Verslag: 11 bergen MTB/Gravel toertocht.
14 november 2023 

Verslag: 11 bergen MTB/Gravel toertocht.

Het was weer tijd voor een gezellige verenigingstoertocht! Het afgelopen jaar heb ik redelijk wat tochten gereden, maar vooral gravel- en racetochten. Niet zo gek natuurlijk, want zo lang heb ik mijn mountainbike ook nog niet ;). Omdat het mijn eerste mountainbike toertocht was besloot ik laat te starten en te genieten van deze dag. Ik ging bewust in mijn eentje, zodat ik echt op mijn tempo achteraan de meute kon fietsen. 

Toertocht in Apeldoorn

Vorige week schreef ik mij via de Fietssport Toertochtenkalender in voor de 11 Bergen MTB/Graveltocht. Ik wilde graag een toertocht fietsen die redelijk in de buurt was en koos daarom voor deze tocht in Apeldoorn. De tocht wordt georganiseerd door A.R. & T.V, De Adelaar. Voorheen heb ik op kantoor gezeten in Apeldoorn en ben daardoor redelijk vaak in het centrum geweest, maar het sportcomplex was helemaal nieuw voor mij. Dat kan ik toch niet onbenoemd voorbij laten gaan, want wauw. Ik zou willen dat elke (grote) gemeente zo'n mooi sportcomplex heeft. Dit was echt waanzinnig! Als sportkundige word ik hier toch wel heel gelukkig en enthousiast van.

Goed, de toertocht. Ik moet toegeven de laatste weken ben ik geen ochtendmens, opstaan gaat erg moeizaam haha.  Apeldoorn is zo'n 45 minuten rijden vanuit huis en ik wilde een beetje uitslapen. Ik startte uiteindelijk om 11 uur vanuit het clubhuis. Zo laat was eigenlijk ook niet helemaal de planning, maar goed, ik wist dan wel dat ik zo'n beetje de laatste was en dat was dan wel weer de bedoeling.

De organisatie had drie routes gemaakt en deze ook echt uitgepijld. Op sommige kruispunten stonden ze ook te vlaggen om het veilig te laten verlopen, dat vond ik echt heel leuk en mooi om te zien. Dat lukt helaas niet meer altijd, omdat er steeds minder vrijwilligers zijn. Achteraf raakte ik ook in gesprek met een vrijwilliger en die gaf ook aan dat ze een grote groep vrijwilligers hebben. Dat is zo belangrijk bij een vereniging!

Tijdens deze toertocht kon je kiezen uit drie afstanden. 25 kilometer, 45 kilometer en 55 kilometer. Doordat ik nog niet zo heel lang met de mountainbike op avontuur ga, wilde ik nu vooral mijn kilometers uitbreiden. Om deze reden koos ik ervoor om mij in te schrijven voor de 45 kilometer tocht.

11 bergentocht

11 bergentocht

De route

In de omschrijving stond de route omschreven als "Een aantrekkelijke route die voert door het bos en heidegebied in de omgeving van Apeldoorn. De route is geschikt voor mountainbike/veld- en gravelfiets en heeft uitdagende singletracks". Het is een gebied waar ik zelf nog weinig heb gefietst. Dat is direct een van de dingen die ik zo leuk vindt aan het rijden van toertochten, je komt. vaak echt op plekken waar je anders nooit rijdt. Voor dit verslag bekeek ik even mijn Strava Heatmaps en alles wat ik vandaag heb gefietst, was nieuw terrein voor mij. Dat vind ik echt top!
De route stuurde ons over mooie paden met enorm mooie uitzichten. Zoals aangegeven was alles compleet uitgepijld. Daarnaast was de route ook beschikbaar op gpx. Het is wel belangrijk om te weten dat je op sommige stukken normaal gesproken niet mag fietsen, dus je kunt niet zomaar de route van mijn Strava afplukken.

"Ik fiets met mijn Garmin Edge 840 en de review daarover is eindelijk bijna af!"

11 bergentocht

11 bergentocht

11 bergentocht

Door de omschrijving had ik gehoopt op een aantal uitdagende singletracks, omdat ik graag aan de slag wilde met techniek op de mountainbike. Zeker toen ik af en toe bordjes van de zwarte route zag staan, hoopte ik op meer. De route was helaas echt niet technisch, op het stukje enorme drek na ;). Wellicht viel het te verwachten toen er stond dat er ook veldrijdfietsen mee konden doen.

Desalniettemin was het echt een mooie route waar ik erg van heb genoten. In eerste instantie had ik nog het idee om een stukje van de route af te wijken om even langs Radio Kootwijk te gaan, want ik reed erg dichtbij. Toch heb ik dat niet gedaan en daar heb ik achteraf wel spijt van, haha!

Doordat ik later startte kwam ik onderweg steeds meer wandelaars tegenkwam. Logisch, want het was perfect weer voor een lekkere wandeling. Toch voelde ik mij soms erg bezwaard op de plekken waar je normaal niet mag fietsen, maar nu volgens de tocht wel. Mijn truck op dit soort momenten is om altijd rustig gedag te zeggen, te bedanken als iemand je er langs laat en een fijne dag te wensen. Sommige wandelaars keken ook heel raar, dat gaf soms een beetje een gek gevoel. In dit geval wist ik dat ik goed zat, ik verminderde mijn tempo en zei netjes gedag. Alles is ook helemaal goed gegaan.

Bouillon onderweg

Onderweg was er een verzorgingspost georganiseerd door de vereniging. Hier kon je een lekkere bouillon pakken, een speculaasje, winegums en er stond een dixie. Perfect geregeld zo midden in het bos. De drink bouillon kwam op het perfecte moment. Het weer was erg aangenaam, droog met een zonnetje maar een warm drankje tijdens een tocht is wel heel fijn!

Onderweg nam ik zelf telkens mijn Chews van PurePower, een van mijn favorieten. Met mezelf heb ik de afspraak dat ik elke 40 minuten een paar chews eet. Sinds ik dat doe heb ik geen last meer gehad van een hongerklop. Na de bouillon stop was het tijd voor de tweede lus. Ook hier was het adembenemend mooi. Elke keer als ik door dit soort gebieden fiets denk ik weer "Wauw, wat is Nederland toch prachtig..!" Door het fietsen heb ik Nederland (en andere landen) zoveel meer leren waarderen. Ik heb zoveel mogen zien al, dat vind ik echt tof.

Het tweede deel was erg mooi, maar wederom niet super technisch. Mijn uitdaging vond ik deze rit in de extra kilometers in plaats van in de techniek.

11 bergentocht

11 bergentocht

MTB Training

Zoals jullie wellicht hebben gezien vlieg ik 3 december naar Kaapstad voor mijn mountainbike avontuur met MTBZuidafrika.nl. Daar kijk ik erg naar uit, maar het is ook wel spannend omdat het echt nieuw is voor mij. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, heb ik nog een aantal techniek trainingen van Gooforit op de planning.
Op 25 november hebben we ook nog een techniek training gepland staan waar jij aan mee kan doen. Na de feedback hebben we de groepen kleiner gemaakt en de prijs omhoog, zodat we met (nog meer) persoonlijke aandacht jou kunnen helpen aan meer vertrouwen off-road.

In de ochtend is er een gravel clinic, in de middag voor de mountainbike dames. Ben jij erbij?


Aanstaande zaterdag staat er opnieuw een verenigingstoertocht op de planning die ik heb gevonden via de Toertochten Kalender van Fietssport. Mocht je nog geen plannen hebben, kijk gerust eens rond in de kalender of er wat tussen zit voor je.

Wat ik zo leuk vind aan deze toertochten is dat het echt laagdrempelig is, weinig kost, je onderweg super goede support hebt en je een fijn trainingsrondje kunt doen.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.