Alleen fietsen is mijn me time

De afgelopen jaren heb ik helemaal mijn draai gevonden met het alleen fietsen. Waar ik veel van mijn vriendinnen hoor zeggen "ik ga niet fietsen als ik alleen moet hoor" vind ik persoonlijk dat alleen fietsen soms heerlijk is. Ik ben het zelfs gaan zien als mijn manier van "me-time".

Met het ondernemen, een druk sociaal leven, hoge doelen en vooral een heel druk hoofd, kan ik soms enorm verlangen naar alleen fietsen. Dat klinkt voor sommige misschien een beetje raar, maar alleen fietsen geeft mij rust.

Fietsen is metimeGemaakt door SWG Studio

Even de boekenkast opruimen

Gekscherend roep ik wel eens tegen vriendinnen "ik ben even de boekenkast opruimen". Dan bedoel ik niet letterlijk de boekenkast, die heb ik helaas niet. Maar wel de spreekwoordelijke boekenkast. Die voor mij verwijst naar mijn chaotische hoofd en welke ik weer op kan ruimen als ik de fiets op spring en met elke kilometer die ik maak, weer meer rust in mijn hoofd krijg.

Soms voelt het namelijk alsof de boekenkast in elkaar is gevallen en alles overhoop ligt. Dat tijdens het fietsen de boeken weer langzaam op de juiste plek, in de juiste volgorde, worden geplaatst en dat als ik thuis kom, ik weer alle boeken kan vinden in de mooie en opgeruimde boekenkast.

Dat lukt mij alleen als ik alleen fiets. Want dan kan ik pas echt ontprikkelen. De natuur om mij heen, de wind door mijn haren en mijn blik op oneindig. Soms een route in mijn Garmin, maar heel vaak gewoon mijn standaard rondje voor dit soort momenten. Niet te moeilijk, niet veelte ver, maar gewoon even weg. Soms met een muziekje, maar nog veel vaker niet. Gewoon trappen. Links sturen, rechtdoor en een keer naar rechts.

Mentaal sterker worden

Tijdens het alleen fietsen word je ook echt mentaal sterker. Als je er om welke reden doorheen zit, moet je het toch zelf oplossen. Elke pedaalslag weer maakt je een stuk sterker en weerbaarder, wat je in verschillende andere situaties kunt toepassen. We zijn namelijk tot veel meer in staat dan we zelf van te voren denken. Met het fietsen komt dit altijd heel goed naar voren. Daarnaast geeft het echt een voldaan gevoel als je na het fietsen weer thuis komt.

Naast dat je er mentaal sterker van wordt, word je er uiteraard ook fysiek nog sterker van. In het begin vond ik 30 km in mijn eentje al een hele uitdaging en was ik super blij als dat goed ging. Inmiddels heb ik ook wel eens 80+ km ritten alleen gefietst. Vooral met wat zachte muziek in, een fijne route - die ik dan van te voren heb gemaakt - en genoeg eten bij mij, zorgen ervoor dat ik ook dan een super fijne dag heb gehad.

Alleen bikepacken

Het is binnenkort tijd voor de volgende stap, want ik wil heel graag alleen gaan bikepacken. Althans, het fietsen zal ik alleen gaan doen, de overnachting zal waarschijnlijk bij bekenden zijn. Maar ik wil heel graag dit voorjaar de Green Divide fietsen die Erwin Sikkens heeft gemaakt. Gewoon om eens te ervaren en zelf op avontuur te gaan. De bikepacking tassen van AGU liggen al op mij te wachten. Mijn Scott Contessa Speedster is helemaal klaar... De Garmin is klaar. Nu is het alleen nog de keuze maken van wanneer en welk weekend ik dit plan ga uitvoeren

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.