Your code here Tara ging fietsen op Texel en deelt haar tips!
Fietsen op Texel - Gastblogger Tara deelt haar tips!
07 juli 2023 

Fietsen op Texel - Gastblogger Tara deelt haar tips!

Texel - ofwel het Nederlandse Ibiza - is een écht fietseiland. Met 140 km aan fietspaden door de duinen, sfeervolle dorpjes, natuurparken en het bos is het heerlijk wielrennen.

Eiland- en vakantiegevoel

Het voelt voor mij bijna als thuiskomen. Zodra ik van de Teso (boot vanuit Den Helder) rol, overvalt mij het eiland- én vakantiegevoel. In mei 2023 bezocht ik dit waddeneiland al voor de 5e keer, máár… wel de 1e keer op de gravelbike. Echt gravelen zit er op Texel niet in, maar met al die fietspaden heb ik mij een lang weekend uitstekend kunnen vermaken.


Fietsen door de duinen

Mijn favoriete fietspad op Texel is toch wel het duinpad vanuit badplaats De Koog (westzijde van het eiland) naar de vuurtoren in De Cocksdorp. Dit fietspad is zo’n 10 kilometer lang en je waant je in het prachtige duingebied van het Nationaal Park Duinen van Texel.


Over de waddenzeedijk

Vanaf de vuurtoren fiets je naar beneden over een fietspad aan de buitenkant van de Waddenzeedijk. Ondanks dat de wind hier vrij spel had, heb ik genoten van het kabbelende zeewater, de meeuwen, ganzen én schapen op de dijk (die schattige lammetjes ben ik trouwens door alle tegenwind vergeten op de foto te zetten… whoops!). Vergeet je langs deze dijk niet te stoppen in Oudeschild en hier een visje te halen?


Rondje Texel

Een rondje Texel is zo’n 50 kilometer. Op internet staan veel GPX-bestanden van de complete route, dus als je even Googelt heb je de route snel gevonden. Deze route neemt je niet mee door Den Burg (het dorp om te shoppen of een terrasje te pakken) of natuurgebied de Waalenburg. Dit is een populaire plek voor vogelliefhebbers en prachtig om doorheen te fietsen.

Hieronder vind je 3 GPX bestanden van routes die ik heb gefietst op Texel:

Route 1 (43 km)

Route 2 (45 km)

Route 3 (42 km)

Tot op Texel!

Stiekem kan ik niet wachten tot mijn volgende bezoek aan Texel. Het is er gewoon heerlijk fietsen en geeft het ultieme vakantiegevoel! Tip van mij; ga eens aan het eind van de dag op pad. De fietspaden zijn dan een stuk rustiger en je pakt direct de zonsondergang op het strand mee. 

Tot op Texel!

P.s. bekijk ook mijn reels op Instagram die ik maakte van mijn fietsavontuur op Texel ~ @taravisser_


Over de schrijver
Ik ben Tara en blog sinds december 2022 voor Fietsvrouwen.cc. Gravelen in de Achterhoek vind ik heerlijk om te doen. Fietsen in de buitenlucht en de omgeving ontdekken. Ook doe ik aan wedstrijdzwemmen en werk ik fulltime als copywriter. Mijn blogs gaan voornamelijk over gravelen, fietsvakanties en evenementen.