Wielrennen na Corona, zo pak je de draad weer op
24 augustus 2022 

Wielrennen na Corona, zo pak je de draad weer op

De afgelopen 2,5 jaar hebben we allemaal in bepaalde mate te maken gehad met COVID. Twee jaar lang heb ik de dans kunnen ontspringen om het zelf te krijgen, maar begin juli 2022 kreeg ik toch een positieve COVID test. Helaas heb ik daar een flinke dreun van gekregen. Vandaag neem ik jullie mee in mijn persoonlijke verhaal hoe ik langzaamaan, op advies, weer terug de draad op pak. Lees je mee?

Als eerst is het goed om te weten dat ik licht astmatisch ben en hierdoor ook extra goed heb opgelet de afgelopen jaren om het niet te krijgen. Ik heb altijd al last van een te hoge ademhaling, daar zal ik later meer over vertellen.

Rust goed uit

Het ligt natuurlijk heel erg aan hoe heftig je last hebt van je besmetting, maar goed uitrusten is een vereiste voor goed herstel. Dit vind ik altijd al heel moeilijk en zo ook tijdens de eerste weken. Echter was ik zo moe, dat ik de eerste twee weken veel sliep. Ik was echt heel moe. Mijn rusthartslag, die ik altijd meet via mijn Garmin Venu 2 Plus, was hoger, mijn body battery lager, ik voelde me niet uitgerust en ik was onrustig. Maar ik voelde me ook te moe om echt aan de bak te kunnen en op advies deed ik dat ook echt niet. Ik werkte vanuit bed en sliep. 

Yoga

Mijn grote valkuil was dat ik direct toen ik mij "wat beter" voelde, de fiets op sprong. Deels omdat onze Fietsvrouwen Frankrijkreis op de planning stond, maar ook omdat ik dat gewoon graag wilde. Mijn lichaam was hier - achteraf gezien! - nog niet helemaal aan toe. Wat ik anders zou doen, is dat ik in het begin meer yoga zou doen. Op deze manier ben je rustig aan het stretchen, werk je aan je ademhaling en heb je een (hele) lage intensiteit. Sowieso is yoga super goed om als Fietsvrouw te doen. Zie hieronder een goede video van GCN. 


Gezond eten

Uiteraard is het altijd belangrijk om een gezonde basis te hebben met voeding. Als je ziek bent of een blessure hebt, is dit nog belangrijker omdat je lichaam het nog meer nodig heeft. Zelf ben ik weer meer gaan focussen op meer groente, meer smoothies en mijn supplementen neem ik weer trouw. Zo neem ik voor het slapen altijd magnesium.

Een gebalanceerd voedingspatroon is uiteraard altijd erg belangrijk, ook om beter te presteren op de fiets en daardoor meer plezier te ervaren met het fietsen. 

Mijn smoothies bestaan veelal uit een (halve) banaan (soms bevroren), diepvriesfruit (blauwe bessen, aardbeien etc), havermout, vegan eiwitpoeder, havermelk of water. Ook neem ik vaak groene smoothies. Deze maak ik met spinazie, mango, banaan, vanille eiwit poeder, super greens en water/havermelk.

Voeding voor, tijdens en na het fietsen vind ik zelf ook een lastig punt en kan daardoor  inhoudelijk niet super veel tips geven. Maar je kunt altijd even een kijkje nemen op de website van Patrick. Ook lees ik veel tips en informatie uit het boek "eet als een atleet"

Rustige duurritten

Waarbij veel mensen altijd vooral heel hard willen fietsen, continue bezig zijn met of ze wel minstens gemiddelde x halen aan het eind van het rondje, is het zeker na ziek te zijn geweest, heel belangrijk om rustige duurritten te maken.

Eigenlijk is dit altijd heel belangrijk. Met rustige duurritten waarbij je op een lage hartslag fietst, train je je duur vermogen uit. Zeker als je net weer terug komt na ziekte, is het belangrijk om het dus rustig aan te doen.

Hier ging ik zelf ook een beetje de fout in, omdat het toch verleidelijk is om even te kijken of je een bordjessprint kunt doen ;). Maar doe het niet. Ik ben daardoor langer bezig met mijn herstel ;).

Trainen in je lage zone kun je gemakkelijk controleren als je met een hartslagband fietst. Voor mij persoonlijk is de D1 zone tussen Hf 119-137. Dit probeer ik dan ook vooral te doen en het gemiddelde van de rit laat ik (zoveel mogelijk) links liggen. Heb je nog geen hartslagband? Dan is kletsen een goede graadmeter. Kun je nog gemakkelijk kletsen op het tempo dat je fietst? Dan gaat het goed!

Bouw het rustig op 

Daarnaast is het ook belangrijk om je lichaam echt de tijd te geven om weer te wennen aan belasting. Dus naast de rustige ritten, ook niet direct 5x per week te willen gaan. Bouw het rustig op. Doe yoga, focus op goede nachtrust, eet gezond, extra eiwitten voor herstel, ga alleen fietsen als je je mentaal en fysiek fit genoeg voelt.

En als je dan gaat; probeer te genieten. Hoe langzaam het ook gaat.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.
Reactie plaatsen