Wanneer moet je je buitenband vervangen?
Materiaal
Kirsten Boerrigter
Materiaal
04/09/2024
3 min
0

Wanneer is het tijd om je buitenbanden te vervangen?

04/09/2024
3 min
0

Het nieuwe seizoen is los gebarsten. De eerste warme dag is geweest, de Amstel Gold Race staat dit weekend op het programma van vele toereders... Goed om nog even je buitenbanden te checken, want wanneer vervang je die eigenlijk? Toevallig zag ik dat mijn banden echt goed afgereden zijn en toe zijn aan vervanging. Maar hoe zie ik dat en waar let ik op? Vandaag deel ik mijn tips!

Wanneer nieuwe buitenbanden?

Echt een specifieke datum kun je er natuurlijk niet op plakken. De ene Fietsvrouw rijdt 1000 km per jaar, de ander 9.000 en daar tussenin zit nog zoveel. Het ligt er ook aan of je bijvoorbeeld veel hebt gefietst in het buitenland, waar het asfalt niet altijd fantastisch is en of je af en toe een grind gravel paadje mee pakt. Het heeft allemaal te maken met hoe snel of langzaam jouw banden slijten. Bovenstaande foto is de huidige staat van mijn Schwalbe Pro One TLE banden. Om precies te zijn, dit is mijn achterband, die behoorlijk versleten is. Nog erger dan mijn voorband, wat ook niet raar is.

Op de foto zie je een soort rondje zitten. Dit is een mooie indicatie meter. Is deze, zoals bij mij, zo goed als vlak? Dan kun je zonder twijfel stellen dat het tijd is voor nieuwe buitenbanden. Daarnaast is de band ook wat vierkanter dan wat je hebt als de banden nieuw zijn, of wanneer hij nog niet versleten is.

Dat zijn eigenlijk twee belangrijke indicaties als het gaat om een nieuwe band. In mijn band zie je ook wel wat scheurtjes. Idealiter had ik m al iets eerder vervangen, maar soms stel je het een beetje uit ;). Zonde, want ik had van het weekend bijna lek! Gelukkig dichtte mijn sealant deze op tijd.

Lees hier mijn review over de Schwalbe Pro One TLE 28 mm band

Welke buitenbanden kies ik?

Op mijn racefiets kies ik de Schwalbe Pro One TLE banden. Het afgelopen seizoen reed ik op 28 mm banden, binnenkort zal ik deze vervangen voor 32 mm banden. Wederom een tikkeltje breder, maar ik hou er van! Voor mij geeft het veel voordelen. Een van de grote voordelen van bredere banden is dat je lager in bandenspanning kunt rijden en hierdoor meer grip en comfort hebt.

Heel afhankelijk van wat er in jouw frame past kun je een bredere of minder brede buitenband om je velg leggen. Je kunt dit vaak vinden bij de verkooppagina van jouw fiets, maar weet je het niet zeker, vraag dan even bij de winkel wat voor jouw fiets de mogelijkheden zijn.

Naast de Schwalbe Pro One TLE zijn er uiteraard nog een aantal andere buitenbanden die je kunt gebruiken voor je reacefiets. Dit is ook sterk afhankelijk van je budget.

Lees hier meer over hoe het zit met bandbreedtes

Wanneer moet je je buitenband vervangen?

Tubeless of binnenbanden?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat absoluut naar tubeless. Sinds ik ben overgestapt van binnenbanden naar tubeless heb ik nooit meer met een binnenband gereden. Doordat ik bredere banden rij en tubeless, kan ik lager in bandenspanning rijden. Hierdoor heb ik meer comfort en grip en dat geeft extra veel plezier.

Voor mij is het een no brainer om voor tubeless te gaan. Van het weekend was ik op pad in Zuid-Limburg, ja met die versleten buitenband, een zag ik op de parkeerplaats dat de sealant zijn werk had gedaan. Een klein gaatje was gedicht. Top! Ik had daar niks van meegekregen, mijn band was nog vol genoeg met lucht en ik heb heerlijk gefietst.

Het is en blijft wel enorm belangrijk om je sealant op tijd bij te vullen. Zelf doe ik dit sowieso elke 4 maanden en dan echt 60-80 ml. Zie je dat je sealant een gat heeft gedicht? Vul hem dan al eerder bij, want die sealant kan hij natuurlijk niet meer gebruiken voor het dichten van een ander gat en wellicht is het dan net te weinig voor het volgende gaatje.

Persoonlijk vind ik dit absoluut geen gedoe en is het ook zo gedaan. Voor mij wegen de voordelen veel zwaarder dan eventuele nadelen - die ik overigens niet ken.

Ben je op zoek naar een stappenplan tubeless maken? Lees dan het kennisartikel hier.


Wanneer heb jij voor t laatst je banden vervangen? Zelf gebruik ik al vanaf het begin de Sealant van Dynamic Bike Care, Barkeeper. Hier ben ik enorm tevreden over. 

Reacties
Categorieën