Your code hereHoe was MTB Zuid-Afrika?
Met Kim bij Lourensford Trails
Evenementen
Kirsten Boerrigter
Evenementen
01/14/2024
11 min
0

Hoe was MTB Zuid-Afrika?

01/14/2024
11 min
0

Half december stond er een bucketlist reis op mijn planning: ik mocht namelijk deelnemen aan MTB Zuid-Afrika. Ja, je leest het goed, een mountainbike evenement. Wellicht wist je dat al, maar mountainbiken is nog steeds super nieuw voor mij. Sterker nog, voor dit evenement heb ik een mountainbike aangeschaft via Herman Beleef Fietsen. Na een matige voorbereiding stapte ik op 3 december samen met Kim het vliegtuig in. Op naar Kaapstad voor een onvergetelijk avontuur aan de andere kant van de wereld. Vandaag vertel ik eindelijk hoe het was. Lees je mee?

We zijn inmiddels alweer een maand thuis en mijn koffers heb ik, op de was na, nog steeds niet opgeruimd. Direct na thuiskomst ben ik in een rad race beland en heb ik nog amper terug kunnen kijken. Vrijdag heb ik dat gedaan zodat vandaag eindelijk dit artikel online komt.

In dit artikel neem ik je mee in mijn ervaring van het evenement MTB Zuid-Afrika.

Dag 1 MTB Zuid-Afrika

Wat is mtb Zuid-Afrika?

MTB Zuid-Afrika is een evenement wat is opgezet door Rob en Marcel vanuit Yebo Guesthouse. Deze twee ervaren mountainbikers met een passie voor Zuid-Afrika, waar Rob zelf woont, hebben een evenement gelanceerd waarmee zij vooral de gepassioneerde mountainbiker een mooi event hebben opgezet waarbij social riding gehanteerd wordt. Zelf zeggen zij:

De Zuid-Afrika MTB Experience is een avontuurlijk, sociaal en exclusief event. Maximaal 12 deelnemers en drie lokale gidsen. Grensverleggend als jij dat wilt. Genieten van culinaire highlights en ontspannen aan de pool van het stijlvolle YEBO Boutique Guesthouse.

Het evenement in Zuid-Afrika is een sociaal evenement waar verschillende onderwerpen bovenaan staan. Social riding, avontuur, lifestyle, culinair eten, maar ook de prachtige trails in de omgeving staan centraal. Samen met kleine groepen van maximaal 12 deelnemers onder begeleiding van 3 ervaren lokale mountainbike gidsen zul je genieten van de trails op de Westkaap van Zuid-Afrika.

Mtb Zuid-Afrika duurt 10 dagen, waarbij je te maken hebt met 2 reisdagen en 8 sportieve dagen. Tijdens deze acht sportieve dagen kun je denken aan een totaliteit van zo'n 440 kilometer met 6700 hoogtemeters. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk!

Tijdens het evenement rijd je over mooie trails met rockgardens, afdalingen met losse stenen en vele switchbacks zorgen ervoor dat je continue scherp moet blijven. Ondanks dat zijn er ook genoeg momenten waarbij je optimaal kunt genieten van het mooie uitzicht.

Als je deelneemt aan mtb Zuid-Afrika zul je niet alleen de mooie trails ervaren, je maakt ook kennis met de culinaire hoogtepunten van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika staat bekend om de vele mooie wine estates. Dit zijn unieke ervaringen waar je echt lekker kan eten.

Met dit evenement willen Rob en Marcel de fanatieke, gepassioneerde mountainbike(ste)r kennis laten maken met hoe mooi het fietsen daar is in combinatie met de gastvrijheid. Het is een sociaal evenement, dus geen wedstrijd. Hierdoor kun je wel kennis maken met de trails die men rijdt tijdens Cape Epic en Wine 2 Whales.

De Westkaap heeft verschillende niveau trails welke je kunt herkennen aan de kleurcodes. Tijdens dit evenement rijd je 80% blauwe en rode routes.

Direct meer informatie vinden over Mtb Zuid-Afrika? Kijk gerust op de website van mtb Zuid-Afrika..

Slaapkamer Yebo Guesthouse

Het verblijf

Tijdens mtb Zuid-Afrika verblijf je bij het Yebo Guesthouse. Dit guesthouse is gevestigd in Sommerset West en wordt gerund door Suzan uit Nederland. Deze fijne plek is eigenlijk van alle gemakken voorzien, helemaal voor de sportieve fietser. Op het terrein is er zelfs een werkplaats waar je aan je fiets kan sleutelen wanneer nodig. Bij het Yebo Guesthouse heb je een klein zwembad en genoeg ruimte om te relaxen. Het personeel is onwijs vriendelijk en maakt graag een praatje met je wanneer je daar interesse in hebt.


Mijn ervaring met mtb Zuid-Afrika

Op 26 september 2023 schreef ik "Mijn weg naar mountainbiken in Kaapstad start nu". Niet veel later was het ook echt "new bike day", waar ik overigens ook al kort over schreef in het artikel "Dit is mijn mountainbike: De Scott Spark 920" . Op 3 december stapte Kim en ik het vliegtuig in. Dat is niet heel veel later nadat ik mijn nieuwste fiets in handen kreeg. Mijn voorbereiding was dan ook niet het allerbeste. Wel heb ik gigantisch genoten van deze bijzondere ervaring, grotendeels door de fantastische mensen die meededen en de leuke lokale guides die er de hele week bij waren, met Drikus in het bijzonder.

Voor de grap noemde wij de achterkant van de groep de party pace en daardoor heb ik veel gesproken met Drikus over het leven in Zuid-Afrika. Dit vond ik persoonlijk heel waardevol en interessant. Wellicht is dit wel een van mijn favoriete dingen aan reizen, je leert echt andere mensen kennen, ander culturen etc.

Fiets in de fietskoffer

Ook tijdens deze reis koos ik er voor om mijn eigen fiets mee te nemen. Persoonlijk vind ik dat altijd het fijnste. Doordat de mountainbike een stukje zwaarder is dan mijn racefiets, huurde ik extern een softcase fietskoffer. Die is namelijk lichter dan mijn hardcase. Beide overigens van EVOC want daar ben ik erg blij mee. Bij de winkel hielpen ze de dag voor de reis met inpakken.

Als ik op reis ben heb ik de fiets altijd verzekerd staan bij LAKA. Mijn fietsen heb ik hier al een paar jaar verzekerd en dat werkt voor mij erg goed. Benieuwd naar hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees gerust het artikel waarin ik community vragen over LAKA beantwoord.

De vlucht

Het was zowel voor mij als voor Kim de eerste keer dat we naar een ander continent vlogen. We waren allebei nog nooit buiten Europa geweest en zaten daarmee ook voor het eerst zo lang in het vliegtuig. Op de heenweg hadden we een dagvlucht en heb ik heel vaak op het scherm gekeken waar we nu precies waren. Ik begin nu wel direct over onze vlucht, maar voor we eindelijk in het vliegtuig waren was het nog wel even stress en gedoe. Op internet hadden we gezien hoe zwaar onze fietskoffer met fiets mochten zijn en naar ons idee haalde we dat net. Op Schiphol bleek dit helaas niet zo te zijn en moesten we dus bijbetalen. Alleen bij de balie deden ze hier nogal vreemd bij en kreeg Kim een ander antwoord dan ik. Gelukkig was Dennis er nog bij en was alles zo opgelost. Toch gaf het was stress in het begin. Nadat we onze fietsen hadden weggebracht en door de douane gingen was het tijd om rond te struinen tot we gingen boarden.
Onze mede passagiers waren voor ons grotendeels onbekend en we zaten ook niet bij elkaar in de buurt.
De vlucht ging uiteindelijk sneller dan ik van te voren had bedacht. Je kunt gemakkelijk een film kijken op het scherm voor je, ik had een paar boeken bij me en tijdschriften. Dat gecombineerd met wat slapen en af en toe wat eten zorgde ervoor dat het toch best snel ging.

Na het landen moesten we uiteraard allemaal naar de bijzondere bagage en ontmoette we elkaar. De eerste indruk was direct goed en gezellig. De organisatie kwam ons ophalen en in het donker kwamen we aan bij Yebo Guesthouse.

Bij aankomst kregen we te horen in welke kamer we sliepen en na een drankje was het tijd om te slapen. De wekker stond immers weer vroeg.

MTB Zuid-Afrika

Tijd om te mountainbiken

De volgende ochtend was het tijd om na het ontbijt de fietsen op te bouwen. Het event waar wij aan meededen was een retail evenement. Er waren dus allemaal eigenaren van fietsenzaken mee. Erg handig, want er is altijd een helpende hand in de buurt.

Na het opbouwen van de fietsen was het tijd voor de eerste rit.

Dag 2

Op de eerste fietsdag reden we een soort kennismakingsrit van 54 kilometer met 870 hoogtemeters. Tijdens onze reis is de zomer net begonnen en het was zo'n 30 graden verschil met Nederland. De afgelopen jaren heeft mij geleerd dat mijn lichaam echt tijd nodig heeft om te acclimatiseren en te wennen aan de warmte en intensiteit. Door de warmte was het extra belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Daarom kocht ik kort voor vertrek nog een drinkzak, hier zal ik ook nog een review over maken. Ik zag dat daar nog vragen over waren.
De eerste dag stond in het teken van elkaar leren kennen en even "landen". Ik moet zeggen dat ik de rit best heftig vond voor een eerste dag na 11,5 uur vliegen en weinig slaap. Als ik mijn statistieken mag geloven deed mij dit behoorlijk de das om :).

Tijdens de lunch zaten we direct al op een mooie spot. Het was niet bijzonder technisch, wat dat betreft een prima inkomer!


Dag 3


Na een prima nachtrust en de wekker die ons weer vroeg wakker maakte was het tijd voor fietsdag 2. We reden vandaag op de trails van Oak Valley. Als ik nu terug kijk op alles was dit mijn favoriete dag op de fiets.

Dag 2 was qua kilometers korter dan dag 1, we reden 28,1 km met 608 hoogtemeters. Oak Valley heeft hele mooie en toffe downhill trails, iets wat compleet nieuw voor mij was maar wat ik bizar leuk vond. Dit gaf mij het ouderwetse ski gevoel van vroeger. Dat we off piste door de verse sneeuw leuke paadjes naar beneden gingen.

Deze rit gaf mij een "echt" Afrika gevoel, we hebben namelijk meerdere keren Bontebokken gezien. Een keer rende ze ons rustig voorbij en voor mij was dat echt een magisch moment. De trails waren mooi, ,enorm goed onderhouden en lekker om te rijden.

Na het fietsen reden we met de auto naar een plek toe waar we een wilde Baviaan zagen! Nog nooit had ik eerder een wilde aap gezien dus dit vond ik echt heel tof en super magisch. Hierna reden we door naar Idiom, een wine estate. Hier hebben we een heerlijk 4 gangen lunch gegeten waar ik erg van heb genoten.


Dag 4


Na een lekker en vers ontbijt was het weer tijd om op pad te gaan met de fietsen. Vandaag reden we Plaisir. Een rit met veel switchbacks, ook in de klim. Iets wat voor mij erg veel uitdaging gaf. Bij het bord van Plaisir maakte we een groepsfoto en ging de rest nog een stuk verder. Wij besloten vast de downhill te rijden welke ik echt heel erg leuk vond.

Het grappige is dat dit natuurlijk een hele andere manier van afdalen is en weer een compleet andere inspanning is.

Elke dag was Drikus echt mijn held en ook tijdens deze rit was ik mega blij met hem als guide. Wat een enthousiaste, gedreven maar ook rustige man. Top als guide, je kunt ook als je zelf naar Zuid-Afrika gaat hem boeken als guide, dat doe je via zijn website.

Drikus de Guide - de Held

Dag 4 & 5 - geen fietsen

Voor de oplettende kijker op Instagram was het wellicht al opgevallen, maar deze twee dagen heb ik niet gefietst. Ik werd half ziek en heb vooral rustig aan gedaan. Op dag 5 ben ik wel met Suzan, een van de andere deelneemsters, naar Strand geweest een plaats richting Kaapstad. Daarna zijn we met de Uber naar Tokara gegaan. Een waanzinnige ervaring wat ik je zeker wil aanraden.

Wist je al dat ik alle dingen die we buiten het fietsen hebben gedaan bespreek in mijn artikel op Waanzinnige Wereld?


Dag 6


Na twee dagen niet fietsen ging ik vandaag weer mee op pad met de groep. We reden deze dag de trails van Lourensford en dit vond ik naast Oak Valley de mooiste dag qua trails die ik heb gereden. Dit was wederom iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt en zo onwijs gaaf. Vandaag was Drikus wederom de held van de dag wie mij enorm veel support bood om naar boven te klimmen. Samen bereikte we de top en kon het afdalen beginnen. Heel gaaf, maar soms ook met wat knikkende knietjes ging ik naar beneden. Een kleine stuurfout zorgde ervoor dat ik op mijn plaat ging op de losse steentjes en even het vertrouwen kwijt was.

Toch heb ik echt genoten van deze dag en de uitdaging. Deze rit was echt magisch, maar wel echt op mijn limiet van dat moment.

In de middag bestelde ik direct Wonden Wonder van Kwakzalver wat ik er bij thuiskomst de eerste twee weken dagelijks opsmeerde. Dat heeft veel geholpen bij het herstel van mijn huid.


Dag 7 en 8

Lourensford is uiteindelijk mijn laatste trail geweest die ik heb gereden in Zuid-Afrika. Om die reden ging ik op zondag in mijn eentje naar Stellenbosch. Een super leuk dorpje waar een oud huisgenoot uit mijn studententijd vandaan komt. Het was leuk om dit te zien en even rond te struinen. Ook de laatste volle dag ging ik naar Stellenbosch, alleen dit keer samen met Kim, Marc, Marianne en Suzan. We hebben heerlijk even door het dorp gewandeld. Meer over deze dagen lees je terug in mijn verslag op De Waanzinnige Wereld die later nog worden gepubliceerd.

Op de laatste dag was het tijd om de fietsen weer uit elkaar te halen en in te pakken in de koffers. Met de terugweg hadden we een nachtvlucht. Wederom was dit een eerste keer, nog nooit had ik echt een nacht vlucht gehad. Ik heb redelijk geslapen en was heel blij toen ik mijn vriend weer zag.

Conclusie

Wat een avontuur! Wat een waanzinnig en onvergetelijk avontuur heb ik samen met Kim mogen beleven, mede door de leuke groep met in het bijzonder Marc en Marianne van Fietsenspeciaalzaak Roelofsen. Het land heeft mij positief geraakt en ik vond het een bijzonder mooie en leuke ervaring om daar te mountainbiken.

Het was erg leuk om na een paar jaar zelf fietsreizen te hebben georganiseerd, mega leuk om zelf weer eens onderdeel te zijn van een reis. Om dat vertrouwen in de handen van de organisatie te leggen en te genieten. De hele reis was leerzaam, mega tof en zeker iets wat ik vaker zou willen doen.

Zowel fysiek als mentaal heb ik mezelf goed uitgedaagd deze week en daar kijk ik trots op terug.

Aanrader?

Na zo'n lof zang over deze reis en ervaring kun je eigenlijk niet anders dan deze organisatie aanprijzen voor de gepassioneerde mountainbiker. Echt een bucketlist evenement waar je kan genieten van de single tracks en omgeving. Heerlijk eten, een fijne verblijfplaats, gepassioneerde mensen waarbij het fietsen en de ervaring echt op 1 staat.

Alle informatie over het evenement vind je op de website.

MTB Zuid Afrika

De Guides

Tijdens MTB Zuid-Afrika rijd je elke dag met lokale en ervaren guides die vol passie jou alle mooie plekken laten zien van de omgeving. Daarnaast geven ze je ook met liefde tips om jou met nog meer vertrouwen en plezier op de fiets zit. Zelf heb ik continu met Drikus gefietst. Wij maakte samen het feestje achteraan ;).

Ik zal nog een apart artikel maken over hoe bijzonder ik het vond om met hem te fietsen, maar ik wil het hier vast benoemen. Mocht je zelf naar de regio Kaapstad gaan om te mountainbiken, dan kan ik je van harte aanbevelen om met deze hard werkende guide op pad te gaan. Drikus, aka mijn Held tijdens de reis.

Je vind hem ook op social media of op zijn website. Wat overigens heel grappig was, want toen ik mij voor wilde stellen zei hij " I know you, I follow you on Instagram!"

Al met al was het voor mij een levens veranderende ervaring. Een bijzonder mooie, indrukwekkende en vooral sportieve uitdaging waar ik met een goed gevoel op terug kijk. Het heeft er voor gezorgd dat ik montainbiken heel tof vind, nu wil ik niet alleen vaker mountainbiken in Zuid-Afrika, maar ook op verschillende plekken in Europa en ook uiteraard gewoon thuis. Ik heb genoten, mede doordat lieve Kim mee was en door het ontmoeten van Marc en Marianne.

Ook via deze weg wil ik Rob, Noortje, Marcel, Suzan, de gehele crew en de rest van de deelnemers enorm bedanken voor deze toffe tijd.

Reacties
Categorieën