Wat neem je mee als je voor het eerst gaat bikepacken?
08 juli 2023 

Wat neem je mee als je voor het eerst gaat bikepacken?

Jahoor! Het is eindelijk zover. De hype is officieel naar mij overgeslagen. Al langere tijd dacht ik er overna om zelf op pad te gaan nadat ik al verschillende inspirerende verhalen online en in bladen had gelezen. Toch weerhield ik mij telkens. Misschien durfde ik niet echt, maar waarom niet? Ik hoef niet op zijn hardste, ik hoef niet 200+ per dag te rijden. Bikepacken kan op je eigen manier. Je kan heel bepakt gaan en op de camping gaan slapen, je kunt slapen bij Vrienden op de Fiets, in een B&B, of in hotels. 

Wellicht doordat ik vooral de meest extreme verhalen om mij heen zag, dacht ik dat het niets voor mij was. Maar dat heb ik even van mij afgegooid. Het is tijd voor avontuur en ik heb er enorm veel zin in! In de community en op mijn privé Instagram vroeg ik om tips. Voor mezelf, maar ook voor anderen die net als ik voor het eerst op pad gaan. 

Genieten

Hierbij wil ik dus vooral duidelijk maken dat het belangrijk is om lekker te gaan bikepacken zoals jij dat wil. Wil je slapen in de natuur, op een natuur camping of ga je slapen bij bekenden? Doe wat voor jou goed voelt en geniet van alles. Dat is het allerbelangrijkste! Voor mij is fietsen een onderdeel van "me time".  Op de fiets kom ik tot rust, tot bezinning, herdenk ik mijn keuzes en kijk ik vooruit. Het is mijn manier van opladen en inspiratie op te doen. Ik ben er gek op. Overigens fiets ik vrij veel in mijn eentje. In het verleden ben ik ook al meerdere keren in mijn eentje op avontuur geweest in het buitenland. Alleen nog nooit eerder ging ik alleen meerdere dagen bikepacken. Tijd om daar verandering in te brengen!

Fietskeuze

Een bikepacking avontuur begint natuurlijk bij het kiezen van je fiets en de route. Als je een fiets hebt, is er niet veel te kiezen, maar als je wel meerdere fietsen hebt is het als eerst belangrijk om te beslissen welke fiets je mee op avontuur neemt.

Zelf heb ik er voor gekozen om met de gravelbike op pad te gaan. De gravelbike brengt je natuurlijk overal, over het asfalt, single tracks en gravelpaden. Daarnaast is deze natuurlijk helemaal geschikt voor allround avonturen, dus leek mij dit voor de eerste keer het handigste. Goed, mijn keuze is dus gevallen op de Scott Speedster Gravel, meer over mijn fijne gravel bike lees je in dit artikel.

Het is natuurlijk belangrijk om van te voren te zorgen dat je fiets helemaal in orde is en bijvoorbeeld een check heeft gehad bij de fietsenwinkel om vervelende dingen te voorkomen.

Als je de keuze hebt gemaakt voor je gravelbike is het ook nog mogelijk om eventueel andere banden om je wielen te steken. Ga je vooral off-road rijden of maak je een combinatie van off-road en asfalt? En dan heb je natuurlijk ook nog het verschil tussen off-road met stenen zoals we dat in Spanje kennen, of het grind en de single tracks hier in Nederland. Gelukkig is er enorm veel keuze bij gravelbanden. De gravelbanden keuze van Schwalbe heb ik al eens toegelicht in de kennisbank over gravel.

Route

Voor je gaat bedenken wat je allemaal mee wil nemen, is het natuurlijk als eerst handig om te bedenken waar je naartoe wil. Alleen op die manier kun je een route van te voren maken. Zelf zal ik van Raalte naar Roermond fietsen. Dit ga ik natuurlijk niet in 1 rechte lijn rijden, maar via mooie highlights. De route ga ik bouwen in Komoot. Sindskort zijn we hier actief op met Fietsvrouwen. We organiseren in augustus een webinar met Komoot om zelf nog meer te leren over het bouwen van je favoriete routes. Ook zal ik op onze pagina de komende tijd meer routes delen, mocht je het al leuk vinden om ons daar alvast te volgen dan ben je natuurlijk meer dan welkom!

Tassen

Bij bikepacken is het handig om daarvoor speciale tassen aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig heel veel merken die een hele lijn hebben opgezet voor het bikepacken. Denk bijvoorbeeld aan EVOC en AGU. Zij staan bekend om hun kwaliteit. Binnen de bikepacking tassen zijn er natuurlijk ook nog heel veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld alleen al aan wel/niet geschikt voor verschillende weersomstandigheden.
Zelf heb ik zowel tassen van AGU en van EVOC. Tijdens mijn eerste bikepackingtrip later deze maand ga ik op pad met mijn AGU tassen, de Venture Extreme Waterproof tassen. Zo ben ik op alle weersomstandigheden voorbereid, maar laten we even duimen voor gewoon lekker weer ;).

Omdat ik maar 3-4 dagen op pad ga en niet in een tent zal slapen, neem ik alleen een zadel- en stuurtas mee. Naar mijn idee heb ik namelijk niet super veel spullen nodig, maar daarover later in het artikel.

Spullen die je niet wil vergeten

Naast je fietskeuze en de tassen, heb je natuurlijk verschillende bikegear spullen nodig. Dit gaat van kettingolie, tot multitools en reserve bandjes. Hieronder een lijstje. Let wel op, het ligt natuurlijk enorm aan het weer of je extra of minder spullen mee wil nemen. Ook is het sterk afhankelijk of je zelf je tent en slaapspullen wil meeslepen op de fiets, of dat je gaat overnachten in een b&b.

  1. Binnenbandje(s)
  2. Multitool
  3. Pompje
  4. Kettingolie/wax
  5. Zonnebrand
  6. EHBO setje
  7. Tie-wraps
  8. Slippers
  9. Fietskleding (meerdere setjes)
  10. Fietsschoenen
  11. Sportvoeding
  12. Spork
  13. Zakmes
  14. Eventueel waslijntje
  15. Setje gewone kleding
  16. Pinpas
  17. OV Kaart
  18. Powerbank
  19. Fietscomputer
  20. Hartslagband
  21. Fietshelm
  22. Fietsbril
  23. Toiletspullen
  24. Eventueel iets van waspoeder

Overnachtingen

Je kunt je bikepacking avontuur natuurlijk zo luxe of avontuurlijk maken als wat jij zelf wil. Je kunt er voor kiezen om van camping naar camping te rijden en dan zelf je kampeerspullen mee te nemen. Dan moet je dat natuurlijk ook nog op je paklijst neerzetten. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten via vrienden op de fiets, of bij fiets vriendelijke hotels. Veel mensen slapen ook onderweg bij bekenden. Net wat jij wil! In het buitenland kun je soms ook wildkamperen, hiervoor is het wel belangrijk om van te voren even de regelgeving te bekijken van het specifieke land.

Terugweg

Na je mooie avontuur komt er ook een moment dat je weer naar huis gaat. Er zijn mensen die ervoor kiezen om een ronde te rijden en uiteindelijk weer fietsend thuis komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de auto naar een bepaalde plek te rijden en de trein pakken naar je startpunt, zodat je auto bij de finish staat. Zelf kies ik ervoor om met de trein terug te gaan. Bij Komoot kun je gemakkelijk parkeerplaatsen en stations aanvinken als start/finish locaties. Wat mij betreft is dat echt super handig!

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.