Trainen met JOIN Cycling App
Review
Kirsten Boerrigter
Review
05/29/2024
6 min
0

Hoe gaat het na een half jaar structureel trainen met JOIN Cycling?

05/29/2024
6 min
0

In de afgelopen jaren dat ik fiets heb ik verschillende dingen geleerd en ondervonden. Een van die dingen is dat ik het fantastisch vind om doelgericht en consistent te trainen via een schema. Als ADHD'er is structuur noodzakelijk, maar ook mijn valkuil. Door elke week echt een moment te pakken om te beslissen wanneer ik ga trainen en hoe lang, geeft rust, structuur, overzicht én een boost aan mijn fitheid. In de zomer van vorig jaar ben ik langzaam begonnen met trainen via JOIN Cycling. In september ontving ik mijn Garmin Rally en sindsdien ben ik helemaal hooked. Gericht trainen, via een adaptief schema vind ik helemaal top. Hoe en wat lees je vandaag in mijn artikel. Lees je mee? 

Waarom train ik met JOIN

Mijn leven is regelmatig chaotisch, ongestructureerd er is altijd een volle agenda. Dit komt door het bouwen van de gehele business rondom Fietsvrouwen en rondom de gezondheidstak van Fietsvrouwen, maar ook deels door mijn ADHD brein. Iets wat ik in het verleden vreselijk vond, maar inmiddels omarm ik het en zie ik het echt als mijn kracht. Wel is het fijn om structuur te hebben. Sporten en met name krachttraining en het fietsen zorgen voor rust in mijn hoofd. Het zorgt voor een fit lijf en koppie. Erg belangrijk voor het ondernemen, maar natuurlijk ook voor een fijn leven. Om het tastbaar te maken zeg ik weleens dat mijn hoofd regelmatig een boekenkast is die overhoop is en dat tijdens het fietsen deze langzaam, kilometer per kilometer wordt opgeruimd. Na een rondje fietsen kom ik dan weer thuis met een opgeruimd hoofd. Heerlijk vind ik dat!

In veel gevallen ben ik een echte flierefluiter en dat is op bepaalde momenten heerlijk, maar dat dagdromen maakt mij niet altijd sterker tijdens het fietsen - en dat is wel wat ik wil en er voor zorgt dat ik uit mijn lijf kom. Wanneer ik gericht train, met een schema, kom ik uit mijn hoofd en dwalen mijn gedachten niet af. Dat is vaak heel fijn, want ik kan enorm afdwalen en de tijd compleet vergeten. Als ik een gerichte training in de sportschool of op de fiets doe, haal ik er veel meer plezier uit en is het effect achteraf ook veel groter.

De afgelopen jaren heb ik met verschillende soorten schema's gewerkt en ook met verschillend resultaat. Vorig jaar ben ik met JOIN Cycling begonnen omdat veel Fietsvrouwen uit de community al met de app trainde en vroegen of het niks voor mij en Fietsvrouwen is. Dit ben ik uitgebreid gaan testen en ik ben al een tijdje helemaal fan van deze trainingsapp.

Via JOIN Cycling train je via een adaptief programma, wat betekent dat hij zich aanpast aan wat jij doet. Het is geen statische app, maar het past zich echt aan aan jouw intensiteit, beschikbare tijd en herstel. Daarnaast leer je veel over jouw lichaam en de verschillende trainingsvormen. Van alleen zo hard mogelijk, of juist alleen maar flierefluiten, word je niet beter/sterker/sneller op de fiets. Wanneer dat wel je wens is, dan is het fijn om die trainingen voorgeschoteld te krijgen.

Lees hier Tara haar review na 90 dagen trainen via JOIN 

Wat vind ik leuk aan gestructureerd trainen

Vanaf mijn zestiende train ik met regelmaat via een schema. Dit geeft houvast, duidelijkheid en structuur. Iets waar ik dus erg goed op ga. Voor het fietsen heb ik ervaren dat ik dit ook erg fijn ben gaan vinden. In het begin reed ik gewoon rondjes, was ik niet gericht aan het trainen en werd ook niet beter. Natuurlijk doe ik dit nu ook nog regelmatig, want het draait zeker niet alleen maar om beter worden en het is heerlijk om lekker te flierefluiten op zijn tijd. Iets wat ook terug komt in het schema, want rustige duurtrainingen zijn erg belangrijk om de motor uit te bouwen.

Het fijne aan gestructureerd trainen is dat je via JOIN Cycling naar een doel toe werkt, je hebt houvast en je ziet en merkt echt resultaat. Daarbij plan ik altijd mijn trainingen in waardoor het echt een afspraak met mezelf in. Een zakelijke afspraak verplaats ik ook niet zomaar, dus waarom een afspraak met mezelf wel? Doordat ik gestructureerd ben gaan trainen verleg ik mijn grenzen én leer ik mijn lichaam beter kennen. In sommige periodes zet ik het op een wat lager pitje en dan merk ik het direct, ik word minder fit, zit meer in mijn hoofd en dat is alles wat ik niet wil ;).

Door het gestructureerd trainen haal ik nog meer plezier uit het fietsen en ben ik inmiddels ook echt een data nerd geworden. iets wat ik nooit bij mezelf had verwacht, maar ik ben inmiddels helemaal dol op alle data die eruit rolt en wil er alles van weten.

Gericht trainen JOIN Cycling

Trainen op vermogen en hartslag

Tot vorig jaar september trainde ik altijd op hartslag, met een Garmin hartslagband. Dit geeft een mooie indicatie, maar voor het "echte" werk is dit helaas onvoldoende. Dit komt door verschillende dingen. Je hartslag is enorm beïnvloedbaar door factoren, denk aan je slaap, herstel, menstruatiecyclus, stress. Daarnaast heb je in je schema regelmatig dat je bijvoorbeeld 10x 1 minuut een bepaalde hartslag of wattage moet rijden. Voordat je hartslag daar is, is de minuut al bijna voorbij. Terwijl als je op vermogen rijd je binnen 3 seconden al die stijging of daling ziet. Het is daarmee veel accurater en je wattages zijn niet afhankelijk van de wisselende factoren waar trainen op hartslag wel mee te maken heeft. Trainen op hartslag geeft een mooie en fijne indicatie voor als je net van alleen maar rondjes rijden zonder doel, naar gerichter trainen gaat. Voor de stap daarna is het heel fijn om met vermogenspedalen of een vermogensmeter in je crank te rijden.

Momenteel heb ik op mijn gravelbike alleen de mogelijkheid om op hartslag te trainen, terwijl ik op de racefiets met de Rally pedalen rij van Garmin. Naast dat het erg fijn is om mee te trainen geeft het ook enorm veel inzicht en sinds ik gericht ben gaan trainen vind ik het enorm leuk om die data te analyseren. Steeds een stapje beter worden, daar word ik gewoon heel blij van!

Lees hier het kennisartikel "Gemiddelde hartslag of vermogen?" Waar we verder in gaan op het trainen op vermogen of hartslag.

Grenzen verleggen

Dankzij de JOIN trainingen leer ik net dat stapje extra te geven. Waar ik soms denk "oh dit kan ik niet" of "ik ben niet fit genoeg voor die tocht", heeft JOIN er voor gezorgd dat ik mijn basisconditie aanzienlijk heb verbetert en letterlijk mijn grenzen ben gaan verleggen. De combinatie van gericht trainen, doelen stellen en flierefluiten maakt dat ik het fietsen nog leuker ben gaan vinden.

In de Fietsvrouwen Kennisbank vind je verschillende kennisartikelen, waaronder de kennisartikelen gericht op trainen. Je leest ze hier

Hoe werkt JOIN?

In de JOIN Cycling App kun je op verschillende manieren trainen. Zoals gezegd, je kunt trainen op vermogen, hartslag of op gevoel. Daarnaast kun je kiezen om een plan te volgen die in de app staat - bijvoorbeeld "beter worden op een lange klim", je kunt ook voor vele evenementen een specifiek schema gebruiken, dit zie je veelal bij grote en bekende tochten, maar je kunt ook je eigen evenement of fietsreis erin verwerken.

Dit maakt het echt jouw schema. Aan de hand van het aantal kilometers en hoogtemeters tijdens jouw evenement of fietsreis maakt hij een schema. Aan de hand van de uitvoer van jouw training krijg je vervolgens een workout score die uitleg geeft of je wel/niet goed de training hebt uitgevoerd en waar je dingen anders had kunnen doen voor een (nog) beter cijfer. Dit geeft veel inzicht.

In de app kun je je niveau instellen, maar je kunt ook per week aangeven wanneer je beschikbaar bent en voor hoelang. Zo past de app zich helemaal aan jou aan.

Dit alles bij elkaar heeft er voor gezorgd dat ik echt fan ben van de app en heel graag anderen ook kennis laat maken met deze manier van fietsen. JOIN Cycling koppel je gemakkelijk aan je Garmin of Wahoo. Sindskort ben ik daar nog iets anders bij gaan doen, namelijk de Foodcoach app waar ik mijn eten in bijhoud, om te zien of ik wel genoeg eet van de juiste macro's. Dit geeft veel inzicht in wat ik eet en wat mijn lichaam nodig heeft. Later meer over mijn bevindingen over de Foodcoach app - ook in combinatie met JOIN Cycling.

JOIN uitproberen met korting

Ben je ook enthousiast? Dan hier nogmaals ons cadeautje!

Je kunt vanaf nu 30 dagen gratis trainen met JOIN via Fietsvrouwen! Je leest hieronder hoe het werkt.

De 30 dagen promotie kan geactiveerd worden als volgt:

  • Download de JOIN Cycling app, in de App Store of Play Store
  • Open de app en meld je aan, ZONDER een abonnement af te sluiten
  • Volg de URL of scan de QR-code.
  • Geniet van je 30 dagen gratis trainen met de JOIN Cycling Trainingsschema’s!
  • 7 Dagen voor de afloop van deze 30 dagen ontvang je een aanbod voor een halfjaarabonnement: Krijg 6 maanden, maar betaal 4 maanden.

URL: https://app.join.cc/links/promos/FIETSVROUWEN30DAYTRIAL (doe dit op je telefoon!)

Enkele voorwaarden bij deze actie

– De proefperiode kan eenmalig per account worden geactiveerd

– De proefperiode is niet geldig als het huidige toestel al gebruikt is voor een proefperiode of abonnement

– De proefperiode is niet toe te passen op een lopend abonnement

– Als deze proefperiode niet wordt geactiveerd en je denkt dat deze actie wel voor je van toepassing is, neem dan contact op met JOIN Cycling – support@join.cc

Reacties
Categorieën