Overwinteren week 1

Vorige week deelde ik in het artikel "als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg" hoe ik de komende weken aan de slag ga, om mijn levensstijl te veranderen. Om op die manier weer fitter te zijn. Omdat ik altijd merk dat jullie het fijn vinden om dit soort artikelen te lezen, heb ik besloten jullie regelmatig een update te geven. Iedereen die heeft gereageerd op het vorige bericht, bijvoorbeeld in de community, nogmaals enorm bedankt! 

Afgelopen week was mijn eerste week waarin ik echt fanatiek aan de slag ging met de duurzame verandering en vandaag neem ik je mee in hoe het is gegaan. Lees je mee?

Reload studio Oisterwijk

Krachttraining en duursport

De succesformule voor mij, zit hem er in dat ik niet alleen maar uren op de fiets maak. Nee, juist de combinatie met krachttraining en fietsen is voor mij heel belangrijk. Daarnaast zorgt een nieuwe sportschool voor sociaal contact en in een nieuwe woonomgeving is dat ook fijn.
Afgelopen week heb ik 4x getraind. 2x in de sportschool, 2x op de fiets.

Sinds twee weken ben ik lid bij Reload Studio's. Dit is een boutique gym waar je circuit small group trainingen kan volgen en een circuit op de apparaten kan doen, welke magnetische weerstand hebben.
Woensdagochtend ging ik vroeg voor mijn eerste circuitje op de apparaten. Heerlijk! Het is een nieuwe trainingsmethode en daar moest ik even aan wennen, maar ik merkte direct dat het voor mijn schouder echt top is. 

Donderdag en vrijdag zat ik vol met afspraken, waardoor ik pas zaterdag weer echt kon sporten. Zaterdagochtend was mijn small group circuit training, de eerste sinds jaren. Groepslessen heb ik nooit zo leuk gevonden, omdat ik het vaak eng vond. De druk van anderen, "wat zullen ze wel niet denken", etc. Hier voelt het eigenlijk gewoon prima. Niemand kent me en dat is fijn. Het circuit bestond uit cardio en kracht oefeningen. Voor het eerst in jaren heb ik gebokst en dat was echt heerlijk!
Verder moesten we roeien, wandelen met veel weerstand, buikspieroefeningen, squats en veel meer. Alles op hoog tempo. Lichaamsgewicht afgewisseld met gewichten en elastieken. Top combi. Het fijne van trainen bij Reload is, is dat het altijd maar 30 minuten is. Weinig pauzes, veel gasgeven.

Zaterdagmiddag was het tijd voor een rondje op de fiets. Met Fietsvrouwen werken we samen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Hier hebben we ook onze eigen schema's en zo ben ik begonnen aan het schema overwinteren met Fietsvrouwen. Zaterdag deed ik de duurtraining en dat was heerlijk! Zondagochtend werd ik wakker met veel spierpijn en ben ik vervolgens op de fiets gestapt voor een mooie rit. Ruim 2 uur zat ik op de fiets. Op de planning stond cadansblokken en daarna ben ik lekker gaan peddelen. Wat een fantastisch weer! 

Kampina gebied gravellen

Voeding

Het sporten ging elke keer heerlijk. Ik merk dat ik heel kort explosief kan zijn, maar daarna helemaal in elkaar stort. Dat was met boksen ook zo, haha. Dat is iets waar we aan gaan werken en wat ook zeker goed komt. Consistentie = key! Maar van al dat sporten krijg je behoorlijk veel trek. Nu weet ik door de metingen bij Reload, dat mijn rust metabolisme rond de 1400 kcal zit. Op een dag als zaterdag, met 2x vrij intensief sporten, verbrand ik zo 3.000 kcal. Mijn valkuil is om telkens te weinig te eten en dan tussendoor te gaan snaaien, omdat ik toch wel heel veel trek heb. Door te gaan snaaien eet ik de verkeerde dingen en viel ik dus niet af. Dat wil ik nu veranderen en is ook iets waar ik bewust op let, maar ook door de coaching van Yvonne mee bezig ben. Daarnaast ben ik bezig met dat als ik vol zit, ik mijn bord niet leeg hoef te eten. Dat is vooral iets waar ik op rust/kantoor dagen last van heb. Heb ik echt trek? Of eet ik door uit gewoonte?

Door die bewustwording heb ik de afgelopen week al regelmatig mijn eten laten staan en bijvoorbeeld later opgegeten, of gewoon voor de volgende dag bewaard. Dit moet nu een gewoonte worden, dat duurt natuurlijk wel even. Verder probeer ik mij te focussen op wat meer eiwitten, zeker in combinatie met vetten vult dat goed en krijg je minder snaaidrang.

Naast dat alles blijf ik genoeg drinken. Veelal drink ik uit bidons waardoor ik goed in de gaten kan houden dat ik genoeg drink.

Overwinteren met Fondo

Beweging

Naast de kracht- en duursporttrainingen is het ook belangrijk om daar omheen te blijven bewegen. Sinds 1 oktober werk ik ook bij een werkgever op kantoor en kan ik niet meer tussendoor zeggen "ik ben even 2 uurtjes sporten". Dat is echt not done ;), dus nu probeer ik op maandagavond een heel stuk te wandelen en soms ook op dinsdag. Op die manier kan ik het aantal uur zitten een beetje compenseren ;P.

Al met al was het een fijne eerste week waarin ik actief bezig ben met mijn nieuwe, of eigenlijk oude, leefstijl weer op te pakken. Het was een week met weinig verleidingen en hard trainen. Heerlijk vind ik dat, als ik helemaal tot het gaatje ga tijdens het sporten.
Komende week staan er weer verschillende krachttrainingen op de planning en trainingen op de fiets. Dat alles combineer ik met een hele drukke werkweek en soms te weinig slaap. De balans daarin vinden is soms erg lastig, maar week 1 ging fijn. Tijd om dit vol te houden :).Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.
Reactie plaatsen