Raceverslag Amstel Gold Race Toerversie 2023
16 april 2023 

Raceverslag Amstel Gold Race Toerversie 2023

Gister was het zover, de Amstel Gold Race Toerversie! Er deden 15.000 mensen aan mee en ik was er een van. Voor mij was het mijn eerste keer dat ik mee deed aan de AGR en vandaag neem ik jullie mee hoe de dag verliep. Lees je mee?

Geen optimale voorbereiding

De afgelopen weken had ik niet perse een hele goede voorbereiding. Het plan was om het gehele Fondo AGR schema te trainen, maar door veel drukte met werk en het slechte weer heb ik van te voren minder lange afstanden gereden dan ik had gewild. Toch heb ik wel wat kilometers gemaakt, zowel op de gravel als op de race. Daarnaast sta ik veel in de sportschool voor krachttraining en mobility training. Op zich moest het dus wel goed komen, maar ik had liever een betere voorbereiding gehad. Zeker ook omdat ik gestructureerd trainen volgens een schema eigenlijk heel leuk vind. Het volgende schema zal dan ook snel weer beginnen. Want er staan veel nieuwe doelen op het programma. Daarover snel meer!

Leontien van Moorsel en Kirsten

Blijven eten

Het geen waar ik het meest moeite mee heb is voldoende te blijven eten drinken en drinken. Dus zowel niet teveel als te weinig eten. Van te voren had ik nog de Beter Worden podcast in de auto geluisterd over hydrateren. Een super fijne aflevering die wat dieper in de stof duikt over blijven drinken, het belang ervan en de hoeveelheid koolhydraten je nodig hebt.


Met dat in mijn achterhoofd ben ik gaan nadenken over hoeveel Chews ik mee wilde (daarover later meer) en hoeveel bidon's ik moest drinken. Daarbij dus 1 bidon met sportdrank en 1 gewoon met water.

Door te blijven eten en drinken blijft de motor draaien en kun je in principe meters blijven maken. Dat bleek uiteindelijk echt zo ;).

Manon en Kirsten

15.000 deelnemers

Het was mijn eerste keer dat ik mee deed aan de Amstel Gold Race en ik moet zeggen, ik had het een beetje onderschat qua logistiek. Er werd mij verteld dat het parkeren super simpel zou zijn en makkelijk bereikbaar, helaas heb ik dat zelf iets anders ervaren en was het vooral erg stresserig rond de start. Ik moest eigenlijk ergens op tijd zijn, wat net aan lukte. Voor mij zorgde dat wel dat de start niet zo lekker verliep. Naar mijn mening is het absoluut een evenement om een keer aan deel te nemen, maar je moet wel van zo'n massaal evenement houden.

Er deden dit jaar meer dan 15.000 deelnemers mee, waarvan zo'n 3330 vrouwen. Dat is echt heel veel en op de smalle paadjes met het draaien, keren en klimmen merk je dat heel goed. Ik deed dit jaar mee aan de 125 km versie. Een mooie afstand en echt een prachtige route. De route zelf ga ik denk ik nog een keer fietsen, op een rustiger moment in het jaar hahah!

De eerste 30 kilometer reed ik alleen en daar baalde ik een beetje van. Het plan was namelijk anders. Een kleine miscommunicatie zorgde ervoor dat de Fietsvrouwen Start toch anders ging dan ik had bedacht. Ik ben niet echt een persoon die dan snel kan schakelen en heb daar toch wel 60 km mee in mijn hoofd gezeten. Na de 30 kilometer kwam ik in gesprek met Bas, een andere deelnemer. Super gezellig mee gekletst en daar heb ik de hele tocht mee gereden.
Soms even in zijn wiel, maar vooral veel in gesprek over organisatiecultuur, iets wat ik erg interessant vind. Na kilometer 65 (volgens mij) riep Maaike mijn naam, een Fietsvrouw uit de community. Zij had afgesproken met Chantal, een andere Fietsvrouw uit de community. We hebben de rest van de kilometers samen gemaakt en er een hele leuke dag van gemaakt.

Amstel Gold Race Toerversie Finish

Vanaf het moment dat zij er bij kwamen kon ik echt genieten en was ik weer goed te pas ;). Het was dus vooral een mentaal spelletje, want fysiek ging het echt heel lekker. Boven verwachting eigenlijk.

Best typisch, want op vrijdagavond keek ik nog bij Fixed Gear Coffee naar een mooie nieuwe film van Fatpigeon over dit mentale aspect. Zodra de film helemaal uit is op YT zal ik mijn review delen!


Vanaf dat we met zijn vieren reden had ik echt een hele toffe dag, die daarvoor natuurlijk ook al goed was, maar na het vinden van Maaike en Chantal klopte het eindelijk voor mijn gevoel.

AGR Festival

Na het finishen kom je op het finishterrein. Mega druk en ik geen slotje mee voor mijn fiets. Daardoor durfde ik hem niet in het fietsenvak neer te zetten. Sowieso hou ik daar niet heel erg van. Ben veelte bang voor beschadigingen door derden aan mijn fijne fiets! Maaike en Chantal gingen ook weg en op het moment van gedag zeggen kwam ik Manon tegen. Naast gastblogger hier, ook gewoon een vriendin van mij. Even gezellig samen gekletst over hun tocht (die van haar en haar vriend) en toen ben ik naar de auto gereden. Tijd om weer terug te gaan naar de B&B en in de avond at ik met Manon en haar wielerclub een welverdiende pizza.

Het was voor mij mijn eerste keer in zo'n 8 maanden dat ik weer verder reed dan 80 kilometer en weer meer dan 200 km in de week. Momenteel voel ik mijn benen wel, maar er overheerst een fijn gevoel. De vorm komt er weer in en dat komt goed uit!

Er staan heel veel toffe plannen op de planning de komende maanden. De AGR was absoluut een event waar ik eens aan mee wilde doen. Wellicht wil volgend jaar de 150 km rijden, maar anders ga ik ook graag naar een ander evenement die net wat kleiner is.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.