Op gravel avontuur in Zuid Limburg
19 oktober 2022 
in Gravel

Op gravel avontuur in Zuid Limburg

De Scott Contessa Speedster Gravel en ik zijn pas een ruime week samen, maar we hebben al een paar mooie ritten samen gemaakt. Een van deze ritten was afgelopen zaterdag, toen Maks en ik op avontuur gingen naar het zuiden. Niet perse het zonnige zuiden, want we hebben genoeg regen over ons heen gehad.


Prachtig gravelen

De nieuwe Scott en ik zijn nog maar net een stel en moeten elkaar uiteraard nog wat beter leren kennen. Waar doe je dat beter dan in het prachtige Zuid Limburg? Eigenlijk heb je nooit echt een excuus nodig om daar naartoe te gaan, maar het kwam nu wel extra mooi uit ;). Met PlugPlug in het voor uitzicht aanstaande zondag waar wij met team #sfeerbeheer aanwezig zijn, wilde ik toch graag even een dagje avonturieren. De fiets beter leren kennen maar boven dat alles, had ik ook enorm veel zin in een dag vol met avontuur, gezelligheid, uren maken op de fiets en buiten zijn.
In eerste instantie zou ik alleen op pad gaan, maar ik vroeg Maks mee en Maks is altijd in voor avontuur.

Zoals dat wel vaker bij ons samen gaat, begonnen we niet vlekkeloos door met trek, later dan gepland, aan te komen in Maastricht. We moesten dus eerst op zoek naar voedsel, want eerder konden we niet fietsen ;). Ach, dat viel uiteraard ook heus wel mee, maar we hadden gewoon zin in lekker eten, goede koffie en dus gingen we naar het centrum.

Gelukkig hoefde we over de route niet na te denken, want ik had een bekende gevraagd uit Maastricht of hij een mooie route wist. Waarom zou je er een zelf maken, als je bekende in de regio hebt wonen die alle toffe plekken kennen? Juist ja. Dat doe je dan niet, want dan sla je sowieso de mooiste plekken over en dat is zonde. Via via kregen we een prachtige route. Helaas hebben we een klein stukje moeten missen wegens onze slechte tijdsplanning, dus ik gok maar zo dat we binnenkort weer in Limburg zijn om de route nogmaals te rijden. Nogmaals 100 punten voor de routebouwer! ;)

Eigenlijk had ik voor deze 2 weken nog nooit echt gegraveld, want tijdens Flanders Gravel deed ik mee op een mountainbike. Maar sinds ik op de Scott Contessa Speedster rij ben ik verliefd en snap ik eindelijk de hype.

In mijn nieuwe achtertuin, het Kampina gebied, kun je prachtig gravelen, maar wauw. Zuid Limburg is weer een ander kaliber van de definitie prachtig gravelen. Ik ben verliefd en niet een klein beetje ook.


Fantastische uitzichten

Waar je in het Kampina gebied veel open stukken hebt met heide, wilde paarden (voor zover die wild zijn) en mooie vennetjes zie je in het zuiden natuurlijk het landschap met de mooie heuvels waar de koeien staan te grazen. De hoogtemeters kunnen best even pittig zijn, maar als je vervolgens boven bent geniet je direct van het uitzicht, ook als dat betekent dat de lucht gitzwart is geworden en je weet dat je binnen de kortste keren zeiknat bent. Het is en blijft fantastisch en ook in de regen is het uitzicht mooi.

De route brengt ons op plekken waar ik elke keer weer versteld van raak. Vanaf afgelopen week tot de zomer heb ik ongeveer 12 keer off road gereden, misschien iets meer, misschien minder. De afgelopen 5 jaar heb ik mij enkel op het asfalt georiënteerd en heb ik deze schoonheid compleet over het hoofd gezien. Maar nu ik deze schat heb ontdekt, kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik kan dan ook niet wachten om het gravelen met het wielrennen te combineren. Dat zal mijn liefde voor de fiets naar een nieuw level brengen. De wegfiets wordt nog opgebouwd door de toppers van Herman Beleef Fietsen en zal ik jullie binnenkort laten zien.

Net als vele andere merken heeft ook AGU haar najaarscollectie gelanceerd en dus rijd ik rond in mijn nieuwe kleding. De weersvoorspellingen waren regen, maar warm. Ik trok dus mijn korte bib aan, met rits aan de achterkant waarover ik later een aparte review zal schrijven. Daarboven droeg ik de flower jersey, een windstopper en over mijn schoenen droeg ik uiteraard overschoenen.

De kleuren van de flower jersey matchte perfect met de herfstkleuren in de bossen. Ik voelde mij een beetje Alina Jäger, aka ClippedinandFree, maar eigenlijk vind ik dat niet zo'n straf ;). Maks en ik genieten van alles wat we zien en uiteraard ook van vlaai op een mooie plek met lekkere kop koffie. Als ik om een "havercappu" vraag zie je zichtbaar aan de medewerker dat hij deze vraag vaak krijgt en elke keer "nee" moet verkopen. Goed, doe dan maar een zwarte koffie ;).

Na de koffie, die we eigenlijk veelte vroeg nemen, stappen we verder op de fiets. Onze verhalen op de fiets wisselen zich af van "wauw, heb je dit gezien", "wow zullen we hier even content maken voor x", "kom, we gaan even door fietsen, want de regen", "wauw, het is hier echt vet".


Genoeg grip

De uren verstrijken, de prachtige uitzichten wisselen zich af met mooie afdalingen en we hebben continue de slappe lach. Maks en ik zijn zo'n duo vol met inside jokes, waarbij de buitenwereld eigenlijk geen idee heeft waar we zo hard om moeten lachen, maar waarbij we het zelf echt fantastisch vinden.

Maar, de momenten vol met slappe lach wisselen zich ook af met minuten stilte. En dat vinden we allebei heerlijk. Het is niet raar of ongemakkelijk als het stil is. Daar kunnen we van genieten. Om het vervolgens weer af te wisselen met onze eigen grappen, of "wooooow, kijk hoe mooi!" kreten. Het zijn fijne dagen. Met de samenwerking tussen Fietsvrouwen en Schwalbe, rij ik uiteraard met Schwalbe. Op dit moment liggen er de G-One R, 45 mm op.

De banden zijn fijn, geven grip, rollen goed, zijn comfortabel.. Wat wil je nog meer? Ik ga de komende weken mijn mening vormen en zal er dan een uitgebreidere review over schrijven.

Top fiets

Maar zullen we het nog heel even hebben over de fiets hebben? Naast dat ik de kleur fantastisch vind, is het ook echt een fijne, comfortabele fiets welke ook echt een dikke machine is. Ik ben trots om op zo'n mooie fiets te mogen rijden en dat we samen toffe dingen kunnen gaan doen. Er ligt veel avontuur op ons te wachten, waaronder dus PlugPlug aanstaande zondag. Mocht je nog niks te doen hebben, dan is dat nog wel een leuke tip.

De komende tijd zullen jullie genoeg lezen over de machine, aka Golden Girl. Want net als bij de vorige fiets, heeft deze uiteraard ook een naam gekregen, sorry not sorry! ;).Over de schrijver