Handbiker Yvette stelt doelen voor het nieuwe seizoen!
09 december 2022 

Handbiker Yvette stelt doelen voor het nieuwe seizoen!

Geschreven door Yvette
December is al weer begonnen en dan nadert het nieuwe jaar ook snel. Veel mensen hebben dan goede voornemens die ze maken in een opwelling en waarbij eigenlijk vantevoren al vaststaat dat ze de maand februari niet gaan halen.                  


Terugblikken op het jaar 

Mijn goede voornemens zijn mijn nieuwe sportieve doelen en dat nieuwe jaar begint al in november. Het wedstrijdseizoen loopt af in oktober, dan is er even ruimte voor ontspanning en vrije tijd en begin/half november begint de voorbereiding op het volgende seizoen. Als je niet weet wat je in dat seizoen wil bereiken dan kan je je ook niet goed voorbereiden, dus concrete doelen stellen is essentieel voor een geslaagd seizoen.

In de 2 weken ‘vakantie’ kijk ik altijd samen met mijn coach en trainers terug op het afgelopen seizoen. Wat ging goed, wat kan beter, welke doelen voor dit jaar hebben we gehaald, welke niet? Onze conclusie dit jaar was dat het zeker een geslaagd jaar is geweest. Ik heb wereldbekerwedstrijden gereden en daar een medaille behaald, ik ben in beide disciplines Nederlands Kampioen geworden en mijn niveau was hoger dan in 2019, mijn beste jaar tot nu toe. Helaas was ik in het voorjaar niet goed genoeg om me te kwalificeren voor het EK en WK.            

Yvette Tacx training           

De trainingen slaan goed aan en zorgen dat ik snelle vooruitgang boek. De balans tussen rust en inspanning zou nog wel iets kritischer mogen, mijn lijf lijkt meer aan te kunnen.  

En dan kijken we dus ook samen vooruit!

Vooruitblikken op het nieuwe seizoen

Voor komend jaar wil ik elke wereldbeker wedstrijd het podium halen, het EK en WK rijden, de Nederlandse titels verdedigen en mijn algemene vorm verbeteren tot ruim boven de 3 w/kg. We gaan de trainingsintensiteit verhogen, langere duurtrainingen naast de intervaltrainingen en met meer aandacht voor krachttraining.

Heel concreet, heel duidelijk, uitdagend en binnen bereik. Voor mij zeker voorwaarden waar doelen aan moeten voldoen.

Kampioenstrui Yvette

Zo is het voor iedereen om mij heen en mijzelf duidelijk waar we aan werken. De trainer kan de schema’s hierop aanpassen, de coach weet wanneer ik afdwaal en stuurt me dan een beetje bij en de krachttrainer kan hierin ook mee schakelen.

Helaas is november voor mij elk jaar weer een periode van fysieke tegenslagen. Dus weer goed opstarten en terugkomen in het trainingsschema duurt dan even. Maar, inmiddels alweer in december aangekomen zijn we daar weer doorheen en komen de eerste data ook al binnen van de wedstrijden waar ik goed wil presteren. 

Motivatie 

Wanneer je dan s’ochtends je trainingen voor die dag bekijkt en je ziet dat je over 16 weken al weer in wedstrijdvorm aan de start moet staan slaat de schrik soms even toe, maar het motiveert tegelijk ook om elke dag het meeste uit de trainingen te halen. Dat helpt mij de winter door, waarin 4 uur in je eentje buffelen met het ijs op je stuur soms echt wel afzien is, net als de vele uurtjes Zwiften, of roeien, zwemmen en de vele (saaie) uurtjes in het krachthonk. Weten waar ik het voor doe zorgt dat ik het vol hou en  dat ik elke training goed wil uitvoeren zodat ik de meeste kans maak om mijn doelen komend jaar te halen.                        

Ik droom van een hele mooie witte trui met een regenboog erop... 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!