Your code hereVoor op je fiets bucketlist: leuke routes in Nederland
NL rondjes Amber
Gastbloggers
Amber
Gastbloggers
07/09/2024
3 min
1

Voor op je fiets bucketlist: leuke routes in Nederland

07/09/2024
3 min
1

Ik ben vast niet de enige die helemaal enthousiast kan worden als er weer iemand een originele route gefietst heeft en dat in de community deelt. De route van de Zwollifant staat bijvoorbeeld al jaren opgeslagen om eens te fietsen. Datzelfde geldt voor een aantal andere routes, zodra ik ze langs zie komen in mijn feed raak ik geïnspireerd. Ik heb een aantal routes in Nederland op mijn bucketlist staan, misschien inspireer ik jou ook!

1. Zwollifant

De olifant die je kunt fietsen in de omgeving van Zwolle is bij veel mensen al bekend. Toch staat deze route van 82 km bovenaan mijn lijstje van routes die ik nog een keer wil fietsen. Zwolle ligt bij mij niet om de hoek, vandaar dat ik hem nog steeds niet gefietst heb. Deze route staat ook bekend als Strava-art, op de fiets maak je als het ware een kunstwerk. Het is dus niet per se een mooie route, je fietst regelmatig dezelfde weg op en neer. Het eindresultaat is wat telt, op Strava een mooi kunstwerk delen.


Misschien wel nog een mooiere olifant is de route vanuit Zaltbommel. Deze route is iets langer, zo’n 100 kilometer. Ook bij deze route fiets je een aantal keer op en neer om mooie lijnen te maken. Hier vind je deze route.


Helaas kan ik de gpx van deze route niet vinden, mocht je hem hebben dan ontvang ik hem graag zodat ik hem kan toevoegen.

2. Rijswijk-Rijswijk-Rijswijk

Ik heb een aantal jaar in Rijswijk gewoond, dat verklaart waarschijnlijk mijn interesse in deze route. Deze ronde langs drie provincies met drie keer de plaats Rijswijk zag ik langskomen bij een fietsende studievriend. In mijn geval start ik in de bekendste Rijswijk in Zuid-Holland. Het is een pittige route van zo’n 200km waarbij ik eerst richting Gelderland fiets. Op de terugweg fiets je dan langs Rijswijk in Noord-Brabant.


3. Green Divide

Deze staat vast bij veel mensen op de bucketlist! De mooie gravelroute over de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe is in mijn omgeving een route die vaak gefietst wordt. Zelf heb ik deze ultieme gravelride nog niet voltooid. Ideaal is om deze route in 2 of 3 dagen te fietsen, waarbij je op de fiets je slaapspullen meeneemt. Ongeveer hetzelfde principe is de Liberation Divide die ik vorig jaar gefietst heb.

Hier vind je de officiële route van de Green Divide op Komoot.


4. Rondje IJsselmeer

Weer een route die niet echt een “rondje” te noemen is, de ronde rondom het IJsselmeer. Deze route rondom het IJsselmeer is al snel 300 kilometer! Het kleine broertje, rondje Markermeer heb ik al wel voltooid, deze is ongeveer de helft. Voor deze tocht is het wel slim om te kijken hoe de wind staat, je fietst namelijk vooral door de polders. Het kan met veel wind echt pittig zijn.

Als je deze route gaat fietsen, moet je er wel rekening mee houden dat het fietspad op de afsluitdijk afgesloten is. Een groot gedeelte van het fietspad is gelukkig sinds kort weer open. Enkel bij de sluizen moet je nog de fietsbus nemen. Deze bus rijdt gratis en je mag je fiets meenemen.


5. Langs de kust van Den Helder naar Hoek van Holland

Echt een typische Nederlandse route: langs de kustlijn van Noord- en Zuid-Holland fietsen. Deze vrijwel rechte lijn is ongeveer 160km lang. Enkel bij Scheveningen en IJmuiden heb je een korte onderbreking door de havens. Voor de echte die hard: je kan hem ook op de strandfiets doen. Voor de normale fietser raad ik aan om de bordjes met LF1 te volgen, deze route is namelijk aangegeven als langeafstandsfietsroute . Als je de hele LF1 wilt fietsen pak je de hele Noordzeekust mee. Het is zeker geen vlakke route, de duinen zorgen voor de nodige hoogtemeters.

6. Pieterpad

Nog zo’n route van A naar B in een vrijwel rechte lijn: het Pieterpad. Deze route van Pieterburen naar Maastricht kennen we vooral als wandelroute. De route is zeer geschikt voor een korte fietsvakantie, hij is namelijk 580km lang en je ziet daarmee dus een groot gedeelte van Nederland.

Vanuit Fietsvrouwen wordt er een weekend georganiseerd om het Pieterpad te fietsen in een weekend tijd. Hier lees je meer over het weekend in Augustus. Hier lees je er alles over.

Naast deze routes zijn er nog veel meer leuke routes om te fietsen. Welke (Nederlandse) routes staan er nog op jouw fietsbucketlist?


Reacties
Categorieën