Fietsen in Drenthe
Zwangerschap
Daniëlle
Zwangerschap
04/11/2024
3 min
0

Bijstellen fietsdoelen door zwangerschap

04/11/2024
3 min
0

Begin 2024 deelde ik samen met de andere bloggers van Fietsvrouwen fietsdoelen voor 2024. Mijn belangrijkste fietsdoel voor 2024 was het fietsen van de toerversie van de Amstel Gold Race op 13 april 2024. Dit doel moet ik nu al bijstellen. Maar met een hele goede reden: ik ben namelijk zwanger van mijn tweede kindje. In deze blog deel ik wat mijn nieuwe (fiets)doel dit jaar wordt en wat ik anders wil aanpakken ten opzichte van mijn vorige zwangerschap.

Voor een goed doel

Naast dat ik natuurlijk erg blij ben met de zwangerschap, vind ik het ergens ook lastig dat ik mijn fietsdoel moet bijstellen. Ik volgde namelijk al vanaf het najaar een trainingsschema van JOIN om me optimaal voor te bereiden op de Amstel Gold Race. Ik heb weinig ervaring met hoogtemeters dus voor mij zou dit een mooie uitdaging zijn en een voorbereiding op fietstochten in de bergen. Ik keek er dus helemaal naar uit om deze fysieke uitdaging aan te gaan! Voor nu is de uitdaging vooral het mentale aspect van niet mijn doel kunnen halen dit jaar..

Maar het bijstellen van mijn fietsdoel doe ik natuurlijk voor een goed doel ;-). Mijn focus verleg ik nu van mijn fietsprestaties verbeteren en mezelf uitdagen naar fit blijven tijdens de zwangerschap. Die Amstel Gold Race of andere mooie uitdaging komt vast nog een keer!

Ben je benieuwd naar blogger Tara haar ervaring met JOIN? Die kun je hier lezen

Wat ik heb geleerd van de vorige zwangerschap

Het allerbelangrijkste, hoe cliché dan ook, is luisteren naar je lichaam. Tijdens de vorige zwangerschap paste ik de duur en intensiteit van mijn ritjes aan naar hoe ik mij voelde en mijn hartslag. Zo merkte ik dat in de zomer mijn hartslag tijdens warme dagen snel opliep. Hierdoor heb ik mijn ritjes ingekort, meer pauze genomen of een e-bike gehuurd (op vakantie met veel hoogtemeters). Hierbij was het ook een uitdaging om snelheid en vermogen los te laten, maar écht te focussen op lekker blijven bewegen op een manier die nog goed voelde. Soms een mentale uitdaging, maar ik heb hier ook na de zwangerschap nog profijt van gehad.

Verder was comfort op de fiets voor mij cruciaal. Ik heb het stuur van mijn racefiets hoger gezet en toen mijn buik echt te groot werd ben ik overgestapt naar de mountainbike vanwege de comfortabelere houding en meer stabiliteit. Mijn bibshorts rekte gelukkig goed mee met mijn buik en de fietsshirts van mijn vriend pasten prima over mijn buik. Hierdoor zat mijn fietskleding nog steeds comfortabel en heb ik daar geen ongemak van ervaren. 

Hier lees je Daniëlle haar eerdere tips over fietsen tijdens je zwangerschap


Het blijven genieten op de fiets zolang dit nog comfortabel voelt en kan is iets waar ik ook deze zwangerschap weer voor ga. Een mooi alternatief fietsdoel dus!

Heb je Daniëlle haar review over de Thule Fietskar Chariot Lite 1 al eens gelezen?

Wat wil ik nu anders gaan doen?

Ik heb dus goede ervaringen met fietsen tijdens mijn vorige zwangerschap. Toch zijn er een aantal dingen die ik nu anders wil doen. 

Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik mijn eigen tips en ervaringen over fietsen tijdens de zwangerschap gedeeld in een blog. Deze zwangerschap wil ik graag ook advies inwinnen bij experts (zoals een verloskundige) om zo vrouwen in de community te kunnen helpen. Er komen namelijk regelmatig vragen van vrouwen in de community over fietsen in combinatie met zwangerschap. Naast de tips van experts zal ik natuurlijk ook mijn eigen ervaringen en tips blijven delen.

Daarnaast overwoog ik al een tijdje om een gravelbike aan te schaffen en heeft deze zwangerschap de doorslag gegeven om dit te gaan doen. De houding op een gravelbike lijkt mij comfortabeler en de fiets geeft (gevoelsmatig) meer stabiliteit dan een racefiets door de gravelbanden. Daarnaast lijkt het me heerlijk om rustig over onverharde wegen te fietsen en minder gevaar van ander verkeer te ondervinden. Of is dit gewoon een goede smoes om die gravelbike die al lang op mijn verlanglijstje staat eindelijk te kopen? ;-) 

Iets wat ik ook anders wil doen is meer krachttraining toevoegen aan mijn trainingen om mijn lichaam in totaliteit sterker te maken en voor te bereiden op de bevalling. Ik kan mezelf nooit zo motiveren voor krachttraining en spring liever de fiets op, maar wil dit toch gaan proberen. Op deze manier kan ik verschillende spiergroepen trainen, wat hopelijk goed van pas gaat komen.


En misschien wel het allerbelangrijkste: nóg meer genieten! Ik weet dat het niet vanzelfsprekend is om je tijdens een zwangerschap fit genoeg te voelen om te blijven fietsen. Ik ben dan ook enorm dankbaar hiervoor en ga er extra van genieten om met een kindje in mijn buik mooie fietstochten te maken de komende tijd!

In ons team hebben we twee Fietsvrouwen Moeders. Een tijdje geleden gingen zij al samen op pad om te kletsen over het moederschap en het fietsen. Je leest het hier

Reacties
Categorieën