Vermoeidheid tijdens zwangerschap
Zwangerschap
Tara
Zwangerschap
04/27/2024
2 min
0

Vermoeidheid in de zwangerschap: eventjes minder fietsen…

04/27/2024
2 min
0

… én dat is helemaal oké! 

Er is trouwens een heuse babyboom onder gastbloggers van Fietsvrouwen! 💙🩷 Daniëlle is in verwachting van haar 2e kindje, Natasja van haar 3e kindje en ik? Ik mag in november 2024 ons eerste kindje verwelkomen!

Op het moment van schrijven ben ik 11 weken zwanger en heb ik de fiets al een ruime maand niet aangeraakt. De wil om te fietsen is er zeker, maar mijn lichaam schiet gewoon in een blokkade als ik er alleen al aan denk. De vermoeidheid sloeg rond week 7 in als een raket.

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Heel even ‘back to the basics’. Waar komt die vermoeidheid (ik richt mij nu even op het eerste trimester) van de zwangerschap vandaan?

Al vroeg bij een bevruchting maakt het lichaam extra oestrogeen en progesteron aan om je lichaam klaar te stomen voor de rest van de zwangerschap. Deze grote stijging van progesteron zorgt ervoor dat je zo vermoeid bent. Ook is je lichaam gewoon keihard aan het werk, en dat kost veel energie! Er gaat veel energie naar de ontwikkeling van het kindje en bijvoorbeeld naar het maken van de placenta.

Fietsen tijdens zwangerschap

Verplicht rust en een energielevel van -100

Het voelt alsof mijn lichaam soms verplicht moet rusten en mijn energielevel was gewoon -100. De energie om te fietsen was er gewoon écht niet. Vrienden, familie, werken, huishouden en af en toe een zwemtraining: voor mij was het even méér dan genoeg

De lat lag te hoog

Ik weet nog dat ik het er met de gastbloggers tijdens ons weekendje Drenthe over had. Over zwangerschap en fietsen (ik wist toen by the way nog niet dat ik op dat moment al zwanger was!). Ik had voor mezelf allang bedacht dat ik heel graag wilde blijven fietsen, de hele zwangerschap lang! Daar had ik immers al blogs over gelezen, foto’s van gezien en verhalen over gehoord.

Het was bijna een drive, een verplichting naar mijzelf: ik móet dan gewoon fietsen, om te laten zien dat het kan, om mijn conditie op peil te houden én omdat ik geen aansteller ben en gewoon kan doorgaan…en zie daar. Da’s dan al mislukt… Hoe heb ik dat ooit kunnen bedenken en de lat zo hoog kunnen leggen voor mijzelf?

fietsen in zwangerschap

Even niet fietsen, en ook dat is helemaal goed!

En weetje, nu ik de fiets al zo’n 5 weken niet heb aangeraakt, vind ik het helemaal prima!

Vanaf het tweede trimester zal het als het goed is allemaal weer beter moeten gaan! Veel vrouwen ervaren dan namelijk weer een nieuwe energieboost. Laten we hopen dat ik hier ook bij hoor! Want nu de dagen toch weer langer zijn, de temperatuur oploopt en de zon steeds meer gaat schijnen, heb ik wel weer zin in een mooie fietstocht!

Helemaal aan het begin van mijn zwangerschap heb ik trouwens nog wel gefietst! Toen heb ik nog deelgenomen aan de clinic van Mindful Cycling en de Toertocht van Fietssport: de Nightride. En ja, ook tijdens ons gastbloggers weekend in Drenthe was ik dus zwanger! Ik hoop dat ik die energie snel weer terugvind!

eventjes niet fietsen

Reacties
Categorieën