Gravelavontuur in Luxemburg (Minett regio)
01 september 2023 
in Gravel

Gravelavontuur in Luxemburg (Minett regio)

De afgelopen tijd zag ik regelmatig (on)bekenden op social media hun avonturen delen over Luxemburg. Het maakte mij nieuwsgierig. Nooit eerder was ik op (fiets)vakantie in Luxemburg geweest en door alle verhalen op social media wilde ik daar graag verandering in brengen.

In de komende periode heb ik veel verschillende evenementen staan en eerlijk is eerlijk, ik heb lang nog niet zoveel gefietst dit jaar als ik van mezelf verlang. Dat heeft met leuke en minder leuke dingen te maken, maar heeft in ieder geval veel invloed op mijn fitheid.

Omdat de evenementen waar ik aan mee doe steeds dichterbij komen, is het echt de hoogste tijd om het fietsen weer duidelijk omlijnd in de planning te hebben staan en daar ook niet meer uit te halen. Het leek mij leuk om weer eens op solo vakantie te gaan, iets wat ik eerder dit jaar ook al in Girona deed, en door alle leuke verhalen leek Luxemburg mij een perfecte bestemming.

Wat maakt Luxemburg een perfecte bestemming?

Zuid - Luxemburg is vanuit mijn huis 5 uur rijden, iets wat ik prima te doen vindt in mijn eentje. Na zo’n 2,5 uur stop ik even voor een kop koffie en om mijn benen te strekken, maar verder rij ik gewoon lekker stevig door. Doordat het dichtbij huis is – zeker als je bijvoorbeeld alleen in het noorden blijft – is het een perfecte bestemming als je toch iets anders dan Duitsland en België wil, maar niet super ver van huis wilt. Ik kan mij voorstellen dat als je voor het eerst op solo reis gaat, je het spannend vindt om verweg te gaan. Luxemburg is dan de perfecte oplossing als je het mij vraagt.

Daarnaast is Luxemburg verdeeld over verschillende regio’s, welke allemaal hun eigen charmes hebben. Voor deze reis stonden op de planning om de Minett (zuiden) en Eislek (noorden) te ontdekken. Beide regio’s hebben elk hun eigen hoogtepunten en herkenbare stukken.

Lees hier meer over de verschillende regio's.

Uiteindelijk was ik genoodzaakt om mijn reis eerder te staken en huiswaarts te gaan. Dinsdagmiddag kwam ik aan in de Minett regio van Luxemburg en vertrok donderdagochtend naar Eislek. Helaas was het daar enorm slecht weer en dat zou ook nog wel even aanhouden. Mijn verblijf zou tot en met vrijdag zijn, waardoor ik op donderdagmiddag in de stromende regio en onweer weer naar huis ben gegaan. Het noorden ga ik om deze reden op een later moment nog helemaal ontdekken.

Vandaag lees je mijn ervaringen tot nu toe over de Minett regio, oftewel Zuid-Luxemburg.

Minett, land van de Rode Aarde

De Minett regio staat bekend om de rode aarde, de combinatie van indrukwekkend industrieel erfgoed, moderniteit, cultuur en beschermde natuur. De Minett regio heeft een grote biodiversiteit in de vele natuurparken.
Deze regio heeft een indrukwekkende geschiedenis. Het was namelijk ooit de basis voor het wereldwijde succes van de Luxemburgse staalindustrie. De rode aarde is de ijzerertshoudende bodem.

Verblijf

Tijdens mijn eerste (en uiteindelijk dus ook laatste) deel van de reis verbleef ik Esch/Alzette. Doordat de trip allemaal aardig kort dag was, zat alles eigenlijk al vol en verbleef ik in een jeugdherberg. De Youth Hostel zit aan het station, wat erg handig is als je niet met de auto wil reizen maar met de trein. Bij het hostel hebben ze het Bed & Bike principe, waardoor ze een aparte ruimte hebben om je fiets te stallen. Je mag je fiets dus niet meenemen in je hotelkamer. Hierdoor zou ik adviseren om een slotje mee te nemen en een AirTag bij je fiets te doen. De ruimte waar de fietsen staan is voorzien van een bewakingscamera en alleen het personeel kan bij de ruimte. Als je bij je fiets wil, moet je het eerst even aan hen vragen.

Ben je met de auto dan kun je deze iets verderop parkeren in een parkeergarage. Daar betaalde ik 36 euro (dinsdagmiddag 4 uur reed ik er in, de volgende dag om 11 uur reed ik weg) voor.

Het hostel was prima en gewoon wat je ervan verwacht: basic, maar netjes. In de jeugdherberg zit Restaurant Melting Pot. Tegenover het hostel zit een bakkertje en verderop in het centrum een Carrefour waar je fijn boodschappen kunt doen als je dat wil.

Musseum of the Cockreill mIne

Mijn museum

Waskamer mijn museum

Gravel Tour

Voor woensdag stond er een graveltour gepland door de regio. Vanuit Visit Luxemburg was er een guided tour aangeboden. De route was 55 kilometer met 800 hoogtemeters. De route bracht ons door veel verschillende parken en ook hier kwam de oude staalgeschiedenis van de regio goed naar boven. De guide wist ontzettend veel te vertellen wat het extra interessant maakte.

Na een kort stukje fietsen kwamen we langs het Mussee Mines Cockerill. Hier zijn we ook echt even naar binnen gegaan en dat was erg bijzonder. Geschiedenis was vroeger nooit echt een vak wat ik kon waarderen, maar inmiddels is dat helemaal verandert en vind ik het erg gaaf. Niet voor niks reed ik in 2021 van Auschwitz terug naar Westerborg.
Bij het Mussee Mines Cockerill zag je hoe de oude mijn grotten in zijn werk gingen. Dit hebben ze enorm visueel gemaakt waardoor je er echt een goed beeld bij krijgt. Ik vond het bijzonder om te merken hoe koud het daar beneden is. Bij het museum zag je nog de originele waskamers en je kon veel zien over de verschillende processen en werkzaamheden destijds.

LTD GravelRaid

Gravel Minett

Minett Regio

Minett Regio

Na een rondleiding door het museum stapte we de fiets weer op. We waren immers pas net begonnen. De tour guide heeft vroeger zelf in deze regio gewoond en vertelt dat het destijds helemaal niet zo mooi groen was als nu. De laatste jaren is de biodiversiteit enorm toegenomen, wat de regio natuurlijk erg ten goede komt. We fietsen door de verschillende natuurgebieden, waar je op veel plekken ziet dat we in de mijn regio zijn. De rode rotsblokken zorgen er voor heel even voor dat je je in Amerika waant, want het lijkt wel de Grand Canyon in het klein. Er liggen in dit gebied ook prachtige mountainbike routes die absoluut de moeite waard zijn. We komen verschillende mountainbikers tegen die zichtbaar veel plezier hebben.

De gravelpaden zijn overigens fantastisch. Het is wisselend, er zitten stukken op de route die echt easy peasy gravel zijn – zoals we dat in Nederland het Gooische gravel noemen. Maar er zitten ook een paar kleinere stukken tussen waar het echt om grovere gravel gaat. Je bandenspanning is hier echt bepalend, met te veel bar in de banden zal je enorm stuiterend de paden over gaan.

De route is erg afwisselend. Vooral in het begin zitten er wat meer hoogtemeters tussen. De tweede helft is glooiender en steeds meer naar beneden. De mijn route is goed zichtbaar door het logo wat je op verschillende bordjes ziet staan (zie foto).

Het laatste deel van de route rijden we door een park waar waterbuffels losliepen, of beter, zwommen. Maar helaas zijn deze daar weggehaald.

Ik vond het ontzettend leuk om een graveltocht met guide te doen. Hij kon ontzettend veel vertellen over de regio. Op die manier gaf de rit nog meer diepgang, iets wat ik zelf wel erg leuk vind.

Stadje Esch-sur-Alzette

Gedurende mijn verblijf sliep ik in de jeugdherberg en at ik twee keer in het centrum. De Minett regio ligt tegen de Franse grens en veel mensen, ook in de horeca, spreken vooral Frans. Persoonlijk kan ik geen Frans en versta ik het ook niet. Gelukkig kun je overal natuurlijk Google Translate gebruiken. Dinsdagavond at ik bij Moustache een heerlijke entrecote. Naar mijn smaak een beetje te veel saus erbij, maar het was echt heerlijk.

Woensdagmiddag at ik bij Drupi’s, wat er uitzag als een super leuke wijnbar. De wijntjes op de kaart spraken mij erg aan. Zelf heb ik er niks gedronken maar enkel bruschetta en pizza gegeten, het Fietsvrouwen Webinar met Komoot stond immers nog op de planning. Daarna had ik nog zoveel trek dat ik daarna nog Brasserie K116. Hier at ik een super lekkere curry. Want, ik zou immers de volgende 2 dagen nog veel kilometers gaan fietsen.

Op naar het noorden, of toch niet

Donderdagochtend was het tijd om mijn spullen in te pakken en te vertrekken naar het noorden. Doordat het hostel geen eigen parkeerplek heeft moest ik een aantal keer heen en weer lopen, dat moet er grappig uit hebben gezien voor de mensen die al lekker bij de bakker buiten zaten te genieten van een croissantje.

Vanuit Esch reed ik anderhalf uur naar het noorden toe. Het landschap veranderde langzaamaan in steeds meer Ardennen achtige taferelen. Veel bosrijk gebied en wat hoogtemeters. Eenmaal aangekomen zie ik een fantastisch meer liggen. Het lijkt wel Scandinavië! Echt waanzinnig mooi. Mijn auto parkeer ik op de parkeerplaats en ik loop vast naar het hostel waar ik een nacht zal verblijven.
Het is lunch tijd en ik heb een mooie fietstocht op de planning staan. Eenmaal aan het lunchen verandert het weer en zie ik op buieradar dat er het komende uur enorm veel regen gaat vallen.

Het eten is prima, alleen het weer trekt niet bij. Het wordt alleen maar erger. De klappen onweer hoor je steeds harder en vaker en daarnaast blijft het keihard regenen. Fietsen in de middag wordt lastig. Ik check het weerbericht en zie dat de voorspelling voor morgen ook slecht is. Direct app ik mijn contactpersoon, want met dit weer kan ik helaas niet gaan hiken en fietsen zoals het de bedoeling was. Vrijdagmiddag zou ik na het fietsen weer naar huis rijden, waardoor ik ook geen speling had in mijn dagen. In overleg besluiten we dat het beter is dat ik naar huis ga en op een later moment terug naar Luxemburg kom. Ik baal, want het leek mij zo gaaf om hier te fietsen en te hiken. Toch is het verstandig om naar huis te gaan. Noord-Luxemburg hebben jullie absoluut nog van mij tegoed. Als goedmaker heb ik wel alvast een route gemaakt op mijn Komoot pagina, wellicht kun jij hem wel vast fietsen.


Bedankt Visit Luxemburg dat ik op avontuur mocht in Luxemburg! Zoals afgesproken kom ik graag nog een keer langs, om ook het noorden te verkennen op de fiets!

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!