Struisvogelpolitiek helpt niet
Wielrennen
Kirsten Boerrigter
Wielrennen
07/31/2023
5 min
0

Struisvogelpolitiek is niet de manier om om te gaan met je fitheid + tips

07/31/2023
5 min
0

We kennen het allemaal wel, je hebt de grootste plannen om lekker veel te gaan fietsen, maar soms lukt het even niet. Dit kan zijn omdat er privé van alles speelt, je bent geblesseerd of om een andere reden. Je baalt, misschien zelfs wel echt verdrietig of teleurgesteld, maar als je weer de rust hebt gevonden om weer te beginnen geniet je direct weer. Het is fijn om dan weer lekker te gaan fietsen, maar hoe kom je dan weer in conditie? Vandaag vertel ik je hier meer over! Lees je mee?

Schrijven vind ik heerlijk en dat is ook waarom ik ooit op mijn vijftiende ben begonnen met bloggen. Het is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken, net zoals dat bij fietsen het geval is. Het werkt helend! De laatste maanden waren chaotisch. Iets te, dat zeker. Ik heb iets te vaak werk of andere dingen boven mijn grote uitlaatklep en passie fietsen verkozen. Soms moest het andere voorgaan, soms niet. Het feit is dat het niet de prioriteit had die ik wil en niet te vergeten, dat is ook echt niet het allerergste op de wereld. Iedereen heeft wel eens een periode dat hij/zij minder kan sporten dan hij/zij zou willen.

Struisvogelpolitiek helpt niet

Struisvogelpolitiek

Alleen ik voelde mij er niet oke mee. Mijn grootste probleem alleen is dat ik dan heel erg goed ben in struisvogelpolitiek. Als ik er niet over praat, doe alsof het er niet is, dan is het er niet. En we weten allemaal, vroeg of laat komt die boemerang keihard terug. Dat gevoel had ik gister. Want nu ik sinds 2 weken verhuisd ben, alles langzaam op zijn plek staat en de rust is teruggekeerd, heeft mijn sport weer de prioriteit die ik vind dat het verdient. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt over het sporten, mijn wensen en mijn doelen. Het helpt namelijk niet in mijn voordeel om alles weg te blijven stoppen. Het is klaar met mijn struisvogelpolitiek. Mijn eigen sabotage gedrag mag weer terug de koelkast in. Het is tijd om te gaan staan voor mijn wensen en verlangen, maar vooral: om er acties op te zetten.

Langere duurtrainingen

Wellicht heb je het wel eens vaker voorbij zien komen, maar je bouwt het beste aan je basis door uren te maken in een lage hartslag. Gewoon rustig vogeltjes kijken en trappen. Lol maken, D1-D2 en genieten maar. Ze zeggen niet voor niks, het zijn de uren in het zadel die tellen. Het is daarom handig om minimaal 1-2 langere duurtrainingen per week te doen. Je kan dit op hartslag doen of je kunt op vermogen trainen, daarover later meer.

Binnenkort zullen wij onze Kennisbank over training gaan vullen met nieuwe, waardevolle content gericht op het Beter Worden op de fiets. Dit zullen we doen. met verschillende bewezen partners.

De laatste keer dat ik echt een lekkere 100 km reed kan ik mij niet herinneren en dat vind ik heel stom. Ik ben van nature een Dieseltje. Heb tijd nodig. Ben in het begin sloom, moeite om op gang te komen. Maar daarna? Daarna vind ik het heerlijk! Ik plak graag extra uren er aan. Maar dat ging de laatste tijd mis. Dan zat ik op de fiets en voelde ik mij schuldig, want er moest nog zoveel gedaan worden of ik wilde toch wel heel graag naar die ene vriendin. Daarmee heb ik mezelf niet genoeg prioriteit gemaakt en dat is zonde. Althans, ík vind dat zonde. Als dat in jouw situatie anders is, is dat natuurlijk ook helemaal oke.

Door weer elke week goed mijn planningen te maken en daarin mezelf weer als prioriteit zet, zoals ik leerde (en nog steeds leer) bij de Structuurjunkie Plantraining, krijgt mijn sporten weer mijn prioriteit. Mijn hoofd is meer opgeruimd en ik vind meer Structuur door Cynthia. Dat heb ik al eerder ervaren, maar ik weet ook dat het mijn valkuil is om het soms (te) ver weg te laten zakken. Daarom vind ik het Membership zo onwijs fijn. Wekelijks deel ik wat ik (ongeveer) ga doen en daar krijg ik feedback op. Hierin word ik bewust van het feit of ik mijn sporten voldoende of onvoldoende prioriteit geef. Voor mij is dit belangrijk, wellicht voor jou ook wel!

Goed, langere duurtrainingen moet ik echt inplannen en naast dat ik het weer goed in mijn Structuurjunkie planners zet, zeg ik het ook hardop thuis. Woensdag en zondag zijn nu mijn vaste fietsdagen. Daarnaast komt er nog 1 dag bij die flexibel is. Mijn vriend weet dit, dus hij kan mij eventueel accountable houden als dat nodig is. Op die manier bouw ik wat zekerheid in voor mezelf. Soms is dat handig, voor mij in ieder geval wel. Wellicht is het ook een tip voor jou!


Explosiviteit

Naast de langere duurtrainingen is het verstandig om ook af en toe wat intervallen te doen. Even te versnellen, de hartslag omhoog te gooien en uitdaging te zoeken. Je geeft jezelf hier een goede trainingsprikkel mee die je lichaam nodig heeft om sneller te worden. Van de lange duurtrainingen bouw je je motor uit, maar niet je snelheid. Om explosiever te worden moet je intervallen. En ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik vind dat eigenlijk heel leuk. Vooral als mijn Garmin zegt dat ik moet gaan, dan ga ik. Toch deed ik dat te weinig de laatste tijd. Dat is ook goed te merken, want toen ik gister met Bram van Herman Beleef Fietsen reed, werd ik geconfronteerd met hoe ver mijn fitheid is weggezakt.

Herman Beleef Fietsen is dé Scott Experience Center waar Fietsvrouwen sinds oktober 2022 mee samenwerkt. In de tussentijd hebben we er al een gezellige Clinic Dag georganiseerd en zijn er al verschillende Fietsvrouwen geslaagd voor een nieuwe fiets of fietsaccessoires.

Ik schaamde mij, voelde mij slecht en niet goed. Stom hoe dat werkt. En in bepaalde mate ook echt niet nodig. Daarnaast was het ook een hele goede wake-up call. Misschien wel het schopje in de juiste richting die ik nodig had. Ik mis het om die fitte Fietsvrouw te zijn die ik eerder wel een stuk meer was. Naast dat ik het verlang, wil ik het ook en vind ik het ook echt heel fijn om weer fitter te zijn.

Door mijn langere trainingen weer te combineren met tempo trainingen, zal mijn conditie niveau weer stijgen en zal ik over een tijdje weer met een fijn gevoel 100+ km ritten maken. Wat ga ik daar van genieten. Gewoon weer lekker fietsen, niet dat ik nu niet lekker fiets, maar ik weet dat het nog fijner kan. En dat kan alleen als ik mijn sport de prioriteit geef, zoals ik dat wil.

En we weten allemaal, dat is niet makkelijk. Het gaat met vallen en opstaan. Maar laat dit alsjeblieft dan een reminder zijn dat het oké is als het soms iets minder gestructureerd gaat dan een andere periode. Dat mag, het gaat erom dat je het weer oppakt en weer verder gaat.

In een latere blog over fitter worden op de fiets lees je over (weer) voor het eerst aanhaken bij anderen, die wel door zijn blijven trainen toen jij om welke reden dan ook even niet meer actief en meet regelmaat op de fiets zat. Want geloof mij: we hebben hier allemaal wel eens "last" van. En dat is oke! Echt. - note to self ;).


Reacties
Categorieën