Ik ga op fietsvakantie met het vliegtuig naar Girona en neem mee…
30 augustus 2023 

Ik ga op fietsvakantie met het vliegtuig naar Girona en neem mee…

Volgende week is het zover! Dan ga ik weer naar het fijne Girona. Dit keer is het geen reis die ik zelf organiseer, maar ben ik onderdeel van een georganiseerde reis. Met lichte spanning, maar vooral met heel veel plezier kijk ik uit naar volgende week. Inmiddels is het grote inpakken en spullen verzamelen in volle gang. In dit artikel neem ik je mee in wat ik meeneem als ik een week op fietsvakantie ga waar ik met het vliegtuig naartoe ga, terwijl ik mijn eigen fiets meeneem. 

Lees je mee?

Fiets meenemen in fietskoffer

Als eerst kun je je afvragen waarom ik niet een fiets in het buitenland huur en ervoor kies om mijn eigen fiets mee te nemen. Fietsen huren is een hele goede optie, maar ik vind dat er niks zo fijn fietst als mijn eigen fiets. De Scott fietsen waar ik op rij heb ik door de samenwerking met Herman Beleef Fietsen en dus is het voor mij niet meer dan normaal dat die mee op reis gaan.

Om je fietsen goed mee te kunnen nemen in het vliegtuig is het belangrijk om een fietskoffer te hebben. Deze kun je huren, of zelf aanschaffen. Eerder dit jaar vloog ik al twee keer met mijn fiets in het bagageruim naar Spanje. Hoe ik dat doe? Door mijn fiets te vervoeren in een koffer van EVOC.
Er zijn veel verschillende soorten fietskoffers, ook bij EVOC. Zelf heb ik de EVOC Pro Bike Bag. Een hele fijne, stevige koffer de heel makkelijk in gebruik is. Zelf hoef ik alleen mijn wielen eruit te halen, de derailleur los te maken en de fiets zit zo in de koffer. Echt, easy peasy lemom sqeezy.

Binnenkort zal ik op socials wel even delen hoe dat eraan toe gaat.

Montagestandaard BBB Cycling

Gereedschap

Op fietsvakantie neem ik altijd alleen het hoogst nodige mee. Je wil immers gewoon niet te veel meenemen, daar heb ik ook geen ruimte voor. Daarom zijn er een aantal items die ik standaard bij mij heb. Thuis heb ik in de schuur mijn Hex T Set staan, maar die hoef ik natuurlijk niet allemaal mee op reis te nemen. In plaats van de hele set neem ik een multitool mee die alle must haves heeft, bijvoorbeeld de RoyalFold Chaintool of de TorxFold.

Daarnaast heb ik altijd een setje bandenliggers bij mij, een mini pompje, binnenbandjes, TruCrips doe ik tussen de schijfremmen als de fiets in de fietskoffer zit. De tooltjes zijn gemakkelijk mee te nemen tijdens het fietsen met een zadeltasje.

Onderhoud

Naast de nodige gereedschapsspullen neem ik ook altijd mijn eigen onderhoudsitems mee. Omdat ik tubeless rijd, gaat er een flesje Barkeeper mee. Voor mijn ketting gebruik altijd Slick Wax, dus ook daar gaat er een potje van mee! Niet helemaal onderhoud, maar om mijn zonnebrillen en fietsbrillen netjes schoon te houden gaat LensLove ook altijd mee. Naast die producten kan Sunsation ook niet ontbreken! Pssst, vergeet niet dat je buiten de sale om altijd 20% korting hebt met de code Fietsvrouwen20.

Naast de onderhoudsproducten voor de fiets, gebruik ik bij lange ritten ook altijd Chamoix, of te wel: anti frixtie créme ter voorkoming van zadelproblemen. Mijn favoriet is Squirrel's Saddle Butter. Deze is er in pot en stick vorm.

Sportvoeding Pure Power

Voeding

Er is weinig zo belangrijk dan het laten blijven draaien van de fysieke motor. Met een lege tank kun je immers niet op pad! Dat geldt bij het fietsen ook, zeker voor vrouwen. Mijn koffer zal dan ook veelal bestaan uit sportvoeding. Zelf ben ik helemaal gek van de producten van PurePower. Om een beetje af te wisselen neem ik verschillende smaken Chews mee. Dit zijn een soort sport winegums, wel met de juiste mineralen en ook nog eens makkelijk te eten. Als je gaat klimmen zijn die bars nooit zo goed meer te verwerken en een gelletje spuit ik dan soms in m’n keel. Niet zo handig 😉. Chews zijn voor mij de perfecte oplossing. In mijn bidon heb ik altijd 1 bidon met water en 1 bidon met hydrotabs. In de Hydro tabs zitten de mineralen en zouten die je door het zweten verliest, maar wel nodig hebt tijdens het fietsen. Zeker in het zonnige Girona komt dat goed van pas!

Na het fietsen is het nog fijn om soms even een herstel shake te drinken. De sinaasappel smaak van PurePower vind ik heerlijk!  Psst! Momenteel shop je tot eind september niet met 20, maar 30% korting met de code Fietsvrouwen30 bij PurePower!

Kleding

Op een fietsvakantie heb ik altijd vooral heel veel fietskleding mee. Ik weet namelijk nooit wat ik aan wil, haha. Afhankelijk van het moment in het seizoen pas ik natuurlijk het type fietskleding aan. Volgende week is het steeds 26+ graden, dus kort-kort mag mee! Hierbij let ik vooral op de dunne stoffen. De High Summer kits van AGU zijn dan favoriet. Ondanks dat het warm is, draag ik tot 25 graden ook altijd nog een ondershirt, dan wel echt de spaciale voor het hete weer. Naast de fietskleding neem ik nog fietssokken mee.

Review  Garmin Varia RTL515 Radarachterlicht,

Gadgets

Als je dacht dat ik er bijna was, dan had je het mis. Misschien wel een van de belangrijkste dingen op een fietsreis zijn mijn gadgets. Zonder mijn Garmin spullen zit ik toch een stukje minder fijn op de fiets. De Garmin Varia is wat mij betreft echt een musthave, zeker in het buitenland. In het buitenland fiets je regelmatig door tunnels waar auto’s ook doorheen racen. Dan is het extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Daarnaast rij je in ieder geval in Spanje ook vaak op de 60-80 km/h weg waardoor het nog fijner (en veiliger) is om te weten of er een auto achter je rijdt.
Verder wil ik ook nooit meer zonder mijn fietscomputer. Het is fijn om te weten hoe de route is, maar ook met een klim vind ik het wel fijn om te weten wat mij te wachten staat. Laat staan in de afdaling, dan is het handig dat de fietscomputer aangeeft wanneer er een scherpe bocht aankomt.
Op dit moment train ik vooral op hartslag, welk ook gekoppeld is aan mijn Edge 840. Ook die is wat mij betreft echt onmisbaar 😉. Naast deze gadgets is het belangrijk om een aantal snoertjes mee te nemen.

Mijn fiets is afgemonteerd met elektronisch schakelen, dus de lader van de batterijtjes is een must om mee te nemen. Net als de lader voor mijn Varia en Garmin Edge 840. Want ondanks dat die oplaadt door de zon, vind ik het fijn om ook nog de lader mee te hebben.

Lees hier 5 tips om veiliger te fietsen in je eentje. 

Verzekering

Niet perse iets wat ik zelf in mijn koffer meeneem, maar van te voren wel belangrijk om te regelen! Mijn racefiets heb ik verzekerd via LAKA. Dat geeft enorm veel rust tijdens het vliegen, maar ook tijdens de reis zelf. In mijn fietskoffer heb ik wel altijd een AirTag die gekoppeld is aan mijn telefoon, zodat ik na het inchecken altijd weet waar mijn fietskoffer is.


Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.