Wielrennen op Mallorca - Gastblogger Tara deelt haar tips!
06 oktober 2023 

Wielrennen op Mallorca - Gastblogger Tara deelt haar tips!

Wielrennen op Mallorca, is fietsen in een heus wielerparadijs! Op dit eiland vind je alles voor een prachtige én uitdagende fietsvakantie. Van beklimmingen met flinke kuitenbijters, pittoreske dorpjes, kustwegen en knusse wielercafés! Graag deel ik in dit blog alles over mijn fietsvakantie op dit Spaanse eiland.

Welk niveau je ook hebt…

… op Mallorca is voor iedere fietsvrouw wat wils! Wij zaten in Alcúdia. Vanuit deze levendige badplaats kon ik makkelijk de bergen in voor flink wat hoogtemeters, maar ook prachtige vlakke ritten rijden langs de kust of in het binnenland.

Racefiets huren

Ik had van tevoren geen racefiets gereserveerd. Omdat ik net na het hoogseizoen op vakantie ging (midden september), ging ik ervan uit dat er nog voldoende aanbod was. Dit bleek zo te zijn! Ik huurde een Cube met carbon frame, Ultegra afgemonteerd. Wát een heerlijke racefiets! Stiekem moest ik ook wel een beetje wennen, ik ben namelijk een aluminium gravelbike met een GRX-groep gewend.

Wielrennen op Mallorca

Hieronder neem ik je mee op de 7 ritten die ik samen met Bram op Mallorca heb gefietst. We hebben zowel de bergen opgezocht, als vlakke(re) routes gekozen.

Rit 1: Puig de Santa Magdalena, Sa Pobla, Inca en Campanet


Deze rit was ‘om even in te komen’ en ‘te wennen aan de huurfiets’. Hoogtemeters maken doe ik in de Achterhoek niet, dus de Puig de Santa Magdalena was voor mij direct een uitdaging. Een korte klim van 2,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%.

Na nog geen 300 meter stond ik al geparkeerd. Ik was natuurlijk veel te hard begonnen en mijn hartslag rees de pan al uit. De klim kende verschillende haarspeldbochten en toch wel een paar pittige stukken (10%). Bovenaan kon ik genieten van een prachtig uitzicht! Er stond een kleine kerk, maar helaas was het bijbehorende restaurant nog gesloten.

Na de afdaling ging de rit verder door Inca, Campanet en Sa Pobla. Al met al: een top-rit om de fietsvakantie mee te beginnen!


Rit 2: Puig de Randa / Cura, Muro en Sineu


Waar ik op de klim van dag 1 nog dacht: 'klimmen is écht verschrikkelijk!’ begon ik dag 2 vol goede moed aan de Puig de Randa / Cura. Deze klim is 4,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%. Voor mijn gevoel ging deze klim al zó veel beter dan de dag ervoor!

Het Santuari de Cura klooster bevindt zich boven op de kloosterberg Randa. Eenmaal boven had ik een adembenemend uitzicht over heel het eiland, waaronder op de kust van Palma. Het restaurant op de top was prima. We bestelden een cola, sportdrank en een bord spaghetti. Klaar om de rit te vervolgen!

Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst de 100+ in kilometers had aangetikt. Dat geeft dan toch wel een voldaan gevoel. Verder kwamen we door het plaatsje Muro en Sineu. In Sineu schijnt een leuke wielertent te zitten, Sa Mola 13. Hier kwam ik alleen pas achter toen we alweer terug bij het hotel waren… helaas!


Rit 3: Pollença en Cala Sant Vicenç


Wauw! Wat een mooie weg langs de zee vanuit Alcúdia naar Port de Pollença! Lekker vlak, een goed aangegeven fietspad en ruim 7 kilometer lang uitzicht op de zee. Vanuit deze badplaats fietsten we door naar Cala Sant Vicenç. Hier kwamen we langs 3 stranden, stuk voor stuk met zeer helder water. Na van het uitzicht genoten te hebben, ging de rit verder naar Pollença. In deze oude stad vol historie was het tijd voor een koffiestop, waarna we terugfietsen naar ons hotel.


Rit 4: Muro en Santa Margalida


Tijdens de 2e rit waren we al door Muro gefietst, maar toen heb ik niet echt de tijd genomen om het pittoreske dorpje te bekijken. Midden op het plein staat een prachtige kerk! Zeker een fotomomentje waard. Net als de ‘brug’ over de weg richting Santa Margalida trouwens.

Via de Can Picafort, Playa de Muro en Playa Alcúdia fietsten we terug naar het hotel. Aan het eind van de rit maakten we in Port de Alcúdia nog een stop bij een klein wielerterras, Bicimed Bikes & Coffee.

Rit 5: Col de Sa Batalla en Sa Calobra / Coll dels Reis


De Koninginnenrit van de vakantie! Waar ik überhaupt nog nooit de 1000 hoogtemeters had aangetikt, ging ik direct voor ‘t dubbele.

De Col de Sa Batalla is 8,1 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9%. De klim begint tussen de pijnbomen, heeft haarspeldbochten, vergezichten en rotsformaties. Heel eerlijk: klimmen is niet echt mijn ding, maar deze klim ging verrassend goed! Ineens zag ik het bordje staan! Ik was al op de top!


Eenmaal boven fietsen we direct door naar Port de Sa Calobra. Eerst de 10 kilometer lange afdaling tussen - helaas - veel bussen en auto’s. Maar, wauw! Wát een uitzichten! Ik moest mezelf er echt toe zetten om vooral even te genieten en niet continu te denken ‘dit moet ik straks ook nog weer omhoog…’. In Port de Sa Calobra hebben we wat gegeten om de energievoorraad weer aan te vullen.

De Coll dels Reis, dit is de officiële benaming van de Sa Calobra, is 9,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Als ik terugdenk aan mijn vakantie, is dit de klim (én rit) die mij het meest is bijgebleven. Ja, ik ben denk ik wel 10 keer gestopt om even op adem te komen, maar vooral om een paar prachtige plaatjes te schieten.


Rit 6: Cap Formentor


Alweer zo’n parel van een rit! Richting de vuurtoren, het meest noordelijke puntje van het schiereiland, Cap de Formentor. Om bij de vuurtoren te komen, moest ik eerst over de Col de la Creueta. Een klim van 3,5 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Daarna een stuk dalen en direct door richting Cap de Formentor. Vanaf hier waren geen auto’s meer welkom en dat maakte het heerlijk rustig fietsen. Met 7,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,4% is dit erg goed te doen. Werkelijk prachtige uitzichten op kristalblauwe baaien en hoge rotsformaties.

De terugweg was het eerste deel heerlijk dalen! Voordat ik het wist, mocht ik alweer aan de Col de la Creueta beginnen. Als je gaat wielrennen op Mallorca, is dit rit naar Cap de Formentor zeker eentje om te doen! Ook goed te doen trouwens met een E-bike… want die kwamen om de haverklap langs vliegen op de beklimmingen.

Mallorca Cap Formentor


Rit 7: Muro en Santa Margalida

Als afsluiter van de vakantie, en om de 500 kilometer op Mallorca vol te maken, maakten we nog een korte rit voordat we de fietsen moesten terugbrengen. Deze route hadden we (zo ongeveer) al eens gefietst. De hele vakantie hadden we allebei nog geen lekke band gehad… totdat Bram in de laatste 30 kilometer lek reed. Ach, kan je dat ook weer afstrepen, op een kerkplein in Muro je binnenband verwisselen.

Nog genoeg te zien op Mallorca

Of ik nog een keer terug wil naar Mallorca? Ja! Er is nog genoeg moois te ontdekken op dit eiland! Bijvoorbeeld de Puig Major en de Coll de Sóller.

Ik denk dat mijn foto’s wel een goede indruk geven van deze prachtige fietsbestemming. Dus… wanneer ga jij wielrennen op Mallorca?

Wil je weten waar we onze fietsen hebben gehuurd of in welk hotel we verbleven? Doe mij dan even een berichtje via Instagram, ik help je graag!


Wil je meer van mijn fietsavonturen zien? Volg mij dan op de socials!

Instagram: https://www.instagram.com/taravisser_/ 

Strava: https://www.strava.com/athletes/51320776

Over de schrijver
Ik ben Tara en blog sinds december 2022 voor Fietsvrouwen.cc. Gravelen in de Achterhoek vind ik heerlijk om te doen. Fietsen in de buitenlucht en de omgeving ontdekken. Ook doe ik aan wedstrijdzwemmen en werk ik fulltime als copywriter. Mijn blogs gaan voornamelijk over gravelen, fietsvakanties en evenementen.