Your code here Gastblogger Marlies: feminist op de fiets
Gastblogger Marlies: feminist op de fiets
10 maart 2022 

Gastblogger Marlies: feminist op de fiets

Ik sta met mijn vriend in een enorme fietsenspeciaalzaak in het midden van het land bij een grote wand vol fietshelmen. Hij, trailrunner en een bloedhekel aan wielrennen, geeft mij als verjaardagscadeau een nieuwe helm. Ik heb geen idee wat ik wil en kijk hulpbehoevend om mij heen, op zoek naar een verkoper. Als die arriveert, opent hij het gesprek met: “Meneer, u zoekt een nieuwe fietshelm?”

Feminist op de fiets

It’s a men’s world en dat geldt zeker nog als het gaat om fietsen. Dat werd in 2017 pijnlijk duidelijk toen media kopten dat Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro won. Ze waren even vergeten dat er ook een Giro is voor vrouwen en dat deze al meerdere keren was gewonnen door Anna van der Breggen en Marianne Vos. 

Die beeldvorming verandert snel dankzij platformen als Fietsvrouwen, waar vrouwen elkaar in een veilige omgeving kunnen treffen zonder zo nu en dan geconfronteerd te worden met tieten- en/of billenfoto’s of mannen die doen alsof het vrouwtje hun fietshobby niet begrijpt. We hebben echter nog een hoop terrein te winnen en ik draag daar graag mijn steentje aan bij door met mijn verhalen en ervaringen andere vrouwen te inspireren avonturen aan te gaan op en met de fiets!


Wie ben ik en wat rijd ik

In mijn jeugd deed ik wedstrijdzwemmen en tegen de tijd dat ik 36 was, liep ik regelmatig hard. Fietsen had mij nooit getrokken tot ik plots een advertentie zag voor een triatlonwedstrijd, speciaal voor vrouwen. Ik startte deze 1/8e triatlon met een haastig aangeschafte racefiets van staal waarvan het frame mij te groot was. Op mijn hardloopschoenen en zonder klikpedalen trapte ik met moeite 25 km per uur. 

Het triatlonvirus kreeg mij echter aardig te pakken en in 2018 finishte ik de halve van Almere op een tweedehands carbon Trek Madone. Deze is inmiddels aan mijn zusje gedoneerd. Zo hoefde ik geen afstand te doen van mijn eerste grote liefde, maar kon ik toch ruimte maken voor de nodige upgrade.

In 2020 verhuisde ik van Utrecht naar een dorpje achter Arnhem en naast de heuvels van de Veluwezoom, had ik ook ineens kilometers MTB-track tot mijn beschikking. Tijdens het afdalen op de racefiets met zo’n 50 km per uur van de Posbank, vond ik het voorwiel van mijn Madone wat wiebelig en dat voelde niet prettig. Bij de lokale fietsenmaker kwam ik voor een set stijvere wielen en vertrok met 2 nieuwe fietsen. Een Isaac Tensor 29” die ik liefdevol “Sjaak Dirt” heb gedoopt en een Isaac Boson Disc die op Strava is ingevoerd onder de naam “Sjaak Road”.

Ik ben nu 41, bewust kindvrij en leef met mijn partner Tijmen en 2 katten een heerlijk vrij leven waarin we veel reizen en ik zo veel mogelijk sport. Zo nu en dan start ik nog een triatlon maar het fietsen heeft nu wel het meest mijn hart gestolen. Naast mijn baan als financieel directeur ben ik ook in te huren als dagvoorzitter voor evenementen en maak ik een podcast met een vriendin met wie ik de interesse voor feminisme en triatlon deel.


Wat kunnen jullie van mij verwachten?

Naast de alledaagse en minder alledaagse ervaringen die ik opdoe op mijn fietsen, kan ik als fanatieke voorvechter van de onafhankelijke vrouw natuurlijk niet het onderhoud en reparatiewerk van mijn tweewielers steeds uitbesteden aan mannen. Ik probeer mij steeds verder te bekwamen in het zelf uitvoeren van onderhoud aan mijn beide fietsen en de gereedschappen nemen al in aantal toe, maar het gaat zeker niet zonder slag of stoot. Soms ben ik ronduit knullig maar je leert er wel van. Ik hoop dit met jullie te kunnen delen en te laten zien dat je geen technisch talent hoeft te zijn om dit te kunnen, alleen wat nieuwsgierig en ondernemend. 

Daarnaast ga ik graag bikepacken, op fietsavontuur over de grens en struin ik alle MTB tracks in Nederland af om de stempelkaart vol te maken. 

Weet je dat je Fietsvrouwen op StravaLinkedinInstagram & Facebook kan volgen? Op Facebook hebben wij een verkoopgroep, een pagina en een Fietsvrouwen community.

 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Fietsvrouwen is mijn grote passie!