Fietsvrouwen leden testen de nieuwe Schwalbe 365 gravel- en wegbanden
16 februari 2024 

Fietsvrouwen leden testen de nieuwe Schwalbe 365 gravel- en wegbanden

Afgelopen jaar deden wij een oproepje zodat Fietsvrouwen leden uit onze community de nieuwe winter fietsbanden van Schwalbe konden testen. Uit de winacties ontstonden vier winnaressen. Vandaag delen twee dames hun testrapport met jullie. In januari ontvingen de dames de banden en sindsdien hebben zij de Schwalbe banden kunnen testen. Ella testte de Schwalbe One 365, deze vervangt de Durano Trainingsband. Brigitte heeft de G-One 365 Overland getest

Wat is de 365 lijn van Schwalbe?

Vervangt de trainingsband Durano DD

  • Nieuw ontwikkeld met nog meer focus op rijdynamiek en veiligheid in alle seizoenen
  • Versterkt karkas zorgt voor betere lekbescherming
  • Hoogwaardig Addix 4-Season compound
  • Veel grip ook bij lage temperaturen
  • Goede rolweerstand bij alle temperaturen
  • Zwarte reflectie als visuele highlight en voor extra veiligheid in het verkeer
  • Nieuwe breedtematen.

De maten

De One 365 is verkrijgbaar in: 25, 28, 32
De Overland 365 is verkrijgbaar in: 40, 45, 50.

Schwalbe One 365 review

Test Rapport Schwalbe One 365 28mm - Ella

De One 365 banden monteerde ik op mijn setje wintervelgen. Eigenlijk heb ik deze winter door de vele regen veel indoor gefietst nog dit seizoen en nog niet de tijd genomen deze velgen weer klaar te maken. Ik neem dit wel mee in mijn evaluatie, aangezien mijn ‘normale’ velgen hoge, lichte carbon velgen met betere naven vs lage, aluminium wintervelgen. Deze hebben ook een andere interne breedte waardoor de band iets smaller op de velg valt dan op de carbon velg.

Normaal gezien rijd ik 28mm Continental GP5000S tubeless, dit kan zeker op nat wegdek wel een band zijn die merkbaar grip verliest en waar je moet inleveren op snelheid in natte bochten. De 365 banden kunnen alleen met binnenband gemonteerd worden. Naar mijn mening wel nog een optimalisatie mogelijkheid aangezien het voor mij een reden zou zijn voor andere banden te gaan als ik de keuze had gehad uit het volledige marktsegment. Het is voor mij wel een goede kans om weer is met binnenbanden te rijden.

Wat direct opvalt is het diepere profiel op de wand en het dikke rubber waar de band van gemaakt is. Beide natuurlijk logisch voor een 365 band die focust op lekbestendigheid. Ook de reflectiestreep op de wand van de band valt direct op, maar ik moet wel even wennen aan het uiterlijk van de band hierdoor. Het zorgt wel voor wat extra zichtbaarheid/veiligheid als je in het donker rijdt.

Montage

De DT Swiss P1800 Spline zijn niet de makkelijkste velgen om een band op te monteren, dus ook deze gingen niet enorm soepel. Ik heb ze er wel met de hand opgekregen, dus als ik het vergelijk met andere banden die ik om deze velg heb geworsteld met veel geweld is dat zeer redelijk en is de band dus vrij makkelijk te monteren! De DT velgen waar ik deze banden op monteerde zijn 3mm smaller dan mijn zomerwielset, dus de band viel iets smaller en boller dan wat ik gewend ben.

Testen

De banden zijn getest in nat en in koud weer, voor een periode van 3 weken, ik reed hierin ongeveer 150km op deze banden. In de eerste ritten ben ik wat opzoek naar de juiste bandenspanning. Normaal rijd ik rond de 4 bar tubeless, maar Schwalbe adviseert 6-8 bar. Ik heb me eerst aan de ondergrens gehouden, maar dit voelde vrij hard. Met mijn gewicht (65KG) heb ik ze op 5,5 bar gereden en dit gaf me een goed gevoel maar ik mis nog wel wat comfort ten opzichte van tubeless banden. Ondanks dit is het eerste gevoel wel positief, vaak voel je met all-season banden merkbaar meer rolweerstand maar dit is met deze band eigenlijk veel minder merkbaar. Wat me ook opvalt is dat het een hele stille combinatie van velg en band is.

In de bochten moest ik even wennen aan een wat smaller vallende band, meer druk in de band en een minder stijve velg. Het geheel is iets minder stabiel dan dat ik gewend ben en voelt wat zenuwachtiger. Natuurlijk moet ik ook gewoon even wennen aan de nieuwe banden en de grenzen opzoeken. Deze grens ligt verder dan de Conti GP5000S band, en ik heb uiteindelijk meer grip kunnen vinden in de bochten, ook met zeer koud weer (-5 degC). Dit voelt zekerder en geeft meer vertrouwen.

Conclusie

De Schwalbe One 365 is een echte trainingsband waarop je veel winterse kms kan maken. Als je echt wedstrijden rijdt zou ik een snellere band zoals de normale Schwalbe Pro One aanraden, maar voor degenen die dit niet doen is dit zeker een band die veel zekerheid geeft in de bochten en waar je veilig in de meeste weersomstandigheden mee kan rijden. In mijn ogen zeer goede allround banden voor het hele jaar. Het enige punt van kritiek is dat ik toch eigenlijk liever tubeless rijd voor meer comfort en daarom is het jammer dat dat met deze band niet kan.

Bedankt voor je uitgebreide review Ella en er is goed nieuws....

p.s. schwalbe heeft ons in het geheim verteld dat er volgend seizoen ook tubeless en bredere varianten beschikbaar komen.

Naast dat Ella de Schwalbe One 365 heeft getest, heeft Brigitte, een van de andere gelukkige winnaressen, de G-One Overland 365 getest. Hieronder lezen jullie haar ervaring.

Schwalbe G-One Overland 365

Review Brigitte G-One 365 Overland

Zoals jullie allemaal hebben kunnen lezen een aantal weken terug was  ik één van de gelukkige van de Schwalbe G-one overland 365, deze heb ik mogen testen. De gravelbanden die ik had waren wel aan vervanging toe, dus toen de banden binnen waren, zijn deze gelijk gemonteerd. Ik ben daar zelf niet heel handig mee dus mijn man heeft ze erop gezet. De montage verliep niet geheel soepel,  de banden zijn redelijk stug te monteren. Dit kwam voornamelijk door de strakke hiel van de band.  Na montage enkele malen de banden bij moeten vullen in verband met lichte lekkage, maar hierna was de band geheel dicht.

Fijn en veel grip

Na montage kon het testen beginnen. Het testen heb ik op zoveel mogelijk verschillende ondergronden gedaan. Ik woon in de Achterhoek dus ik heb ze volop kunnen testen hier. Door de vele regenbuien was het soms best lastig fietsen door de modder. Ik merkte wel gelijk dat de banden erg fijn zijn en een goede grip hebben, op verschillende ondergronden.  Ik fiets vooral over gravelpaden, hier ook wel kerkepaden  genoemd. Het zijn mooie paden in een mooie, veelzijdige natuur. Ik ben erg tevreden over de prestatie van deze banden. Op de verharde weg fiets ik harder dan met mijn vorige banden. Over modderige zandwegen heb ik niet het gevoel dat het erg zuigt dus ik fiets er makkelijker. De gravelpaden zijn in de bochten soms wat glad door het grind maar met de Schwalbe banden het ik echt meer grip dus durf nu ook wat meer door te trappen in de bocht. Ik fiets bij toerclub Zelhem en met deze club gaan we drie keer per week samen op  pad met de gravelbike. We maken dan tochten van rond de 60km en veel over onverharde wegen. Tijdens deze tochten ervaar ik geen moeilijkheden en kan ik fietsen zonder bang te zijn dat er iets met deze banden gebeurt. Tenslotte kan ik dus alleen maar zeggen dat ik erg blij ben met deze Schwalbe G-One Overland bandenIk kan ze dan ook zeker aanraden aan anderen. Ik kijk uit naar nog meer plezierige kilometers op deze banden!

Nu stop ik met typen en ga ik weer lekker fietsen 😊

Groetjes,

Birgitte

Ps. Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van andere fietsvrouwen!

Schwalbe G-One 365 Overland


De afgelopen 1,5 jaar hebben we al een aantal banden van Schwalbe mogen testen. Eerder verscheen er een review over de Schwalbe Pro One TLE 28 mm banden en een review over de G-One Ultrabite. Daarnaast hebben we ook een speciale kennisbank over banden.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.
Reactie plaatsen