persoonlijke touch
Indoor training
Daniëlle
Indoor training
02/01/2024
3 min
0

Tips en inspiratie voor inrichting van je indoor trainingsruimte

02/01/2024
3 min
0

In het najaar kiezen veel fietsvrouwen ervoor om binnen te trainen op een fietstrainer. Alhoewel er natuurlijk niets gaat boven een mooie fietsrit buiten, biedt binnen trainen ook veel gemak. Om het meeste uit je indoortraining te halen, is het essentieel om een comfortabele en goed ingerichte ruimte te hebben. In deze blog deel ik tips voor inrichting van je indoor trainingsruimte. Daarnaast deel ik inspiratie van indoor trainingsruimtes uit de community!

Ruimte en ventilatie

Kies een plaats in je huis waar je voldoende ruimte hebt om vrij te bewegen op je fiets. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie in deze ruimte, om oververhitting te voorkomen. Veel fietsvrouwen in de community hebben een ventilator geïnstalleerd in de buurt van de fiets. Wat mij betreft is dit echt een must! Je gaat namelijk enorm zweten tijdens een indoor training. Een ventilator geeft je het gevoel van een frisse wind tijdens intensieve trainingssessies.

Zelf heb ik een mobiele airco die ik op de ventilator stand zet. Tijdens het fietsen kan ik de stand hoger of lager zetten. In de foto’s onderaan deze blog vind je inspiratie voor hoe je de ventilator kunt plaatsen.

set up voor zwift

Ondergrond en stabiliteit

Plaats je fietstrainer op een stabiele ondergrond om schommelingen te voorkomen. Een speciale trainingsmat helpt voor stabiliteit en beschermt je vloer tegen zweet en krassen. Ook zorgt de mat voor geluidsdemping, wat erg fijn is voor huisgenoten en eventuele onderburen. Zelf vind ik het ook prettig om mijn frame te beschermen tegen zweet. Hiervoor span ik een lap tussen mijn stuur en zadel (zie foto). Daarnaast plaats ik mijn voorwiel in een steun voor extra stabiliteit. Of je dit fijn vindt, is erg persoonlijk.

voorwiel in steun

Entertainment

Tijdens een indoor trainingssessie valt er natuurlijk veel minder te beleven dan tijdens een mooie tocht buiten. Om virtuele ritten te ervaren alsof je echt buiten bent of om een serie of film te kunnen kijken is mijn tip om te investeren in een groot scherm (zoals een tv of computer). Als je tegelijkertijd je virtuele rit wilt tonen en een serie of film wilt kijken is het handig om twee schermen te hebben. Zelf zet ik altijd de Zwift work-out op mijn laptopscherm en gebruik ik mijn tv om tegelijkertijd een film of serie te kijken.

Daarnaast kun je een energieke sfeer creëren met je favoriete muziek of een opzwepende afspeellijst. Een geluidssysteem kan dit effect nog verder versterken en je trainingssessies naar een hoger niveau tillen. Zorg er natuurlijk voor dat dit niet storend is voor anderen in huis. Zo fiets ik zelf in de kamer naast de slaapkamer van mijn zoontje. Te harde muziek met diepe bas is dan geen goed idee als hij ligt te slapen ;-).

Wist je trouwens dat er ook een Fietsvrouwen playlist is? Als je hierboven op de button klikt kom je direct bij de lijst.


Hydratatie en voeding

Bij een goede trainingssessie horen natuurlijk voldoende hydratatie en voeding. Zorg daarom dat je beide binnen handbereik hebt, bijvoorbeeld op een tafel of plank. Je kunt natuurlijk ook altijd je huisgenoot of partner een appje sturen om je te voorzien van water of een sportreep (daar maak ik mezelf ook regelmatig schuldig aan).

Organiseer je trainingsruimte

Gebruik opbergbakken, planken of haken om je trainingsaccessoires georganiseerd te houden. Zo heb je snel toegang tot je fietskleding, handdoeken en andere benodigdheden. Aan deze tip moet ik overigens zelf ook nog werken ;-).

Persoonlijke touch

Maak de ruimte persoonlijk met posters, foto's of motiverende citaten. Hierdoor wordt de trainingsruimte een bron van inspiratie en motivatie. En het belangrijkste: dan wordt dit een plek waar je graag tijd wilt doorbrengen.

Zelf heb ik een rek aan de muur gehangen met sportfoto’s en startnummers en medailles van hardloop- en fietswedstrijden. Dit hangt direct naast mijn fietstrainer en geeft me extra motivatie als ik het even zwaar heb. En bovendien word ik altijd vrolijk van deze mooie sport herinneringen!

posters en fietsfoto's

Inspiratie vanuit de Fietsvrouwen Community

Om jullie te inspireren hebben een aantal fietsvrouwen uit de community hun indoor fietsruimte gedeeld:

opstellingen indoor cycling

Met bovenstaande tips kun je een indoor trainingsruimte creëren die niet alleen praktisch is maar ook aangenaam. Dit zorgt ervoor dat je met meer plezier je indoor trainingssessies beleeft. We hopen dat de foto’s uit de community je hiervoor inspireren!

Reacties
Categorieën