Op de racefiets naar je werk
18 februari 2023 

Op de racefiets naar je werk

Ik heb het geluk dat mijn werk te bereiken is met de racefiets. Als het weer goed is en ik heb geen andere trainingen staan die dag, kan ik dus de fiets pakken. Met het openbaar vervoer ben ik namelijk net zo lang onderweg als op de fiets. Zo pak ik dus in de zomermaanden wat extra kilometers op rustig tempo. Dat ik deze blog schrijf is ook direct een stok achter de deur: ik moet weer vaker op de racefiets naar kantoor!

De fiets

In het voorjaar, de zomer en begin van de herfst fiets ik meestal 1 keer per week naar kantoor. Dat is een ritje van ongeveer 40 minuten over een fietspad langs het water en een stuk door de stad. Ikzelf pak dus gewoon de racefiets waar ik ook normaal mee fiets. Zolang ik niet in de regen fiets kan dat prima.

Mijn vriend fietst het hele jaar rond 3 keer per week naar zijn werk. Dat is namelijk sneller dan in de file staan met de auto. Hij heeft dan ook geïnvesteerd in een nieuwe fiets die comfortabeler is dan zijn wegfiets en beter geschikt is voor woon-werkritjes. Hij rijdt rond op een carbon gravelbike. Een gravelbike heeft vaak in het frame al opties geïntegreerd om spatborden te monteren, wat wel zo fijn is als je over natte wegen fietst en je kleding droog wilt houden. Met een tweede wielset met wegbanden rijdt hij het hele jaar door zonder in te hoeven leveren op snelheid.

Woon-werk verkeer canyonDe Canyon Grail van mijn vriend is omgebouwd naar een woon-werkfiets met spatborden, lampjes en racefietsbanden.Ik heb de luxe dat mijn fiets binnen in het kantoor kan staan. Meerdere collega’s pakken regelmatig de fiets waardoor we een hoekje hebben waar iedereen zijn fiets neer kan zetten. Heb je die optie niet, neem dan een keer een goed dik slot mee dat je achter kunt laten in de fietsenstalling. Zo hoef je niet iedere keer met een kabelslot te fietsen en weet je zeker dat je fiets goed op slot staat.

Kleding keuzes

Als ik naar mijn werk fiets doe ik dit in fietskleding. Zodra ik op kantoor ben kan ik douchen en kleed ik me om. Om gewicht te besparen laat ik vaak een paar schoenen in mijn kluisje staan, zodat ik enkel een handdoek en setje kleding hoef mee te nemen. Ik kies dan vaak voor een jurkje met panty, dat weegt namelijk een stuk minder dan een spijkerbroek met shirt.

Qua tas fiets ik met een normale rugzak, maar neem ik alleen de essentiële dingen mee. Mijn laptop probeer ik vaak op kantoor te laten. Als ik hem toch mee moet nemen op de fiets, zorg ik dat hij in mijn tas dicht bij mijn rug zit zodat hij relatief gezien minder zwaar is. Mijn rugtas heeft een extra bandje op de borst, zodat hij beter blijft zitten en niet gaat schuiven.

Ik fiets zelf altijd in hetzelfde setje heen en terug. Op de heenweg fiets ik bewust wat rustiger zodat ik niet bezweet aan kom. Na het douchen hang ik mijn kleding (binnenstebuiten) uit aan een haakje of kledinghanger, zodat het weer droog is voor de terugweg. Als je niet kan douchen op je werk, zou je kunnen overwegen om wegwerpwashandjes in je kluisje te leggen. Dan kun je jezelf even opfrissen voordat je je omkleed.

Woon-werk fietsen artikel Amber

Wat neem ik nog meer mee?

Als ik naar kantoor fiets zijn er naast de essentiële spullen (bidon met water, laptop, portemonnee, handdoek en een setje kleding) een aantal dingen die ik ook altijd bij me heb.

  • Een setje (opgeladen) lampjes: mocht het een lange dag worden en ik moet in het donker terugfietsen dan ben ik in ieder geval goed zichtbaar. Als achterlicht gebruik ik een Garmin Varia. Een gedeelte van mijn route is door de stad, zo zie ik ook overdag op mijn Garmin Edge altijd of er verkeer achter me rijdt. Daarnaast geeft deze goed licht in het donker.
  • Een OV-kaart: soms kan het gebeuren dat het onverwachts toch slecht weer wordt en dat ik geen zin heb om door de regen te fietsen. Met het openbaar vervoer kan ik dan in ieder geval thuiskomen.
  • Een klein slotje: ik ga regelmatig nog even langs de supermarkt voor wat kleine dingen. Dan is het wel zo fijn om je fiets vast te kunnen zetten. Met een klein cijferslot durf ik mijn fiets 10 minuten achter te laten. Mijn vriend heeft een cijferslot standaard onder zijn bidonhouder gemonteerd, daar heb je dan helemaal geen last van.

Daarnaast vind ik het fijn om op mijn bureau een doos mueslirepen te hebben staan. Als ik honger heb na het fietsen kan ik even wat eten terwijl ik mijn mail check. Ook liggen er standaard kabeltjes op mijn werkplek om mijn Garmin en lampjes op te kunnen laden.

De voordelen

Voor mij heeft op de fiets naar mijn werk gaan het voordeel dat het niet langer duurt dan het openbaar vervoer, maar ik op deze manier wel extra kilometers kan maken op de fiets. Bij elkaar heb ik dan toch bijna 1,5 uur gefiest op een dag.

Daarnaast geeft het een goed gevoel om de dag sportief te beginnen. Voor mij dus een goede motivatie om dit jaar vaker de fiets te pakken!

Over de schrijver
Triathlete met liefde voor de fiets. Gravel, tijdritten of gewoon op de weg, ik geniet overal van!