Fietsvrouwen Sister Saturday Ride Februari
Challenge
Kirsten Boerrigter
Challenge
02/18/2024
5 min
0

Kirstens trainingsweek, week 5, 6 en 7. Wat doe ik als ik niet fit ben?

02/18/2024
5 min
0

Het is inmiddels week 7, of beter gezegd, het is aan het einde van week 7 van 2024 en ik heb nog even wat te vertellen over week 5, 6 en vertel ook direct over week 7. Dan zijn we weer up to date, toch?

De laatste trainingsweek update gaf ik over week 4, waarbij ik een week op workation was in Llíber bij Casa Positividad. Hier reed ik lekker veel PR's en kwam ik met veel moraal thuis. Bij thuiskomt duurde het even voor ik mijn fiets uit de fietskoffer had gehaald en weer up and running was. Tijdens het vliegen gebruik ik mijn EVOC Road Bike Bag Pro, waar eigenlijk alleen de wielen eruit gaan en de derailleur los moet. Alleen was ik even bang dat ik de derailleur niet goed erop zette en wachtte ik daardoor veelte lang met mijn eerste rit in week 5. Week 5 Fotoshoot Fietssport

Nadat het vrij druk op werkgebied achter de laptop was na terugkomst uit Casa Positividad, zat ik donderdag pas voor het eerst op de fiets in week 5. Super zonde, want dat was voor de Super Compensatie eigenlijk te laat. Dat is een echte trainingsleer term waar je snel meer over leest in de trainingskennisbank. Het had beter geweest als ik eerder een rustig rondje op de Tacx had gereden of de gravelbike had gepakt. Alleen door de drukte en doordat de derailleur er niet op zat, had ik niet gefietst. Toch jammer, maar soms gaat het nu eenmaal zo. 

Op donderdag hadden we een fotoshoot met Fietssport. Samen met Femke, Emmaly, Tara en Natasja gingen we op de foto bij de Holterberg. Vervolgens reden we een klein rondje rond de Holterberg en daarna was het tijd om achter de laptop te kruipen.


Zaterdag was het tijd voor JOIN Cycling blokken. Interval trainingen vind ik eigenlijk echt heerlijk. Ik ben echt een dromer en vind het heerlijk om te flierefluiten. Dat is ook erg goed, want fietsen op een lage wattage/hartslag zorgt ervoor dat je de motor goed kan uitbouwen en jouw basisconditie verbetert. Vervolgens word je sneller als je dat regelmatig combineert met intervaltrainingen. Precies zoals JOIN Cycling ook voorstelt in de app. Bij interval trainingen vind ik het belangrijk om mijn blokken op een plek te doen waar er nauwelijks verkeer is, geen stoplichten en het liefst een klimmetje. Vandaar ook mijn mooie route zoals je op Strava kan zien. 


Zondag had ik een rustdagritje. Eigenlijk stond er niks op het menu van JOIN Cycling, maar dan mag je wel 90 minuten op een rustige hartslag rondtoeren. Dat deed ik. Ik reed een aantal nieuwe paadjes en kwam zo terecht in een voorstuk van Zwolle. 

Daarmee was week 5 klaar en kon week 6 beginnen! 

Week 6 - Lekker weekje! 

De hele winter fietsen we van november tot en met februari / maart twee keer per week op Zwift. Op maandagavond deed ik gezellig mee met onze social ride. Het doel is dat we gewoon rustig samen fietsen en je de week kalm kan beginnen. Deze ritten vind ik altijd gezellig. Morgen doen we dit weer en je kunt je aanmelden voor de ritten in de Zwift Club via de Zwift Companion app.

Dinsdag en donderdag had ik krachttraining, waarbij ik donderdag personal training had. Twee tot drie keer per week sta ik in de sportschool om te werken aan mijn corestability en kracht. Hierdoor zit je met minder pijntjes op de fiets en kun je ook echt sterker worden. Daarbij is het wel belangrijk dat, zeker als je twee keer op een dag traint, dat je als eerst fietst - want in dit geval heeft dat de prioriteit. 

Met de personal training werken we ook aan een stuk heupstabiliteit. Dat is erg belangrijk en zit nog steeds werk in, maar gelukkig gaat het ook steeds beter. Vrijdag voelde ik mij niet lekker, veel hoofdpijn en vermoeidheid. Daardoor deed ik even rustig aan. Zondag voelde ik mij al een stukje beter al sluimerde de hoofdpijn nog wel wat door. Tijd voor frisse lucht, dus tijd voor een rustige duurtraining. Die ging lekker, daarbij heb ik ook de route verkende voor de Sister Saturday de week erop. Fingers crossed dat ik op tijd fit ben... 


Week 7 ziek en Sister Saturday

Helaas zette de griep en blaasontsteking door en heb ik in week 7 de hele week thuis gezeten. Best wel flink balen, maar het is wel goed om in die weken goed uit te zieken en tot rust te komen. Het hielp, want zaterdag voelde ik mij weer de oude en daarom durfde ik het wel aan om mee te gaan met de rustige, korte route van de Sister Saturday ride. 

Een week ziek is altijd balen, zelfs een dag niet fit zijn vind ik frustrerend en vervelend. Wel heb ik de afgelopen jaren geleerd om daar beter mee om te gaan. Het heeft geen zin om er tegen te vechten en jezelf voorbij te blijven lopen. Wel is het belangrijk om rustig aan te doen en de nodige extra vitamines te nemen. Afgelopen week kocht ik ook eindelijk weer een nieuwe yoga mat, zodat ik weer rustig kan stretchen en mijn verkorte spieren weer op lengte kan brengen.

Onze zolder hebben we getransformeerd tot bibliotheek, washok, yoga ruimte en ook podcast studio ;) Afgelopen week heb ik een paar keer een paar yoga oefeningen gedaan. De nieuwe mat kocht ik van Superyoga. Deze had ik eerder ook maar ben ik ergens vergeten waardoor het de hoogste tijd werd om iets nieuws te kopen! 

Deze matten bevallen mij goed, zijn best dik en daardoor voor mij perfect om mijn oefeningen op te doen. Tijdens een week dat ik ziek ben doe ik uiteraard zo min mogelijk, soms maar een paar minuten iets. Dat help wel! 

Naast het stretchen en veel slapen, let ik in zo'n week extra op mijn voeding en supplementen inname. Helaas kwam ik er ook achter dat ik een blaasontsteking heb, wat wel veel verklaard. De afgelopen week heb ik veel verse soep gemaakt. Mijn favorieten zijn broccoli / courgette soep, pompoensoep en groentesoep. Snel gemaakt, smaakvol en super simpel! Elke dag slik ik mijn multi vitaminen vrouw Sport van Vitakruid. Doordat ik momenteel een blaasontsteking heb slik ik ook D-Mannose erbij. Verder let ik altijd goed op mijn magnesium inname en eiwitten. Naast dat eiwitten helpen bij het herstel is het nog voor veel meer processen handig. Het geeft ook een verzadigd gevoel waardoor je minder snaai drang krijgt. 

Ben jij op zoek naar fijne supplementen? Doe dan eens de vitaminetest bij Vitakruid! Met de code Fietsvrouwen10 krijg je 10% korting op je order.

In een week dat ik niet fit ben probeer ik dus veel te slapen, track ik mijn rusthartslag extra goed en drink ik veel thee en let ik op mijn groentes en vitamines. Een luchtje scheppen helpt overigens ook altijd goed.

Gelukkig knapte ik aan het eind van vrijdagmiddag weer op en kon ik gezellig met de rustige, kortere Sister Saturday Ride mee vanuit Herman Beleef Fietsen! Inmiddels voel ik mij, op de blaasontsteking, weer een heel stuk beter. Vanmorgen peddelde ik een half uurtje rustig op de Tacx en zo vliegt de zondag weer voorbij! 

Vanaf nu kan ik weer lekker doorbouwen naar mijn eigen sportieve hoogtepunt van dit jaar. Hierbij train ik uiteraard met JOIN Cycling naartoe. Je kunt namens Fietsvrouwen ook starten met JOIN Cycling. Wil je weten hoe dat moet? Check dan dit artikel. 

Reacties
Categorieën