Verslag PlugPlug Gravel 't Zwin + korting event Hageland
31 oktober 2023 
in Gravel

Verslag PlugPlug Gravel 't Zwin + korting event Hageland

Twee weken geleden was het tijd voor PlugPlug 't Zwin, een gravel evenement wat start in België en wordt georganiseerd door CountMeIn. Vorig jaar reden we voor het eerst met een groepje mee tijdens dit evenement en dit jaar waren we weer van de partij. In dit artikel lees je mijn ervaring en geef ik je nog een tip voor komend weekend, dan is PlugPlug 't Hageland. Lees je mee?

Gravelevent PlugPlug 't Zwin

Op 320 kilometer van huis vond PlugPlug 't Zwin plaats. Dit jaar waren we weer met een deel van de #fietsvrouwengravelgirls aanwezig. We fietste dit keer samen met een paar mannen van de BiehlerCrew, waar Andrea en Maks ook bij zitten. De startplaats van dit evenement is in Knokke en door mijn verhuizing terug naar het oosten, is dat 320 kilometer verderop. Omdat ik niet 640 kilometer met de auto wilde rijden op 1 dag naast het fietsen, besloot ik de avond ervoor al naar Knokke te vertrekken. Via Booking.com vond ik een appartement waar ik kon slapen. Super leuk, achteraf kwam ik erachter dat ik haar eerste boeking was. Het appartement was erg dichtbij de start van het evenement en voldeed aan alle verwachtingen. Ik kan het je zeker aanraden om daar eens te overnachten, ook als je niet komt om te fietsen ;). Je vindt het appartement hier.

Na prima te hebben geslapen at ik in mijn appartement mijn overnight oats die ik thuis al had klaar gemaakt. Op oats kan ik altijd goed fietsen dus dat nam ik nu ook mee. Mijn favoriete receptje is met havermelk, havermout, chocolade eiwitpoeder (vergeet niet de code FIETSVROUWEN voor 20% korting) en het liefst nog met blauwe bessen. Dit keer deed ik er ook nog een scheutje kokossnippers bovenop. Vind ik echt heerlijk.

Toen Andrea ook bijna bij de start was besloot ik met de auto richting de startlocatie te gaan. Daar deed ik mijn schoenen aan, jasje aan en hop, de fiets op. Tijd voor koffie bij de start! 

Route PlugPlug 't Zwin


Het parcours

Alhoewel het een Belgisch evenement is wat start vanuit Knokke, fiets je voor een heel groot deel van de route door Zeeland (NL). Je hebt de keuze uit twee afstanden, 90 of 135 kilometer, waarbij er 1 pauze plek is. Met de 135 kilometer route kom je daar twee keer langs.

Dit jaar hadden we mooi weer, maar de dagen ervoor had het enorm veel geregend. Daardoor waren vooral de grasstroken behoorlijk modderig. Bij sommige stukken zat ik tot de assen in de blubber, waarbij ik maar hoopte dat ik niet om zou vallen, haha!

De route was volgens mij identiek aan die van vorig jaar, iets wat ik ergens wel jammer vond, maar het blijft een mooie route. De heenweg hadden we heerlijk windmee. Ook al merkte ik er vrij weinig van omdat we lekker door aan het fietsen waren waardoor ik behoorlijk aan het afzien was ;). Op de terugweg rij je echt pal naast het strand en door de duinen. Dat blijft altijd mooi en indrukwekkend. Doordat het zulk lekker weer was, waren er ook veel "gewone" fietsers en wandelaars. Het was druk zat op de smalle paadjes! Tijdens de route kom je ook mooi langs de vuurtoren en rij je door het natuurgebied 't Zwin. Dat blijft heel mooi en is absoluut de moeite waard om eens te fietsen.

Pauzeplek PlugPlug 't Zwin

Het mooie aan dit parcours is dat 50% verhard is en 50% onverhard. Daardoor kun je even bijkomen op het asfalt. Aan de andere kant kan ik mij ook voorstellen dat je juist meer onverhard wil tijdens een gravelevenement. In dit geval vond ik het wel fijn, zodat ik op die stukken een beetje bij kon komen ;).

Bij de finish stond er een goede pasta/salade bar op je te wachten en dat was echt lekker! Vorig jaar kregen we warme pasta, dat had nu ook wel fijn geweest, maar het was echt een lekkere maaltijd. Dikke pluspunten voor de organisatie dat je na een sportief evenement gezond kan eten. Op het stoepje voor het sportcomplex kon je de maaltijd opeten en nakletsen over de avonturen op de fiets. Toen het eten op was, was het tijd om van iedereen weer afscheid te nemen en weer ruim drie uur naar huis te rijden.


PlugPlug Hageland

Het laatste evenement van de kalender van PlugPlug Hageland van dit jaar staat komend weekend op de planning! Op 5 november is het tijd voor het evenement wat start vanuit Rotselaar. Tijdens dit evenement rij je in een prachtige regio en waar gravelparadijs. Je rijdt door verschillende wijngaarden en loofbossen. Er zijn twee routes, 65 km met 600 hoogtemeters en 108 km met 1000 hoogtemeters.
De glooiende paden worden afgewisseld met pittige klimmetjes. Doordat de herfst nu echt begonnen is, is het aan te raden om wat bredere banden te steken en wat meer profiel dan wat je in de zomer rijdt.

Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor de Schwalbe Ultrabite, dan ben je direct klaar voor de winter! Kijk gerust even in onze gravelbanden gids, daar zie je de verschillende Schwalbe banden naast elkaar.
Heb je ook een mountainbike en ben je nog vrij nieuw bij dit soort gravelevenementen? Dan is het wellicht fijn om deze route met de mountainbike te rijden. 

Ook voor dit evenement mogen we jullie vanuit Fietsvrouwen een mooie korting geven! Met de code FIETSVROUWEN25 krijg je 25% korting. Let op, hoofdletter gevoelig! 

Meld je snel aan voor PlugPlug Hageland via de link en vergeet de kortingscode niet! Dat geeft je toch weer 7 euro korting.

Score hier je ticket. 

De foto's zijn gemaakt door Jonas Staut en Leslie de Cuyper.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.