Verslag: Fietsvrouwen deed mee aan Plug Plug Voorkempen. Gravelen over de grens!
17 juli 2023 
in Gravel

Verslag: Fietsvrouwen deed mee aan Plug Plug Voorkempen. Gravelen over de grens!

Op 4 juni was het tijd voor PlugPlug Voorkempen Marathon! Een prachtig gravelevent waar je kon kiezen uit verschillende afstanden en wat startte vanuit Kalmthout, dichtbij Antwerpen. Voor de Fietsvrouwen (en mannen) die in het zuiden van Nederland wonen super dichtbij en absoluut de moeite waard om naartoe te gaan. Vandaag vertel ik je over mijn ervaring van dit mooie event, want dat kan ik je wel garanderen. Lees je mee?

PlugPlug Voorkempen

Count me In

Voordat ik je ga vertellen over het mooie evenement, wil ik je eerst wat meer informatie geven over de organisatie die dit evenement organiseert. Count Me In heeft als missie om onvergetelijke momenten te bezorgen. Zowel op als naast de fiets. Dit doen ze met meerdaagse en eendaagse uitdagingen op de weg en offroad, korte en lange tochten.
Daarnaast maken ze ook routes die je zelf kunt downloaden via het platform De Parcoursbouwer en kun je je fietsrondje beginnen en eindigen met koffie van deze mannen, via het eigen merk Café Copain Cycling Roast! Goed, nu weet je iets meer over deze organisatie en is het de hoogste tijd om je meer te vertellen over dit toffe evenement van 4 juli.


Kalmthout

Een van het mooie aan georganiseerde tochten vind ik dat je op plekken komt die tot voor kort nog onbekend voor je waren. Zo had ik nog nooit gehoord van Kalmthout en heb ik er nu toch een fantastische dag gehad. Dat vind ik sowieso een van de mooiste dingen aan fietsen, je komt op plekken waar je anders nooit zou komen.

Vanuit Oisterwijk reed ik met de auto naar Kalmthout, net voor Antwerpen. Vanuit het zuiden dus echt heel goed aan te rijden! Wellicht voor de Fietsvrouwen die uit Zeeland en Noord-Brabant komen geen onbekende plaats, maar voor mij was het nog wel een onbekend gebied.

Dit gebied is vooral zo plat als een pannekoek, dus je hoeft geen gekke klimmetjes te verwachten. De uitdaging tijdens Plug Plug Gravel Voorkempen kon je zoeken in de afstanden.


Verschillende afstanden

Tijdens het evenement kon je kiezen uit meerdere afstanden: 60, 100, 150 of 200 km. Helaas was ik tijdens dit weekend alles behalve fit. Buikgriep hield mij aardig bezig, maar als ik er nu op terugkijk had dit ook veel te maken met een stukje oververmoeid zijn en geen rust nemen. Oeps.. Soms moet ik het via de harde les leren. Gelukkig heb ik nu - op het moment dat dit eindelijk geplaatst word vakantie -

Maks was ook mee en die reed de 150 kilometer. We zouden eerst eigenlijk gezamenlijk starten, maar doordat ik al een stuk later was (de anwb kwam langs omdat mijn accu kapot was) en mij niet fit voelde, zijn we toch afzonderlijk gestart. Ik wilde Maks niet inhouden op haar tempo en planning. Dat is iets wat ik al snel doe. Ik voel mij bezwaard als anderen op mij moeten wachten, terwijl ik eigenlijk weet dat dat niet nodig is. Dit komt vooral voor als ik niet super fit ben.

Goed, verschillende afstanden dus. Je kon kiezen uit 4 afstanden die zorgvuldig waren samengesteld door de Parcoursbouwer. En wauw, de route loog er niet om. Wat een prachtige route. In de periode van het evenement was er veel droogte en dus lagen de paden er droog bij. In het begin reed je veel over zandstroken was erg uitdagend was. Op dat moment had ik mijn banden nog niet verwisseld en reed ik dus nog met mijn G-One Ultrabite rond. Een beetje (veelte veel) van het goede, dus ik kon niet altijd veel grip houden. Niet gek, maar er was even geen andere oplossing op dat moment. Na de heftigere zandstroken kwamen er veel mooie gravelstroken voorbij en heb ik echt volop genoten van de prachtige natuur.


Mijn ervaring

Het stuk met de zandstroken waren op het moment van het evenement vrij heftig, omdat deze zo droog lagen. Toch denk ik dat op het moment dat het wat meer heeft gereden dat dit wat beter te doen is. Al wil ik hierbij niet zeggen dat het niet te doen was, het is alleen een stuk zwaarder en technischer. Wat ook eigenlijk wel heel leuk kan zijn. Het natuurgebied waar je doorheen rijdt vond ik echt prachtig en daar heb ik mij ontzettend vermaakt. Daarnaast rij je ook kleine stukjes in Nederland. De route gaf veel afwisseling en zoals ze zelf al aangeven is het grootste gedeelte onverhard, precies zoals het hoort bij een gravelrit! Doordat ik echt niet fit was had ik een stuk afgesneden naar de start/finish locatie. Hier kon je een gratis pastaatje halen en wat te drinken. Onder het genot van het zonnetje kon je dit opeten/drinken en andere gravelaars leren kennen.Dit keer heb ik voornamelijk alleen gefietst en doordat ik een kortere afstand reed had ik ook geen bekenden op het finish terrein (op de organisatie na). Persoonlijk vind ik dit nooit zo erg. Ik vind het heel leuk om dit soort tochten te rijden en daarmee mijn horizon te verbreden. Ik. hoop ook dat door dit alleen te doen en hierover te delen, dat andere Fietsvrouwen geïnspireerd hierdoor raken en ook alleen op pad durven te gaan. Zeker een tocht als deze van PlugPlug Gravel is de perfecte manier om zelf op pad te gaan. Mocht je namelijk pech hebben, dan is de organisatie er om je te helpen en je hoeft niet zelf je route te bouwen, mocht je dat nog lastig vinden of gewoon niet leuk vinden om te doen.

De evenementen van PlugPlug vind ik erg leuk! Het was nu de tweede keer dat ik deelnam aan een van de evenementen. Het zijn kleinschalige, maar gezellige evenementen die goed geregeld zijn. Je krijgt van te voren alle nodige informatie op tijd binnen op een mooi gepresenteerde pdf. Ja, daar word ik persoonlijk gewoon heel erg blij van! Bij het evenement zelf zijn de voorzieningen goed, de koffie is uiteraard erg lekker, de routes zijn mooi, de pauze plekken zijn goed geregeld en ook bij de finish staat er een lekkere maaltijd op je te wachten. Dit soort tochten zijn echt een dag uit en geven het gevoel alsof je heel ver weg bent, terwijl je best dichtbij huis bent.

Ik kan het je zeker aanraden om eens deel te nemen aan de verschillende evenementen die Count Me In met PlugPlug Gravel organiseert. Kijk eens op de Kalender 2023 voor de verdere evenementen die er nog aankomen.

Nieuw evenement, Plug Plug Weekend

Zoals ik al zei organiseert Count Me In met PlugPlug ook meerdaagse evenementen. Er staat in september weer een gravelweekend op de planning. Van 9 op 10 september organiseren ze een weekend in de buurt van Durbuy. Tijdens dit weekend word je getrakteerd op waanzinnige uitzichten, mooie maar pittige beklimmingen, top afdalingen en heel veel gravel.

Alle informatie over het weekend vind je hier.


Ik ben niet alleen gek op toertochten op de racefiets, maar ook de tochten op de gravelbike vind ik super leuk, De sfeer is altijd goed, hele mooie routes en je leert altijd weer nieuwe mensen kennen.

Het lijkt mij super leuk om jou binnenkort te zien bij een PlugPlug Gravel event!


- Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking met de organisatie. Dit doet uiteraard niks af aan mijn mening. -

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.