Your code hereGetest: S-PHYRE XC schoenen van Shimano
Shimano SPHYRE gravelschoen
Review
Kirsten Boerrigter
Review
07/02/2024
3 min
0

Getest: S-PHYRE XC schoenen van Shimano

07/02/2024
3 min
0

Ben jij op zoek naar nieuwe gravelschoenen voor tijdens je offroad fietsavonturen? Dan zijn deze S-PHYRE XC schoenen van Shimano wellicht wat voor jou! Sinds een aantal weken fiets ik mijn offroad avonturen met deze zwarte muiltjes en inmiddels heb ik al een goede indruk gekregen van hoe deze schoen is. Later kunnen jullie nog op de review pagina de witte race schoenen review lezen.

Kenmerken S-PHYRE Shimano XC9

De S-PHYRE Shimano XC9 offroad schoen heeft een aantal hele fijne kenmerken die ik graag met je deel:

  • Licht van gewicht en zijn wedstrijd specifiek bovengedeelte voor cross country, cyclocross maar ook zeker voor gravel. Goed voor zwaar terrein
  • Heelcup met anti-twist stabilisatie en geeft voet optimale stand voor hoge cadanssnelheden en acceleratie
  • Dubbele BOA Li2-draaisluiting, maakt micro-afstelling mogelijk
  • Elegant sluitingspatroon
  • Zeer technisch loopvlakpatroon biedt enorm veel grip
  • Wetenschappelijk geoptimaliseerde materialen voor de pasvorm en trapprestaties
  • Tussenzool met lage stackhoogte zorgt voor stabilisatie in de voet en bevordert krachtoverdracht op het pedaal.

Shimano SPHYRE gravelschoen

Pasvorm en Comfort

Voorheen hoorde ik altijd dat de schoenen van Shimano erg smal vallen. Toch moet ik bekennen dat mijn voeten regelmatig zijn bestempeld als "bredere" voeten, maar toch erg fijn zitten in deze S-PHYRE schoenen van Shimano. Wat mij enorm opvalt is dat de hak mooi aansluit, waardoor je niet door je schoen heen schuift. De aansluitende hak bied veel stabiliteit en doordat de schoen wat stijver is, kun je gemakkelijker je kracht overbrengen. Eigenlijk precies wat er in de kenmerken al werd beschreven.

De maat van de schoen is wat ik normaal ook bij fietsschoenen heb. Dat wijkt voor mij niet af als ik dit vergelijk met eerdere schoenen die ik heb gedragen. Eventueel kun je er nog custom zooltjes in dragen, maar dit is heel persoonlijk.

Shimano offroad schoen

Prestatie en comfort

De afgelopen tijd was het vaak modderig en nat en hierin merk ik dat ik veel profijt heb (gehad) van de zool van deze S-PHYRE schoen. De zool is zo gemaakt dat je ook echt door zwaarder terrein komt. Wel zo fijn! Doordat de schoen aardig stijf is kun je goed je kracht over brengen. Dit merk je goed tijdens klimmetjes en de momenten dat je aanzet. Hoe stijver de schoen/zool, hoe meer dit bijdraagt aan de overdracht van je kracht tijdens het fietsen.

review S-PHYRE schoen offroad

Sluitingssysteem

Een heel groot pluspunt vind ik de dubbele BOA sluiting van deze schoen. Dit maakt het heel makkelijk om je schoen aan- en uit te trekken, maar zorgt er ook voor dat je heel specifiek je schoen vast kunt maken en hiermee nog beter je kracht kunt overbrengen. De BOA sluitingen zijn enorm stevig en betrouwbaar, ook tijdens zwaardere ritten.

Duurzaamheid en materialen

Deze S-PHYRE schoenen zijn helaas wel vrij kwetsbaar, dat zie ik ook bij mijn S-PHYRE wielrenschoenen, daarover later meer. Er zit vrij snel een krasje op. Dit komt door het materiaal wat iets kwetsbaarder is. Desalniettemin houdt de schoen het erg goed in de regenachtige omstandigheden. Inmiddels heb ik al meerdere keren met de schoenen in de regen gereden. Daarna zet ik ze op de schoenendroger en verfris ik ze met Funky Feet. Een beetje Dirt Destroy erop om ze weer netjes te maken en ze zijn binnen no time weer ready!

Prijs-kwaliteitsverhouding

De schoen is absoluut niet goedkoop, daar ben ik mij enorm van bewust. Wel merk je echt het verschil met deze schoen en een goedkopere. Ben jij op zoek naar een fijne gravelschoen voor avonturen waar je veel van jezelf vraagt? Die heel fijn zitten, waar je je kracht goed kunt overbrengen en die stijf zijn? Dan zijn deze echt iets voor jou!

Conclusie

Mijn conclusie is dat ik erg blij ben met mijn nieuwe off road muiltjes! Ze zitten erg fijn, passen goed om mijn voet heen en ik kan mijn kracht goed overbrengen. Een aanrader wat mij betreft!


- disclaimer: dit artikel is een onderdeel van de samenwerking die Fietsvrouwen en het Shimano Experience Center hebben. De samenwerkingen en partnerships zoek ik altijd zorgvuldig uit en mijn mening is echt mijn mening. Als ik iets niet goed vind, dan geef ik dat ook aan. -

Reacties
Categorieën