Verslag: Chouffe Classic, de gezelligste toertocht van Nederland!
15 juni 2023 

Verslag: Chouffe Classic, de gezelligste toertocht van Nederland!

Op zaterdag 3 juni was het tijd voor de Chouffe Classic! Vandaag nemen we jullie mee in een verslag van deze gezellige dag waarbij we heerlijk door het mooie Drenthe hebben gefietst. Dit verslag schrijf ik samen met gastblogger Amber. Lees je mee?

De gezelligste toertocht van Nederland

De Chouffe Classic in Nederland bestaat nu 2 jaar en is vooral bekend van de gevestigde Chouffe Classic in België. Het concept is natuurlijk hetzelfde, een mooie route rijden en achteraf op het Chouffe terrein een lekker biertje drinken. 

En een mooie route was het zeker! In eerste instantie zou ik de 115 km rijden, die uiteindelijk 123 km was. Helaas was ik de afgelopen weken echt niet fit. Veel buikpijn, vermoeidheid en misselijk zorgde ervoor dat ik voor de 65 km koos, nadat ik al een keer de VAM Berg op was geweest. Ondanks dat ik de hele dag buikkrampen had, heb ik echt een leuke dag gehad.

Mooie route

De route bracht ons via de VAM Berg door het Nationaal Park Dwingelderveld waar er bij Spier een pauzeplek met verzorging was geregeld vanuit de organisatie.
We fietsten door mooie dorpen en het bos. Tijdens mijn studententijd woonde ik in Groningen en fietste ik veel in Drenthe. Daardoor kende ik bepaalde delen wel, maar ik was er ook al een hele tijd niet geweest. Het mooie weer maakte het helemaal af! 

Drenthe is een prachtige omgeving om te fietsen. De afwisseling tussen het bos, de schattige dorpen en de open velden - inclusief wind - maakte het een hele mooie tocht waar ik van heb genoten.

Bij elke tocht reed je 2x de VAM Berg op. Hier organiseerde we in maart nog de Fietsvrouwen Clinic Dag. Doordat ik hem nu vaker heb gereden wist ik goed wat ik kon verwachten. Helaas was ik niet super fit, dus echt snel was ik niet boven, maar het ging eigenlijk best lekker! Bovenaan de VAM Berg stond FietsFissa te draaien bij het eerste rondje en op het eind stonden mannen te trommelen voor extra sfeer.

Goed geregeld & niet te massaal

Persoonlijk vond ik de tocht erg goed georganiseerd. Je wist van tevoren goed waar je aan toe was en waar je je informatie kon ophalen. Bij de finish kon je je fiets in de bewaakte stalling plaatsen. Dit ging via bandjes. Mijn persoonlijke tip is nog wel om een Apple AirTag in je handlebarbag te plaatsen, zodat je altijd weet waar hij is als je wat te drinken gaat halen. Een andere oplossing is de BikeFinder

Sommige commerciële toertochten zijn mega groot en massaal en zorgen voor opstoppingen tijdens bepaalde smalle paadjes. Het mooie en fijne(!) aan de Chouffe Classic vond ik dat er wel veel mensen meededen en je onderweg als je wilde, makkelijk kon aanhaken bij andere deelnemers, maar toch het gevoel had dat je lekker je rondje aan het fietsen was. Het was gezellig op het start- en finishterrein, maar niet massaal. Soms kies ik bewust voor grote massale tochten zoals AGR, maar in dit geval was ik heel blij dat het niet te groot was. Dit is wat mij betreft ook heel fijn als je nog niet vaak een dergelijke tocht hebt gereden. Dan schrik je niet zo van de massa. 


Van verzorgingspost naar verzorgingspost

Een georganiseerde toertocht is de perfecte manier om je afstanden te vergroten. Door te werken van verzorgingspost naar verzorgingspost, staar je je niet blind op het totaal aantal te rijden kilometers en hak je als het ware de tocht in meerdere stukken. 

Op deze manier kun je op een laagdrempelige manier je afstanden uitbouwen en kun je dit ook later doen door zelf steeds een stuk verder te gaan, zonder de georganiseerde stops.

Fietsvrouwen Meeting Point Chouffe Classic

Fietsvrouwen Meeting Point

In het begin van dit jaar zijn we gaan kijken naar de wens en behoeftes van leden van Fietsvrouwen. In de community zie je veel berichten rond grote georganiseerde toertochten ontstaan of men samen kan fietsen. Vanuit hier zijn we gaan nadenken over een meetingpoint in samenwerking met de organisaties van tochten waar we mee samenwerken.

Dit staat nog in de kinderschoenen en iets wat beter uitgewerkt moet worden. Bij de Chouffe Classic stond onze vlag voor het eerst op, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat vanuit mij, Kirsten, de communicatie hier omheen beter moest. 

Ik ga in ieder geval uitzoeken waar de vrouwen meer behoefte aan hebben. Echt samen fietsen, of enkel ontmoeten en een drankje doen na de tocht? 

Ervaring Amber, gastblogger

Drenthe is voor mij een plek waar ik niet zo vaak kom, extra leuk dus om hier op de fiets de omgeving te verkennen. Op vrijdagavond was ik al naar Hoogeveen gereden, zodat ik op zaterdag niet om 5 uur al in de auto hoefde te stappen. Dit is zeker een aanrader voor een toertocht, er zijn genoeg leuke hotels en zo begin je de tocht met meer energie. 

Mijn dag begon met hoi zeggen bij het Fietsvrouwen meeting point. Leuk om te zien dat er toch al een aantal vrouwen dit punt wisten te vinden! Daarna ging ik zelf op pad voor de 115km. Op de VAM Berg kwam ik Kirsten tegen aan de top, we waren er toevallig allebei content aan het maken. We besloten om gezellig samen door te fietsen naar verzorgingspost 1. 

Ik doe toertochten regelmatig solo, maar eigenlijk kom je altijd leuke groepjes tegen om een stukje mee mee te fietsen. Altijd erg gezellig om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Bij verzorgingspost 1 splitsen Kirsten en ik weer op, solo ging ik op pad naar de tweede verzorgingspost. Onderweg was ik verrast door de mooie landelijke uitzichten. De keienstroken vond ik wel uitdagend op de racefiets, hier was een gravelbike beter geschikt voor. 

Zelf reed ik de route op gpx, maar doordat er overal pijlen hingen en je anderen kon volgen was het eigenlijk niet mogelijk om verkeerd te rijden. Alhoewel, 1 keer interpreteerden het groepje en ik een pijl verkeerd en stonden we opeens op de oprit van een huis in plaats van het fietspad 20 meter verderop. 

Ook na de finish vond ik het erg gezellig. Iedere deelnemer kreeg een medaille, zonnebril en een muntje voor een biertje. Op het grasveld heb ik nog met veel bekenden kunnen bijpraten. De spellen die er waren heb ik overgeslagen, maar dat zag er wel erg leuk uit! 

De Chouffe Classic is wat mij betreft echt een aanrader! Drenthe is zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan om te fietsen.

Lijkt het jou leuk om binnenkort weer een toertocht te rijden? Deze week plaatsen we nog 10 tips over leuke tochten in juni én delen we ons verkenningsverslag over de Ronde van Nijmegen. Hiervoor kun je het beste de blog in de gaten houden. 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.