Daag jezelf uit door doelen te stellen
02 november 2023 

Daag jezelf uit door doelen te stellen

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst echt uitgedaagd? Dat je een klein beetje benauwd werd van het plan waar je zojuist ja op hebt gezegd. Dit jaar heb ik dat te weinig gehad. Dat heeft verschillende redenen en die zomers horen er ook bij, maar nu alles weer stabiel en fijn is, is het tijd voor actie!

We hebben nog 8 weken tot het nieuwe jaar. Er stonden de afgelopen maanden al een paar doelen op de planning en er ligt nog één doel in het vooruitzicht. Tegelijkertijd staat mijn grootste doel voor 2024 al op de planning. En daar word ik eerlijk gezegd nu al een beetje nerveus van. Om te zorgen dat ik niet dichtklap, hak ik de grote doelen in sub doelen en ben ik er nu al mee aan de slag. Bij deze uitdagingen helpt Garmin mij. Hoe? Dat lees je in dit artikel. Daarnaast wil ik jou ook uitdagen om een sportieve uitdaging op te zoeken voor de komende maanden. Ga ervoor. Maak het een prioriteit en verbaas jezelf. 

Terug naar de basis

Als eerst is het belangrijk om de basis weer uit te bouwen en vanuit daar te zorgen dat ik weer fitter wordt. Daarin ben ik iemand die veel baat heeft bij een goede planning.

Wekelijks bekijk ik wat er in de volgende week van mij verwacht wordt, om vanuit daar een werk- + sportplanning te maken. Alleen al door het in mijn planning te noteren voelt het als een echte afspraak met mezelf en krijgt het direct de prioriteit die het verdient.

Bij mij werkt het altijd in vicieuze cirkel. Als ik het sporten weer voorop stel, ga ik beter eten, slapen en presteren. Op dat punt ben ik nu weer beland en dat geeft vooral een heel fijn en vertrouwd gevoel.

Zoals ik zei, daarin is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Mijn dagelijkse stappen, rusthartslag, slaap en meer track ik standaard met mijn Garmin Venu 2 Plus. Elke dag check ik even hoeveel stappen ik door de dag al heb gezet en of ik wel goed heb geslapen. Heb ik dat niet, dan ga ik ook bij mezelf na waar dat aan kan liggen. Heb ik te laat nog koffie gedronken? Heb ik veel aan mijn hoofd? Door er bewust mee bezig te zijn kan ik het veranderen, wat weer een positief effect heeft op de rest.

Door het sporten in te plannen en mijn dagelijkse activiteiten onder de loep te houden merk ik al dat ik meer energie heb. Daarbij helpt het enorm om een sportmaatje te hebben waarmee je een afspraak maakt. Hij/zij helpt jou om die afspraken ook echt te blijven volhouden. Want het kan ook zonder zin. Het is namelijk belangrijk om het als (nieuwe) gewoonte te maken.

Top Roccacorba

Doelen stellen

In de eerste weken barst je altijd van de motivatie, maar het kan wel eens zijn dat het daarna minder wordt. Wat doe je dan? Hoe ga je daar mee om? Het is belangrijk om ook zonder motivatie voldoende drive te hebben om gewoon te blijven gaan. Met ups en downs natuurlijk. Iets wat daar in helpt is het stellen van doelen. Concrete doelen. Dit kan zijn dat je naar een bepaald evenement toewerkt of dat je streeft naar een bepaalde tijd op een col.

Deze doelen neem je vervolgens mee in je planning en het is daarom fijn als je het al kan visualiseren.

Yomadsreis Girona

Mijn doelen

Dit artikel gaat natuurlijk over het jezelf uitdagen op sportief gebied, iets wat ik leuk vind, maar bij mij wel echt moet volgens een planning. Met een concreet doel dat wellicht in het begin wat te hoog gegrepen lijkt, daag je jezelf uit. Natuurlijk kan er onderweg van alles gebeuren, maar als je geen doelen stelt, jezelf niet uitdaagt, dan gebeurt er niks. En als je daar oke mee bent is dat goed, wil je daar wat aan doen, dan ben jij degene die daar wat aan moet doen!

Mijn doelen? Nou… Heb je even? ;)

Klimmen op eigen tempo

De afgelopen maanden heb ik al een paar doelen behaald. Een van die doelen was op mijn eigen tempo de top van de Roccacorba beklimmen. In het voorjaar was ik in Girona en reed toen niet helemaal naar de top omdat het al begon te schemeren en ik nog een lang stuk naar huis moest. Dit keer gingen we met de Yomads reis wel naar de top. Mijn doel was om mezelf niet gek te laten maken door de snelle klim dames. Dat is gelukt! Ik  ging  diep, maar ik was er wel trots op. Het stellen van een doel hoeft niet meteen de hoogste berg uit de Alpen te zijn. Het kan ook zijn, zoals ik deed, op je eigen tempo een top bereiken.

LTD Gravelraid

Eind september stond doel 2 op de planning: LTD Gravelraid! Hier volgt nog een uitgebreider verslag over, want dat verdient dit evenement absoluut. Het was een gezellig weekend waar ik ook zeker werd uitgedaagd qua technische gravel.

De omgeving was schitterend. Ja, ik wil hier zeker vaker naartoe!

Mountainbiken in Kaapstad

In december ga ik naar Kaapstad! Een droom die uitkomt. Samen met Kim ga ik mountainbiken over de prachtige trails die daar liggen. Zoals je wellicht weet heb ik nog niet veel mountainbike ervaring en dat is precies waar ik de komende periode aan ga werken. Dit is dan ook niet een doel met enkel fietsen in Kaapstad, nee het doel kan ik makkelijk onderverdelen in “beginnen met mountainbiken” en “mountainbiken in Kaapstad”.

150 kilometer wielrennen

Dit was eigenlijk een doel van deze zomer, maar dat is niet gelukt. Daarom schuif ik hem door naar volgend voorjaar. Dit jaar heb ik heel weinig lange duurtrainingen gedaan en dat wil ik veranderen. Het is tijd om mijn kilometers uit te bouwen. Dit koppel ik aan een leuke tocht, want dat maakt het makkelijker om je doel te behalen. Een nieuwe afstand rijden tijdens een georganiseerde toertocht is altijd handiger dan als je dit op de bonnefooi gaat doen. Hopelijk kan ik volgend jaar weer AGR fietsen en kan ik dan de 150 km afstand rijden.

Vier concrete doelen voor de komende periode. In oktober en november zal mijn focus liggen op een stuk techniektraining met de mountainbike, explosief worden en uren blijven maken. Explosiever worden kan perfect tijdens de regenachtige dagen op de Tacx trainer. Met de verhuizing heb ik er een complete sportkamer bij gekregen en zal vanuit die kamer in november weer beginnen met mijn trainingen op de Tacx.

Ben je op zoek naar de geschikte Tacx voor jou? Check deze koopgids!

Bij het schrijven van al die doelen krijg ik vooral veel zin om actie te ondernemen. Routes te maken voor het trainen, meer te leren over mijn lichaam en dat te blijven monitoren. Ik ben immers gek op data.

Spotify lijst Fietsvrouwen

Hoe helpt Garmin mij tijdens deze doelen?

De producten van Garmin helpen mij tijdens het behalen van mijn doelen. De Garmin Venu 2 Plus helpt mij op dagelijkse basis met mijn rusthartslag, stappen doel, slaap en het monitoren van stress. De review over dit horloge lees je hier.

Tijdens het fietsen train ik vooral op hartslag, welke ik gekoppeld heb aan de Garmin Edge 840 Solar.

De Edge 840 Solar is echt een fijne upgrade van de 830. Je krijgt na een training nog meer inzicht in wat je hebt gedaan en wat dit voor jouw lichaam doet. De Solar laadt door het zonlicht op, waardoor hij langer meegaat dan de modellen zonder Solar. Zeker in de langere ritten is dat een voordeel. De review over de Garmin Edge 840 Solar zie je snel in de categorie “reviews”.

Naast het tracken van mijn dagelijkse fitheid met het horloge, het trainen op hartslag en de fietscomputer van Garmin, ben ik ook aan de slag gegaan met het trainen op vermogen.

In de winter train ik op de Tacx met een ingebouwde vermogensmeter en dat vind ik erg interessant. De vermogensmeter is ook een stuk nauwkeuriger dan je hartslag. De vermogensmeter heb ik pas net en daar zal ik uitgebreid aandacht aan geven op de socials en hier op de blog. Want is deze voor mij geschikt als amateurfietser? Is hij het geld waard? Binnenkort ga ik het je allemaal vertellen.

Het is nogal wat hoe Garmin mij helpt in het ondersteunen van mijn doelen. De komende periode ga ik mezelf uitdagen op sportief vlak en ik zal jullie maandelijks bij praten over hoe dat gaat. Naast het fietsen blijf ik de komende periode ook investeren in krachttraining in de sportschool. Dit is voor mij erg belangrijk, maar eigenlijk voor iedereen. Krachttraining helpt enorm voor het fietsen. Mijn krachttrainingen monitor ik met de Venu 2Plus, waar overigens ook al krachttraining workouts in zitten met de indevice workouts. Super handig als je zelf niet goed weet wat je wil trainen.

Hoofddoel 2024

Nu 2023 op zijn einde komt ben ik alweer bezig met de doelen voor het nieuwe jaar. Het hoofddoel is voor mij bekend. Want naast de evenementen met Fietsvrouwen, wil ik ook eigen doelen blijven stellen. Daarom daag ik mezelf uit door mee te doen aan de Giro Delle Dolomiti! Een vijfdaagse stage tocht in de Italiaanse Dolomieten. Het wordt hard trainen, mega uit mijn comfortzone maar ik heb er zin in.

Dit hoofddoel hak ik in stukken door verschillende subdoelen toe te passen. En dat zijn onder andere Fietsvrouwen reizen. Deze maand zullen die online komen. Een ding kan ik je vast zeggen, we gaan weer naar Sportchalet Viehhofen!

Wil jij met mij naar de Giro Delle Dolomiti? Ik heb een kortingscode voor je, zodat we daar samen kunnen afzien ;). De code is 47KirstenB24. Deze geeft je 10% korting.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.
Reactie plaatsen