Winter en toch door fietsen in je zwangerschap
27 februari 2023 

Winter en toch door fietsen in je zwangerschap

Je bent zwanger, het is koud buiten maar je wilt toch een rondje fietsen. Hoe doe je dat en wat trek je aan?

Het is winter, ik ben 29 weken zwanger en fiets nog steeds heel graag buiten. Nu mijn tempo lager ligt dan normaal en ik met een lagere hartslag fiets is het moeilijk mezelf warm te houden. Vooral tijdens deze koude winterdagen. Goede kleding is dus echt een must!

Het was afgelopen week maar drie graden, wel droog en af en toe kwam zelfs het zonnetje tevoorschijn. Daar stond ik dan, voor mijn kledingkast. Wat zal ik aantrekken?

Kies een goed ondershirt als basis

Het is belangrijk om verschillende laagjes te dragen. Ik begin met mijn merino thermo ondershirt van Agu. Dit shirt houd je warm en is behandeld met Polygiene stay fresh technologie. Het woord zegt het al, het shirt blijft fris en gaat niet stinken naar zweet. Dus als je een koffie stop doet ruikt niemand jou zweet geur en dat is belangrijk voor mij, want de stop is onmisbaar!

Twee thermo jasjes 

Over het ondershirt doe ik een thermoshirt met lange mouwen. Het is eigenlijk een dun fiets jas met zachte thermo stof, die je in de lente ook als buitenlaag kan dragen. Dit is nu een extra laag onder m'n jas omdat 3 graden wel erg fris is. Het is een heerlijke stof die isoleert en toch ademt. De kraag is iets hoger dan normaal en gemaakt van fleece stof. Heerlijk warm dus!

Als buitenste laag trek ik mijn roze softshell thermo jas aan waar ik zelf helemaal verliefd op ben! De kleuren, de pasvorm en de achterzakken, er is overal aan gedacht. De zakken op je rug zijn afgewerkt met reflectie. Een super leuk detail. Er komt geen wind door en is sneldrogend. 

Zwangerschap fietsen winter

Een fijne fietsbroek en accessoires

Natuurlijk trek ik daar onder een lange winter fietsbroek aan. Deze broek heeft een speciale coating. De coating houdt spat- en regenwater tegen. Dus geen natte billen tijdens de rit! De zeem die in de broek zit is ook echt super. Na mijn eerste zwangerschap van Ties is de bevalling best heftig afgelopen. Het was flink uitgescheurd, zo erg dat ze bang waren dat ik er altijd last van zou houden tijdens het fietsen. Dankzij de goede zeem die er in de broeken zit van Agu heb ik er zo goed als geen last van! 

Ik maak mijn outfit af met een warme coll van heerlijke fleecestof! Super warm en ik vond hem niet vochtig worden. Vaak tijdens het fietsen wordt een buff of coll vochtig door condens van je ademhaling. Deze col wordt niet nat, super!

De beste tip tegen koude voeten

Ook draag ik overschoenen van Agu. De winterhoezen zijn wind- en waterdicht. Dus geen koude voetjes! Ik ben best gegroeid de afgelopen weken door die kleine in m'n buik. De kleding die ik nu aan is één maat groter dan normaal. Voor mij is dat maat L.  Door de goede stoffen rekken ze mee en passen ze perfect, ondanks dat het geen specifieke zwangerschapskleding is! 

Neem tijd voor extra (plas)pauzes 

Ik ben erg benieuwd hoe lang ik zo nog door kan fietsen. Tijdens m'n rit moest ik drie keer stoppen. Één  pitstop plus banaantje eten en twee keer om even te rekken en te strekken. De rondjes die ik nu fiets zijn niet langer dan 30km. Ik hoef niet meer 3uur op m'n fiets te zitten. Ik geniet van het buiten zijn, de natuur en de frisse lucht. 

Aan alle zwangere fietsvrouwen: hou het zo lang mogelijk vol! Het is zo belangrijk om te blijven doen wat je het liefst doet. Dan maar een tandje langzamer. GENIET!

Over de schrijver
Hi, ik ben een van de gastbloggers voor Fietsvrouwen sinds 2022. Via mijn artikelen neem ik jullie mee in mijn fietsavonturen. Onder andere over hoe ik het fietsen combineer met het werken en moederschap.