Het geheim van wintermotivatie

Even een kleine terugblik naar het einde van 2021, waar wij allemaal trots onze Strava Wrapped hebben bekeken en gedeeld. Voor mij een moment om nog één keer te genieten van het aantal gereden kilometers, de kudo’s en de ietwat geposeerde selfies met koffie die wekelijks verschenen op mijn tijdlijn. Terug naar nu: het nieuwe jaar is gestart en onze Strava accounts staan weer op 0 km. Kom maar op met die kilometers! 

In de winterperiode merk ik dat het weer soms minder uitnodigend is en ik af en toe geen zin heb om te fietsen. Of ik heb wel ontzettend veel zin om te fietsen, alleen de weerapp blijft windkracht 5 aangeven. Toch wil ik mijn conditie op peil houden en kilometers blijven fietsen om klaar te zijn voor het voorjaar. Mocht je dit herkennen, je bent niet alleen! Het fijne is dat er alternatieven zijn die ons kunnen helpen om toch op de fiets te springen. Gastblogger Eva schreef laatst al een blog met tips voor het fietsen in de winter. Bij deze geef ik je mijn tips voor fietsmotivatie in de winter en vertel ik je mijn winterplan! 

Meld je aan voor een clinic of training

In deze periode worden, mochten de maatregelen dit toelaten, een aantal clinics en trainingen georganiseerd. In oktober heb ik een gravelclinic gevolgd op de Veluwe en ik was meteen verkocht! Tijdens een clinic of meerdaagse training leer je nieuwe vaardigheden en pas je deze direct toe. Voor mij was dit een mooie manier om kennis te maken met een voor mij nieuwe discipline: gravel. Ook heb ik meer geleerd over het rijden van bochten, wat weer handig is voor op de racefiets. Mocht je geen geschikte fiets hebben, vaak is er ook een mogelijkheid om deze te huren. Let op: je loopt hierbij wel het risico dat je de fiets ook mee naar huis wil nemen! 


Ontdek (indoor)mountainbiken & gravelen

Een andere tip is om een andere discipline uit te proberen of een keer te gaan fietsen in een andere omgeving. Ben je de standaard rondjes zat? Er komen steeds meer gravelroutes online die je gemakkelijk kunt downloaden. Zoek op internet naar jouw gewenste omgeving en het soort route erachter en de mogelijkheden zijn eindeloos! De routes lopen vaak door mooie natuurgebieden en op plekken waar je misschien nog niet bent geweest. Zeker in de winter vind ik fietsen door de bossen heerlijk. Ook handig: hier heb je minder last van de wind. 

Heb je iets minder tijd en of ben je op zoek naar uitdaging? Start met mountainbiken! Er zijn verschillende parcoursen die je kunt uitproberen, maar ook een uitdagende gravelroute is leuk op de mountainbike. In het midden van het land is ook een indoor mountainbike mogelijkheid om je skills te verbeteren. De routes zijn gebouwd in een kas en zijn ingedeeld in moeilijk, medium en makkelijk. 


Mijn winterplan

Ik heb er voor gekozen om voor de winter een mountainbike aan te schaffen, omdat mijn vriend Tim een fanatiek mountainbiker is. Deze fiets gebruik ik voor mijn rondjes op de weg in de winter, gravelritjes en om te mountainbiken. Op dit moment probeer ik wat mountainbike parcoursen uit, wat af en toe nog wat wennen is. Ook het indoor mountainbiken heb ik geprobeerd op een regenachtige zondag, maar zelf vind ik het best lastig. Het is een stuk technischer en intensiever, maar daarom niet minder leuk! Om mijn techniek op de mountainbike te verbeteren heb ik mij aangemeld voor een (gratis) mountainbike clinic op 26 februari. Mocht je het leuk vinden om met mij mee te gaan, deze is in omgeving Zuid-Holland. Via Fietsvrouwen komen er dit jaar ook leuke clinics aan, dus houd de website in de gaten! Wordt vervolgd...

Ben je benieuwd naar mijn vaste rondjes, gravel routes of welke parcoursen ik heb volbracht? Dan kan je mij volgen op Strava

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft in de winter? 

Weet je dat je Fietsvrouwen op Strava, Linkedin, Instagram & Facebook kan volgen? Op Facebook hebben wij een verkoopgroep, pagina en een Fietsvrouwen community. 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.