Wanneer mag je weer fietsen na een bevalling?
21 september 2023 

Wanneer mag je weer fietsen na een bevalling?

Wanneer mag je weer fietsen na je bevalling? Ik ben inmiddels bevallen van onze prachtige zoon Loek. Het herstel gaat velen malen sneller dan met m'n eerste zwangerschap/ bevalling van Ties. Mijn lichaam wist wat het te wachten stond. Ik had na 3 weken al erg de drang om m'n fiets te pakken. En dat heb ik toen ook maar gewoon gedaan. Want ja als je je zo goed voelt waarom ook niet? 

Vrijheid op de fiets

Ik vond het wel erg spannend om weer op het zadel te zitten aangezien ik weer flink was uit gescheurd. De 6 hechtingen waren goed genezen dus ik durfde het aan. Het was maar 12km maar dat was voor mij meer dan genoeg. Weer even dat gevoel hebben..  dat gene wat ik zo leuk vind. Mij vrij voelen en even m'n koppie leeg trappen van de drukte in huis. Met 1 peuter puber en 1 baby is het namelijk even andere koek. Heerlijk om weer vrij op de fiets te zitten.

Ik had mezelf voor genomen om de volgende dag weer wat kilometers er bij te plakken. En dat pakte goed uit. Een week later fietste ik 27km en dat ging al stukken beter. Wat voelde het goed! Heerlijk om weer te zweten. Maar hoe zit het nou van binnen? Is het wel goed om 3 weken na de bevalling al te fietsen?

Wanneer mag je weer fietsen na een bevalling?

Als je op Google zoekt, staat er dat je mag fietsen. Dat fietsen voor iedereen anders is, bleek maar weer toen ik voor de zekerheid toch naar een bekkenbodem fysio ging. Klachten had ik niet, maar ik zat toch met al die vragen. Ook ter controle of het na de 2e bevalling allemaal goed zit leek het mij een goed idee. Ik kreeg eerst een intake gesprek. Dit ging onder andere over hoe de bevallingen zijn gegaan, hoelang de bevallingen hebben geduurd, hoe zwaar de jongens waren na de bevalling en zo waren er nog wel meer vragen die zij nodig had om te weten wat mijn bekken en banden hebben mee gemaakt.

Zware sport blessure

De fysio legde mij uit dat een bevalling eigenlijk een zware sport blessure is. Dat je je lichaam echt de tijd moet geven om goed te kunnen herstellen. Ik wist dat niet! Jij wel? Zij gaf mij gelijk het gevoel dat ik niet voor niets bij haar zat. Deze afspraak was erg nuttig. Het is namelijk zo als ik nu al kracht oefeningen zou doen, zoals sprinten of klimmen op de fiets, dan is de kans groter dat ik over een aantal jaar verzakkingen krijg of m'n plas niet meer goed kan ophouden. En dat is een ding wat ik zeker niet wil!

Echo bekkenfysio

Bekkenbodem en buikspier oefeningen

Naast de intake kreeg ik een inwendig onderzoek. Zo kon ze voelen hoe sterk mijn bekkenbodem was en wat de reactie was als ik bepaalde oefeningen deed. Ik dacht altijd dat ik de oefeningen goed uitvoerde, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn. Zij gaf mij een aantal tips waardoor ik veel beter begrijp wat ik moet doen en de oefeningen nu wel goed kan uitvoeren.

Ik kreeg ook een echo van m'n buikspieren. Heel interessant om te zien hoe dat van binnen in elkaar zit. Wist jij dat als jij je bekkenbodem aanspant je je buikspieren ook traint? Zo voelt het niet.. maar op de echo was het duidelijk te zien wat er gebeurd met je buikspieren. Je spant ze aan!

Hoe lang moet je de oefeningen volhouden?

Een simpele oefening is bijvoorbeeld als je je onderbuik inhoud. Daarmee train je de dwarse buikspieren. Deze buikspieren beschermen je buikwand, dus je organen. Als je zorgt dat je deze spieren blijft trainen heb je minder kans op verzakkingen. Het komt er dus wel op neer dat je de oefeningen het eerste half jaar regelmatig blijft herhalen. En daarna maandelijks..

Pak het fietsen rustig op

Mijn fysio gaf mij het advies om zeker de eerst 3 maanden echt rustig aan te doen. Dat ik na 3 weken al op de fiets zat kon wel, maar niet zo intensief als ik deed. Boodschappen doen met de fiets of even op visite gaan is iets anders dan 25km op de racefiets of mountainbike zitten. Het beste is om niet teveel kracht te zetten, dus niet sprinten of door de heuvels fietsen. Of dat nu in de duinen is, op een viaduct of in Limburg, dat maakt niet uit. Na die 3 maanden kan je beginnen met opbouwen. Gewoon niet te gek doen!

Luisteren naar je lichaam

Kort om.. een bezoekje aan een bekkenbodem fysio kan geen kwaad en heeft mij enorm geholpen! Ik dacht echt dat ik goed bezig was en had geen klachten, maar ik deed onbedoeld toch verkeerde dingen. Luisteren naar mijn lichaam en op gevoel keuzes maken is niet altijd het beste. Iedereen is anders en iedere bevalling is anders. Wil je er zeker van zijn dat je het goed doet, of heb je vragen? Stel deze dan aan een professional. Voor een sport blessure ga je toch ook naar de fysio of arts? Zorg goed voor je lichaam!


Liefs,

Natas

Over de schrijver
Hi, ik ben een van de gastbloggers voor Fietsvrouwen sinds 2022. Via mijn artikelen neem ik jullie mee in mijn fietsavonturen. Onder andere over hoe ik het fietsen combineer met het werken en moederschap.