Op pad met Linda Beweegt, een lesje Mindful Cycling
26 oktober 2023 

Op pad met Linda Beweegt, een lesje Mindful Cycling

Linda en ik kennen elkaar al een tijdje. Niet alleen van social media, maar ook van Corpus. De welbekende plek voor wielrennend Noord-Nederland. Toen ik in Groningen woonde deed ik een paar keer mee aan Ready 2 Race, wat overigens echt een leuk concept is maar ik momenteel niet veel meer voorbij zie komen.

Tijdens een van deze wedstrijden reden Linda en ik in dezelfde klasse. We praatte wat, maar ik heb volgens mij vooral in haar wiel afgezien ;).

Sindsdien gaven we elkaar likes op social media, spraken we elkaar wel eens online en dat was het. Er was al langere tijd de wens om een samen te fietsen. Te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en vooral hoe. Ik was al heel lang geïnteresseerd in haar werk voor Mindful Cycling, maar had nog nooit écht de stap gezet. Tot juni. Toen was het moment daar. We gingen samen op pad! Vandaag vertel ik jullie meer over Mindful Cycling, onze rit samen én we gaan op 16 maart 2024 samen een clinic organiseren. Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is Mindful Cycling

Mindful Cycling is een combinatie van mindfulness, ademhalingstechnieken en fietsen (mtb of race). Door op de juiste manier te ademen, zul je zowel tijdens het sporten als daarbuiten meer rust ervaren en een uitgerust lichaam en geest hebben. Iets wat ik direct heel belangrijk vind om te vermelden: het is niet zweverig.

Met Mindful Cycling ga je op en naast de fiets actief aan de slag met jouw ademhaling waardoor je meer plezier ervaart op de fiets. Dit doen ze door via cursussen aan de slag te gaan met jouw ademhalingstechniek.

Mindful Cycling Les

Beginnerscursus

Je kent het wellicht wel, je begint net met fietsen en is allemaal wel een beetje overweldigend. De nieuwe spullen, dat zadel, de klikpedalen en dan heb je ook nog Fietsvriendinnen die al veel vaker hebben gefietst en wel zeggen dat jij dat ook kan. Het is dan best lastig om je eigen grens aan te geven, want wat is die grens eigenlijk? Bij het fietsen is het belangrijk om goed te (leren) luisteren naar je lichaam. Niet alleen om blessures te voorkomen, maar juist ook om meer plezier te ervaren op de fiets. Ademhaling speelt hier een grote rol in. Tijdens de beginnerscursus leer je bewust te ademen die je ook goed kunt toepassen binnen het “gewone leven”.

Gevorderde cursus

Als je net begint met fietsen zit je met andere doelen in een cursus, dan wanneer je al jaren geniet van deze heerlijke sport. Daarom heeft MC verschillende cursussen.

Via Mindful Cycling leer je kennis te maken met bewustwording. Fietsen is vooral leuk, de prestatiedoelen zijn een verlengde. Zonder plezier geen prestatie. Tijdens de gevorderde cursus ga je dieper in op jouw vraag: voorbeeld; je hartslag blijft continue te hoog tijdens het fietsen, hoe breng je deze terug?
Of je legt jezelf prestatiedoelen op die je niet haalt en daardoor blijft de voldoening uit. Met mindfulness ontstaat er bewustwording en kom je terug bij het stukje plezier. Erg belangrijk!

De Mindful Cycling Methode

Met de cursussen maak je kennis met de eigen methode van Mindful Cycling. Je leert echt kennis te maken met jouw lichaam. Word bewust van jouw fietshouding, leer waar jouw aandacht naartoe gaat tijdens het fietsen, leer in het “hier en nu” te fietsen en ervaar de rust in je hoofd en het plezier wat ervoor terugkomt.
De ademhalingsoefeningen, die vooral gefocust zijn op de neusademhaling bij Mindful Cycling, zorgen dat je het maximale uit jouw ademhaling leert halen. Wist je bijvoorbeeld dat ademen via je neus een stuk gezonder en voordeliger is dan via de mond? Juist ook tijdens het fietsen!

Samen fietsen met Linda

Goed - nu weet je wat meer over het bedrijf en kunnen we terug naar onze afspraak. Linda en ik hadden afgesproken in Epe, wat een waar fietswalhalla is. Voor de gravelbike, mountainbike, racefiets, maar ook zeker voor de tourfiets. Doordat ik in de middag een andere fietsafspraak had, kon ik niet enorm lang.

Linda had een rondje uitgezet  en sprak tijdens het fietsen over haar werk voor Mindful Cycling en hoe de cursussen te werk gaan. Het is iets wat ik altijd al erg interessant vind, ook zeker door mijn achtergrond als Sportkundige. Na de uitleg van Linda was het tijd om aan de slag te gaan met de oefeningen.

Ik moest vanuit stilstand een stukje rijden en daarbij moest ik mijn adem inhouden. Op het moment dat ik voelde dat ik weer moest ademhalen, moest ik stoppen. Dit deden we drie keer, maar wel drie keer met een andere voorbereiding. Hierin merkte je enorm veel verschil in de afstand die ik na het ademhalen kon fietsen.

Deze oefening smaakte naar meer en zo gingen we tijdens onze korte rit nog een paar keer aan de slag met bewust ademen en vogeltjes kijken. Dat laatste doe ik zelf best vaak en vind ik heerlijk. Maar gewoon een beetje om je heen kijken terwijl je bewust bent van je ademhaling is nog beter en uiteindelijk ook nog veel fijner.

De ochtend samen met Linda sprak mij enorm aan en vooral: het heeft ervoor gezorgd dat ik er meer van wil weten en meer mee aan de slag wil. Mindful Cycling is bijvoorbeeld heel goed toe te passen tijdens het klimmen, waardoor je je energie ook beter verdeeld.

Mindful Cycling clinic

Nadat mijn eerste ervaring erg positief was wilde ik direct doorpakken, want naar mijn idee is dit iets waar veel Fietsvrouwen behoefte aan hebben. Het zal je een fijner gevoel geven op de fiets, waardoor het fietsen nog leuker wordt. Uiteindelijk is dat iets wat we allemaal wensen, toch?
Daarom organiseren we op 16 maart 2024 een clinic in Nijverdal, vanuit Herman Beleef Fietsen.

Het programma:

Op: zaterdag 16 maart 2024
Waar: Nijverdal start bij Herman beleeft Fietsen
Tijd: 10.00-12.30 Incl. koffie/thee en wat lekker na het fietsen

Het duurt nog even, maar je kunt maar beter op tijd zijn! Er zijn 12 plekken voor de ochtend clinic. Mocht het storm lopen dan kunnen we er nog een event aan vast plakken in de middag.

De kosten zijn €69 per persoon. Je koopt je ticket hier:

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.
Reactie plaatsen