat het weten in de comments! 


Volg mij ook op Instagram en Strava.


Update: ik heb echt hele lieve, fijne en mooie reacties ontvangen op dit blog. Ook gaven dames aan dat ze zich zeker herkennen in - delen van - mijn gevoel. Hieronder een greep uit de reacties.


'Genieten kan ook met een ritje van 30 a 50 kilometer. Want vaak kun je dan ook nog naar vrienden, leuke dingen doen of aan die schoonmaakklus werken. Aan het einde van de dag heb je dan alles gedaan wat je leuk vond en moest doen, en heb je overal van genoten!'


'Ik vind de blog heel herkenbaar! Ook het stuk van de druk van het "moeten" fietsen op een mooie dag, maar je ook nog allerlei andere zaken moet regelen. Ik kan er ook onzeker van worden. Op Instagram lijkt wielrennen echt een sport te zijn voor knappe, meestal slanke vrouwen met perfecte aerofit outfits, ingevlochten haren en hippe zonnebrillen.'


'Hier heb ik geen last meer van. Begin vorig jaar heb ik besloten dat ik mezelf mag zijn, alles op mijn eigen tempo en manier mag doen en me niet hoef te schamen voor mijn "lage" gemiddelde.'


'Zeker herkenbaar! Ik leg mezelf ook druk op: gemiddelde snelheid op Strava moet zo en zo zijn, moet bepaald aantal km's in de week, maand, jaar fietsen. Ik probeer me er steeds vanaf te sluiten, maar merk dat ik dit moeilijk vind. Vooral nu ik ook al maanden aan het sukkelen ben met mijn eigen lichaam en ik de mensen om me heen lekker zie trainen.'


'Ik herken het stuk dat ik mezelf ging vergelijken met de prestaties van anderen, toen ik net Strava had. Ik weet nog dat ik het gevoel dat ik een zwakkeling was qua aantal kilometers en gemiddelde snelheid. Ik heb zelfs gehad dat ik door een mooi dorpscentrum kwam en dan dacht: nee doorfietsen, anders gaat mijn gemiddelde snelheid omlaag. Gelukkig kwam daar de knop die ik kon omzetten "Nou en!". En nog een tip: volg gewoon met mensen op Strava en Instagram niet meer. Zeker als ze je nooit eens een like teruggeven.'


'Laat je niet gek maken! Fietsen is fijn, goed voor je conditie, om tot rust te komen in je hoofd en te genieten van de omgeving.'

Reacties
Categorieën