Sister Saturday Ride Link My Ride
Challenge
Kirsten Boerrigter
Challenge
01/08/2024
6 min
0

Kirsten's trainingsweek #1

01/08/2024
6 min
0

De eerste week van het nieuwe jaar zit erop. 2024 is echt begonnen. Voor dit jaar heb ik met mezelf verschillende afspraken. In 2023 was het voor het eerst dat Fietsvrouwen een vol jaar draaide op de nieuwe manier. Het was een uitdagend jaar waarin ik zowel op zakelijk als persoonlijk vlak veel hobbels had. 2024 staat voor mij in het teken van overzicht, structuur en rust.

In 2023 had ik niet mijn beste sportieve jaar. Ja, ik reed regelmatig een lekker rondje op de fiets en heb mooie avonturen in Nederland en het buitenland meegemaakt. Ik was niet super fit, kwam aan in een mate waar ik mij niet fijn bij voel en er zaten veelte weinig duurtrainingen in mijn weken waardoor mijn vorm ver te zoeken was. Daarnaast keek ik veel vaker naar wat ik niet deed, dan wat ik wel deed en dat deed mij niet heel goed.

2024 nieuwe kansen

Afgelopen jaar had (zeker achteraf gezien) andere prioriteiten maar dat zorgde er ook direct voor dat ik het voor 2024 echt anders wil. Laat ik voorop zeggen dat het hebben van andere prioriteiten niet erg is. Want het heeft mij ook heel moois gebracht. De liefde vond ik vorig jaar en we zijn vrij rap gaan samenwonen. Opnieuw verhuisde ik naar de andere kant van het land, terwijl ik daarvoor nog maar net verhuisd was.

Dit jaar heb ik specifieke doelen, die passen bij mijn thema's structuur, overzicht en rust. Sportieve doelen zorgen voor houvast, structuur, motivatie en vooral een fit lichaam en mentale gesteldheid. De mensen die mij al langer volgen weten dat; ik ben op jonge leeftijd gediagnostiseerd met ADHD en dat zie ik sinds een paar jaar echt als mijn super power. Al bijna 10 jaar gebruik ik nagenoeg geen medicatie meer, maar zet ik het sporten in als hulpmiddel. Door het sporten raak ik niet verdwaald in wat ADHD met mijn brein doet. Een goede structuur en houvast is daarin voor mij extra belangrijk. De afgelopen jaren heb ik veelal gewerkt met de producten en methode van Structuurjunkie. Dit pas ik tot op de dag van vandaag nog steeds toe en werkt voor mij erg goed. Zo leer ik steeds beter waar mijn prioriteiten liggen op een dag, krijg ik inzicht in wat wel en wat niet kan in een week en ga zo maar door.

Giro Delle Dolomiti

In 2023 besloot ik, volgend jaar wil ik het anders en dus zocht ik naar evenementen waar ik aan mee kan doen, zodat ik houvast heb. Dit jaar mag ik mij ambassadrice van de Giro Delle Dolomiti noemen. Een vijfdaags stage evenement op de racefiets in de Dolomieten. Dit evenement is - voor mijn doen - behoorlijk intens en toch ook echt buiten mijn comfortzone dat het mij dwingt om een goede en andere aanpak te gebruiken dan voorheen.

Daarom bedacht ik, als ik nu in 2024 elke week mijn trainingsweek samen met jullie onder de loep neem? Op zondag of maandag deel ik mijn verslag en ik hou het bij in de sportplanner.

In juli is de Giro delle Dolomiti, dus op dit moment nog zo'n 7 maanden. Januari staat in het teken van krachttraining en het uitbouwen van mijn duurvermogen. Het weer in Nederland laat het natuurlijk niet toe om echt lekker buiten te trainen, ja ik weet het, het kán wel, maar is gewoon minder fijn dan onder de zon.

Eind januari zitten we daarom een weekje in Spanje. Tijd om te trainen!

Goed, trainingsweek 1 van 2024, hoe ging het?

Sister Saturday Ride Link My Ride

1 januari - regenrit

Ik was vast besloten om op 1 januari de fiets op te stappen. Of op de Tacx of buiten, maar ik zou fietsen. Die eerste dag dat alles op Strava weer op 0 staat wil ik altijd zo snel mogelijk veranderen. Omdat de racefiets op de Tacx staat en het weer nou niet bepaald top was, koos ik ervoor om te gaan gravellen. Uiteindelijk reed ik 2 uur met een lage hartslag, precies zoals Join dat wilde. Een deel reed ik door de Sallandse Heuvelrug en een deel op het asfalt. Met 46,55 km op de teller kwam ik thuis en ik werd Local Legend op 1 stukje. Ben ik bijna nooit maar is toch leuk als het gebeurt. Thuis stond er een lekkere oliebol op mij te wachten, het was tenslotte 1 januari. Helaas heb ik van de 2 uur wel echt 1,5 uur in de regen gefietst. Bij thuiskomst was het tijd om alles schoon te maken, op te warmen en te genieten van mijn vrije dag.

2 januari - krachttraining

Na de eerste werkdag van het jaar stond de eerste krachttraining van 2024 op de planning. Vanuit de personal trainer heb ik een schema gekregen om mijn heupstabiliteit te verbeteren wat fijn is voor het fietsen. Daarnaast train ik altijd mijn core want ook dat is erg belangrijk voor het fietsen. Het was, zoals verwacht, erg druk in de sportschool, maar het was toch een fijne training.

3 januari - rust

Eigenlijk stond de eerste Fietsvrouwen Zwift Training op de planning, maar ons logeerbed (mijn oude bed) stond te koop en die was verkocht en werd opgehaald. Precies rond de training, dus een verplichte vrije dag na een avondje werken.

4 januari - krachttraining 2

Op dinsdag en donderdag doe ik altijd een krachttraining, dus op 4 januari ook. Deels het schema van de personal trainer, waarbij ik aan het puzzelen ben met mijn squats, maar ook een beetje freewheelen met wat ik nog meer leuk vindt.

Krachttraining vind ik zelf super leuk en ik weet hoe belangrijk het is om dit naast het fietsen te doen. In de winter doe ik dit meer dan in de zomer, maar ik hou er van!

5 januari - Zwift x Join

Vrijdag stond er op mijn Join schema een 2 sets 30-30's op het programma. Dit is een training van 1,5 uur - die ik iets inkortte - waarbij je een stuk op lage hartslag combineert met korte sprints van 30 seconden. In het midden zat een blok van 40 minuten 80 watt en daarna weer wat sprints. Prima training, ging goed, kreeg een 7 van Jim en reed fijn. Toch was dat stuk van 40 minuten 80 watt op de Tacx vrij saai, maar ik combineerde het met een webinar terugkijken, haha.

6 januari - Sister Saturday Ride Nijverdal

Op zaterdag stond er een hele leuke, maar koude eerste Sister Saturday Ride op het programma op de gravelbike. De SS rides organiseren we vanuit en met de app Link My Ride. Het doel is om vrouwen wereldwijd met elkaar samen te brengen op de fiets. Iets waar wij vanuit Fietsvrouwen ook mee bezig zijn, dus dat past goed bij elkaar.
Afgelopen zaterdag stond de eerste rit op de planning. We waren met een groepje van 8 dames en ondanks de kou was het erg gezellig. Het was echt een social ride en samen uit - samen thuis. We reden door de Borkeld en bij terugkomst bij Herman Beleef Fietsen stond er cake & koffie op ons te wachten. We reden ongeveer 2 uur. Op mijn schema stonden ook nog intervallen, maar die heb ik overgeslagen.

In de avond ging ik met mijn vriend mee naar zijn padel toernooit waar ik vervolgens een begin heb gemaakt in de routes voor in Calpe straks.

7 januari - Krachttraining

Zondag wilde ik eigenlijk een dubbele training doen. We begonnen de dag na een klein beetje uitslapen met een upperbody workout in de sportschool. Mijn vriend had ook een upperbody training op de planning, dus we hebben vooral samen getraind wat erg gezellig was :). Tijdens de workout bedacht ik dat ik zin had om nadien even naar de stad te gaan, dus we gingen achteraf samen naar Zwolle. Na een beetje rondstruinen gingen we nog naar de IKEA voor spullen op onze zolder - daar zijn we een bibliotheek / yoga / drooghok aan het bouwen. In de avond wilde ik nog 24 km op Zwift rijden, want die stond nog open voor mijn weekdoel, maar Zwift had kuren en ik had connectie problemen. Uiteindelijk liet ik het er bij en heb ik die laatste 24 van de eerste week niet gereden.

Statistieken week 1

In de eerste week van januari 2024 ben ik drie keer naar de sportschool geweest voor krachttraining. De focus ligt hier echt op het verbeteren van de heupstabiliteit en mijn core. Daarnaast is het voor mij erg belangrijk om mijn schouders te blijven trainen en vind ik het persoonlijk heel leuk om benen en rug te trainen. Naast de krachttrainingen heb ik ook meerdere keren gefietst. Waarvan twee keer buiten, een keer op zwift en een keer deed ik een poging tot Zwift, haha.

Jaardoelen

Zoals je wellicht in het doelen artikel met het team hebt gelezen, heb ik een aantal doelen dit jaar. Om echt fitter te zijn dan vorig jaar, wil ik dit jaar 7700 km rijden.
Dat is 135+ per week. In week 1 heb ik dat niet helemaal gered, maar ik heb wel echt een lekkere week gehad en dat is ook erg belangrijk.

Reacties
Categorieën