Moederschap en Fietsen
Daniëlle
Moederschap en Fietsen
05/14/2024
4 min
2

Review Thule Chariot Lite 1 na een jaar

05/14/2024
4 min
2

Vorig jaar ontving ik de Thule Chariot Lite 1 fietskar. Eerder schreef ik al een blog over mijn eerste ervaringen met deze fietskar. Nu zowel mijn vriend als ik de fietskar ongeveer een jaar hebben gebruikt, deel ik een update van onze ervaringen en bevindingen.

Multi-inzetbare fietskar

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef kan de kar naast het fietsen ook gebruikt worden als hardloopkar en kinderwagen. Wij hebben de kar voor alle drie gebruikt en zijn positief over alle varianten. Op vakantie en tijdens weekendjes weg nemen we vaak alleen de Thule kar mee en niet meer de kinderwagen. Hierdoor hebben we fiets- en hardloopkar en kinderwagen in één bij ons, super handig! 


Recent hebben we nog een boswandeling gemaakt met de kar en we waren erg verbaasd over hoe soepel de kar rijdt over boomwortels en onverhard terrein. Dit komt met name door de grote achterwielen en de voorwielen die soepel meebewegen. Een enorm verschil met onze gewone kinderwagen. Hardlopen is ook erg comfortabel met de kar; deze rolt erg soepel vooruit en je hebt er bijna geen ‘last’ van dat je een gewicht voor je uit moet duwen. Het enige nadeel vinden wij dat sturen lastig is omdat het joggingwiel niet meedraait in bochten. Het is even handigheid krijgen hierin door de kar lichtjes op te tillen of een grote bocht te nemen. Voordeel daarvan is natuurlijk wel dat de kar niet ‘zwabbert’, wel zo comfortabel voor je kindje. En dan natuurlijk het fietsen. In mijn vorige blog heb ik daar uitgebreid over geschreven, en ook daar zijn we nog steeds enthousiast over. Het is een mooie en leuke manier om met het hele gezin te fietsen.

Praktische kant

De kar is makkelijk om te bouwen naar de bovengenoemde drie varianten. Dit maakt het ook makkelijk om de kar eerst aan je fiets te hangen, om deze vervolgens als wandelwagen te gebruiken als je gaat wandelen. Erg fijn, want wij switchen regelmatig tussen de drie varianten. 

Nadeel vind ik zelf dat de fietskar niet heel compact opvouwbaar is en daardoor in onze garage en auto best veel plaats in beslag neemt. Voordeel is dan weer wel dat als je de fietskar achterin de auto legt, je er prima nog een tas of andere spullen in kunt leggen. Daardoor hebben wij er zelf minder last van dat de kar relatief veel plaats in beslag neemt en kunnen we deze dus prima meenemen op vakantie en weekendjes weg.

Het bevestigen van de kar op de askoppeling op de fiets werkt heel eenvoudig. De grootste uitdaging blijft voor mij om mijn fiets stabiel te houden tijdens het koppelen (als ik alleen ben), aangezien een racefiets geen standaard heeft. Inmiddels heb ik daar gelukkig meer handigheid in gekregen (o.a. door mijn racefiets stabiel tegen de muur te zetten).Comfort en veiligheid

Zoals ik in de vorige blog ook al schreef voelt de kar erg veilig en stabiel. Na een jaar kan ik dit nogmaals bevestigen en heeft de kar zelfs mijn verwachtingen overtroffen. Omdat mijn vriend vaak met de kar fietst als wij samen gaan fietsen, heb ik extra goed naar de wegligging en stabiliteit kunnen kijken. De kar kan gemakkelijk over verschillende ondergronden en blijft in bochten en met hogere snelheden erg stabiel op de weg liggen. Wij hebben nog nooit gevaarlijke situaties met de kar meegemaakt. 

Het comfort voor mijn zoontje in de kar is ook goed (we hebben hem tenminste nog nooit horen klagen..). Wij hebben voor hem de baby supporter aangeschaft waar hij van ca. 7 maanden tot 18 maanden in heeft gezeten. Met deze supporter krijgen het hoofd en de heupen wat extra ondersteuning (zie foto), waardoor hij erg stabiel en comfortabel in de kar zat. Na de 18 maanden hebben wij de baby supporter eruit gehaald en zat hij in het normale zitje.


Het bijgeleverde zonnescherm en regenscherm hebben we veel gebruikt. Met name op de zonnige dagen met fietsen is het zonnescherm nodig om te zorgen dat je kindje niet steeds in de zon kijkt. Het scherm klik je er gemakkelijk op en kan ook weer worden opgeborgen als je het niet nodig hebt. Bovendien is het voorpaneel van de kar gemaakt van gaas waardoor er geen ongedierte in de kar komt tijdens het fietsen, maar het zorgt er wel voor dat er voldoende ventilatie is. Tijdens regenachtige dagen ben ik gewoon gaan hardlopen met de kar en heb ik het regenscherm erop bevestigd. Mijn zoontje bleef daardoor lekker droog. Mijn ervaring is dat deze kar veel beter tegen regen kan dan de meeste ‘normale’ kinderwagens. Een ideale manier om toch lekker naar buiten te gaan op een regenachtige dag dus!


Gevoel van vrijheid

Het geeft mij een gevoel van vrijheid om zelfs nu ik een kindje heb nog steeds lekker te kunnen sporten op mijn vrije dag. Het heeft ervoor gezorgd dat ik na mijn zwangerschap weer kon gaan opbouwen met hardlopen en fietsen. Het is ook erg leuk om dit samen te doen! Soms maakten we er een ‘speeltuin-run’ van; ik jogde dan van speeltuin naar speeltuin. Mijn vriend doet dit ook regelmatig, en was erg blij met de kar toen hij aan het trainen was voor een marathon. 

En mijn zoontje, die vindt het heerlijk in de kar! We hebben nooit problemen om hem in de kar te krijgen, hij lijkt het erg leuk te vinden. Inmiddels horen we hem vertellen wat hij allemaal ziet onderweg (‘boom’, ‘schaapje’, ‘papa’) en zit hij vrolijk te zwaaien naar degene die naast hem fietst. En soms valt hij lekker in slaap door het wiegen van de kar. Ideaal!

In september verwachten wij ons tweede kindje. Ook met twee kinderen willen wij onze actieve levensstijl voortzetten en met z’n vieren op avontuur gaan. Ook voor twee kinderen heeft Thule voldoende mogelijkheden in fietskarren. De Chariot Lite is er ook in een variant voor 2 kinderen (Chariot Lite 2). Zelf zullen wij de Chariot Cross 2 gaan testen, zodat we ook de verschillen met de Chariot Lite kunnen laten zien. Voorlopig nog even met 1 kindje, maar vanaf volgend jaar dus met 2 kinderen!


Reacties
Categorieën