Van de sportschool naar liefde voor de fiets
02 maart 2022 

Van de sportschool naar liefde voor de fiets

Mijn fietsliefde begon ooit in de sportschool, spinning! Ik heb nooit echt gesport, enkel 9 jaar stijldansen. Verder wel af en toe eens wat geprobeerd, maar dat hield ik nooit langer dan een paar maanden vol. Zo heb ik ooit eens 1 spinningles gedaan in mijn twintiger jaren. Ik vond het verschrikkelijk! Ik kon het totaal niet bijhouden, was volledig overdonderd hoe zwaar het was en zag er gewoon de lol niet van in. Toen ik 3 jaar geleden begon met afvallen door een ander eetpatroon merkte ik dat dit heel soepel ging (10 kilo in 2,5 maand tijd), maar dat t wel ‘slappe hap’ was wat ik er voor terug kreeg. Dus ik besloot te gaan sporten, om alles wat strakker te krijgen. Little did I know wat dit voor mij zou betekenen.

Na 100 meter was ik verkocht!

Ik begon met spinning en Xcore en was vanaf het eerste moment enthousiast! Na de lessen was ik kapot, maar het was leuk, ik was fanatiek en al snel merkte ik verbetering. Van nooit sporten ging ik naar 2-3 keer per week en de andere dagen thuis ook vaak nog een half uur wat oefeningen doen. Mijn spinning instructeur grapte dat ik hem al snel zou kunnen gaan vervangen. Niet alleen merkte ik het aan mijn gewicht en de centimeters, maar ik kreeg er ook enorm veel energie van! Zo had ik ook veel meer energie om dingen te ondernemen met het gezin. Toen het voorjaar naderde merkte ik dat het binnen fietsen me wat tegen begon te staan, met lekker weer zou ik liever buiten genieten van de zon en de natuur. Ik stapte een keer in de pauze spontaan op de racefiets van een collega en was echt binnen 100 meter verkocht! Dus ik ging op zoek naar een racefiets. Eerst maar een tweedehandsje om te kijken of mijn spontaniteit niet snel weer zou wegebben, nou dat bleek niet het geval. Al snel kwam ik alleen nog naar de sportschool als het regende.


Van de sportschool naar de fietstrainer

In de winter van 2019 dook ik opnieuw de sportschool in, om in het voorjaar snel weer naar buiten te gaan. Toen begon corona en vond ik alternatieven voor de sportschool. Thuis sporten, buiten op straat met de buren, ieder voor z’n eigen deur. Ik leidde de groep enthousiast door wat workouts heen, misschien toch instructeur worden? Sinds ik wielren ben ik me veel bewuster van de seizoensovergangen. Het winterseizoen van 2020-2021 heb ik bijna elke dag geroepen dat ik een fietstrainer wilde, om toch te kunnen fietsen terwijl het buiten donker was of slecht weer. Maar aan fietstrainers was bijna niet te komen. Dit jaar was ik slimmer: hartje zomer, met 25+ graden kocht ik mijn fietstrainer!

Plezier en beweging

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet zo veel binnen fiets als dat ik verwacht had. Het ’s avonds nog even lekker los gaan resulteerde in veel te laat en onrustig slapen. Ook vind ik Zwift op de telefoon een ramp, en het verbinden met een groot scherm lukte me niet. Dus ik deed het met mijn fietscomputer en bijbehorende app. Daarmee kun je zelf een training maken, of je gebruikt een voorgeprogrammeerde training. Je kunt ook een trainingsschema laten maken door Garmin Connect, met een doel voor over een aantal weken, net als in Fondo! Ik heb dat geprobeerd, maar daar ben ik te spontaan voor. Ik wil op een dag doen waar ik zin in heb en laat dat nou meestal niet zijn wat het schema zegt. Het gaat mij niet om een prestatie neerzetten of naar een doel toewerken, maar om plezier en beweging. Lekker een playlist op en me helemaal geven voor een HIIT-training van 3 kwartier, heerlijk! Soms doe ik een langere training met een filmpje op, maar de duurritjes doe ik toch veel liever buiten. Waarom is binnen fietsen dan toch zo leuk? Je kunt je volledig focussen op het fysieke deel, lekker het ritme van de muziek overnemen (toch een beetje dat dansen) en compleet stuk gaan. Zonder het risico op ongelukken, doordat je coördinatie je in de steek laat (iets waar ik buiten wel huiverig voor ben). Ik laat me opzwepen door de muziek en roep mezelf regelmatig toe, om zo alles te geven wat ik heb! Toch wel een beetje een spinninginstructeur.


Limburgs Mooiste

In januari kreeg ik corona en daarmee viel het ritme weg van 1 à 2 keer per week binnen fietsen. Maar ik heb wel 110 km Limburgs Mooiste op de planning staan begin juni, en het is nu ineens al maart. Dus al schrijvende voel ik weer de motivatie om in beweging te komen. Dat is echt een voordeel van de fietstrainer, je voorbereidingstijd is kort en met 3 kwartier knallen ben je heel effectief. Dus sorry buren als jullie de komende tijd weer harde muziek en rare kreten horen, dan ben ik weer aan het fietsen!

Meer lezen over Sabine? Haar voorstelblog vind je hier.

Weet je dat je Fietsvrouwen op StravaLinkedinInstagram & Facebook kan volgen? Op Facebook hebben wij een verkoopgroep, een pagina en een Fietsvrouwen community.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.