Marcella's eerste kennismaking met wedstrijden op Zwift
22 februari 2022 

Marcella's eerste kennismaking met wedstrijden op Zwift

In december werd ik door Zwift NL benaderd om voor hen wedstrijden te gaan rijden op Zwift. Ik gebruikte Zwift al ongeveer een jaar om gedurende de winter de conditie op peil te houden, maar aan wedstrijden had ik nog niet eerder deelgenomen. Ik wist natuurlijk niet wat mij te wachten stond en had allerlei gedachten: hoe werkt dit? Kan ik dit wel? Ik heb pas twee jaar fietservaring, dus het was even slikken. Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het. Hoe gaaf zou het zijn als ik mee zou kunnen komen?! In deze blog neem ik jullie mee in de voorbereiding en het verloop van mijn eerste wedstrijd op Zwift.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ik verheugde mij erg op dit avontuur, maar ik had dus nog geen idee wat mij te wachten stond. Dus? Juist! Op onderzoek uit! Vanuit de Zwift NL community bestaat er een hele actieve Facebookgroep waar allerhande informatie wordt gedeeld. Super handig! Al snel kwam ik er achter dat er toch iets meer bij komt kijken dan alleen maar hard fietsen. Verschillende tactieken, regels, afkortingen en nog veel meer dingen waarin ik mij ging verdiepen om zo goed mogelijk voorbereid aan de start van mijn eerste wedstrijd te staan. 

Langzaam begon ons team in de B-categorie vorm te krijgen en maakte ik kennis met de andere dames in mijn team. De B-categorie is het op één na hoogste niveau in Zwift. Het voordeel van de verschillende categorieën is dat je tegen tegenstanders rijdt van gelijkwaardige sterkte. Ook mocht ik mijn voorkeur doorgeven met betrekking tot mijn specialiteit en in welke discipline ik graag wilde fietsen: klimmen, duur, sprint of Team Time Trial (TTT). Spannend dus! Mijn voorkeur werd klimmen of duur. Daar heb ik de meeste ervaring mee en wist ik dat het mij goed afging.


De verkenning

Uiteindelijk werd alles super snel en duidelijk geregeld. De inschrijving was rond en de racepass die nodig is om deel te nemen aan de wedstrijden op Zwift kwam mijn kant op. Het enige wat mij nu nog te doen stond was de route voor de eerste wedstrijd verkennen, want daar mocht ik direct starten! De wedstrijden vinden plaats op dinsdag en een week van tevoren was ik al bezig met het verkennen van het parcours: de relatief nieuwe route Neokyo All Nighter. Ik las mij in over het parcours op Zwift Insider en reed de route alvast een keer voor in Zwift. Ik had de lat direct hoog gelegd voor mijzelf, aangezien ik het gevoel had dat deze route mij goed lag. 

Ready, set, go!

Dinsdag, de eerste wedstrijddag, mijn eerste race! Ik was gespannen, maar had er ook erg veel zin in! Zoals ik al zei had ik mij goed ingelezen en de route verkend. Van tevoren had ik ook nog een briefje gemaakt voor op mijn bovenbuis met de segmenten waarop punten te verdienen waren. Oke, daar gaan we. Ready, set, go! Ik was een paar minuten aan het fietsen, toen... oh nee, mijn briefje vergeten! Gelukkig was mijn vriend in de buurt en kon hij mij het briefje aangeven. Ik zat direct vooraan in de groep. Vooraan in de groep mee zijn is belangrijk want als je eenmaal in het midden of achterin zit, wordt het lastig om nog vooraan te komen door de draft. De draft zorgt ervoor dat je minder weerstand ervaart wanneer je in een groep rijdt. Dit is handig en fijn tijdens een social ride, maar dus niet tijdens een wedstrijd! De route was gelukkig maar 24.6 kilometer en had 167 hoogtemeters, dus ik wist van mezelf dat ik op alle segmenten voluit kon gaan en dat ik het goed vol zou houden tot de finish.

Gelukkig was dit ook zo! De tijd vloog om en voor ik het wist reden we richting de finish. Tijd om puntn te gaan scoren op de eindsprint! Ik zat weer goed vooraan mee in de groep en probeerde geduldig te wachten en niet te vroeg aan te gaan. Via Discord (een communicatieapp waarmee je tijdens de race handig met je teamgenoten kunt communiceren) hadden we met het team onderling contact en hadden we afgesproken om bij 400 meter voor de finish te sprinten. Helaas was dit voor mij iets te vroeg. Door de geleverde prestatie tijdens de race hield ik het tempo niet vast. Uiteindelijk ben ik 6e geworden, voor mijn eerste wedstrijd een mooie prestatie! 


Een nieuwe uitdaging

Inmiddels zijn we een paar weken verder en ga ik aan een nieuwe uitdaging beginnen. Voor mij geldt dat ik de volgende wedstrijden met de A-categorie meerijd! Ik ben gepromoveerd aan de hand van mijn wattages gedurende mijn wedstrijden. Dat wordt met de tong op de schoenen meefietsen, haha! Er zijn nog vier wedstrijden te gaan en ik heb er super veel zin in. Ride on! 

Denk je nu: Hey! Dit wil ik ook! Dan kan je via de Facebook of Instagram van Zwift NL je interesse kenbaar maken. Zie ik jou volgend seizoen? 

Weet je dat je Fietsvrouwen op Strava, Linkedin, Instagram & Facebook kan volgen? Op Facebook hebben wij een verkoopgroep, pagina en een Fietsvrouwen community. 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!