Zo pak je de draad weer op met fietsen
28 oktober 2022 

Zo pak je de draad weer op met fietsen

In juli lag ik 2 weken plat met COVID, vervolgens kwam ik in een radrace terecht en was ik mijn structuur in het rijden van mijn favoriete rondjes weg. Noem daar drukte op werk bij, de verhuizing, nieuw werk en ja, je zit opeens veel minder op je fiets dan je zou willen en misschien soms ook wel zou moeten. 

Fietsen geeft mij voldoening, rust en ruimte in mijn hoofd, structuur, heel veel plezier, het is mijn ontlading en de manier om op te laden. Als je dat minder doet dan je zou willen, dan kan dat nogal vervelend zijn. Althans, wel voor mij.

Ik miste duidelijk een bepaalde slag bij mezelf en daardoor werd de drempel weer hoger om gestructureerd bezig te gaan. Daarom besloot ik voor mezelf om alles even wat makkelijker te maken, aangezien we allemaal geneigd zijn om het onszelf vooral heel moeilijk te maken, leek het mij goed om dit ook eens met jullie te delen.


1. Even geen hartslagband om

Laat ik voorop stellen, ik ben dol op trainen op data. Mijn hartslagband is aardig heilig voor mij en zorgt ervoor dat ik weet wat ik aan het doen ben. Of in ieder geval geeft het een goede richtlijn. Maar om er weer even helemaal in te komen, is het soms fijn om die hartslagband even links te laten liggen. Je gewoon te focussen op hoe mooi de omgeving is waar je doorheen fietst en je alleen bezig te houden met de route, in plaats van dat gecombineerd met je zones.

2. Verander van discipline

Nu is dit natuurlijk iets wat niet voor iedereen haalbaar is, maar soms wel heel bevrijdend kan zijn. De afgelopen 5 jaar heb ik enkel en alleen op de weg gereden en daar gigantisch van genoten. Maar soms, zeker als je weer (voor je gevoel) bij 0 moet beginnen, is het fijn om soms even een andere discipline erbij te pakken.
In mijn geval door te gaan gravelen, dankzij de mooie samenwerking met Herman Beleef Fietsen mag ik op de Scott Contessa Speedster fietsen. 


Wist je al dat we op 25 november de clinic Grip op Gravel organiseren onder leiding van Maikel Govaarts? Lees hier meer info en score hier je ticket.

3. Fiets alleen

Groepsritten zijn fijn, fietsen met vriendinnen is gezellig. Maar beide zijn soms ook wel een beetje intens. Terwijl als je een paar weken weinig/niet hebt gefietst, je misschien wel lekker rustig wil fietsen. Meer met de omgeving bezig wil zijn, in plaats van met je snelheid. Soms is het dan heerlijk om alleen te fietsen. Persoonlijk vind ik alleen fietsen fantastisch, zeker als afwisseling met vriendinnen/groepen.

Als ik alleen fiets, fiets ik eigenlijk altijd met mijn Shokz op de oren. Een hele mooie headset, die niet in je oor zit, maar op je oor. Hierdoor hoor je dus wel je muziek, maar ook de omgeving. Dikke tip dus. Zelf luister ik op de fiets graag naar muziek of naar podcasts. Mijn tips? Beter Worden Podcast, Mark Tuitert Drive Podcast en de Vrouwmibo. 


4. Maak mooie routes

Er is niks zo fijn als he fietsen van prachtige routes. Ik ben er dol op en het verhoogd mijn plezier gigantisch. De routes maak ik op verschillende manieren. In de Garmin Course Creator maak ik een route als ik al ergens ben, niks heb voorbereid maar ook niet super goed de weg weet en eens iets anders wil dan het standaard rondje.
Komoot gebruik ik als ik echt op avontuur wil en Strava gebruik ik heel vaak voor het snel bouwen van een route.
Door een route te bouwen, hoef ik niet bezig te zijn tijdens het fietsen met "moet ik hier nou links, of rechts?" Maar kan ik gewoon doen wat de Garmin EDGE 830 zegt.  

5. Shop nieuwe kleding

Nieuwe spullen geven altijd moraal, toch? Nieuw kan natuurlijk ook tweedehands zijn, doe wat jouw budget goedkeurt en waar jij je fijn bij voelt. Zo kun je makkelijk in onze Sportvrouwen Verkoopgroep je items verkopen, maar natuurlijk ook tweedehands items shoppen.

Wil je nieuwe items shoppen? Dan zou ik snel gaan kijken bij de nieuwe Fall/Winter collectie van AGU en Veloine. Stuk voor stuk hebben beide merken hele mooie, nieuwe collecties op de markt gebracht. 

6. Plan het langzaam weer in

Heb je smaak langzaam weer te pakken? Zit je weer in je ritme? Dan is het fijn om voor jezelf weer stap voor stap je sportmomenten in je agenda te blokken. Als een afspraak met jezelf. Je bent op een (zakelijke) afspraak toch ook altijd streng naar jezelf? Die verplaats je ook niet zomaar. Waarom wel bij een afspraak met jezelf? Sporten is goed voor je en geeft je veel voldoening, plezier, een gevoel van vrijheid en nog zoveel meer ;).

Sporten heb ik prioriteit leren maken door de plantrainingen van Structuurjunkie. Ik zit inmiddels in haar membership, was laatst bij de livedag en volg dus haar cursussen. Dat geeft structuur (what's in the name :)) en daardoor merk ik meer plezier in alles.


Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!