EPE, je moet deze strandrace eens gereden hebben
15 januari 2023 

EPE, je moet deze strandrace eens gereden hebben

Egmond Pier Egmond, EPE, bij ons in het Noord-Hollandse een begrip. Al jaren volger van deze epische strandrit, vol bewondering voor de renners die de dan heersende weersomstandigheden trotseren, maar zelf nog nooit aan de start gestaan. 

Wie ben ik

Even over mijzelf, onlangs 55 jaar geworden, actief fietser op zowel racefiets als mountainbike. Ik rij jaarlijks vele kilometers in binnen- en buitenland. Vrijwel wekelijks ben ik in het Noord-Hollandse duin te vinden op de mtb, daarnaast rij ik heel wat kilometers op de racefiets door de vlakke, winderige polders in Noord Holland en bezoek ik regelmatig mtb parcoursen/routes in Nederland. Ook buitenlandse avonturen schuw ik niet, voor komende mei staat de pelgrimsroute Pisa – Rome op de mtb weer op de agenda.

EPE

De aanleiding

Terug naar Egmond Pier Egmond, al jaren roep ik dat ik deze rit ‘ooit wil rijden’. Dat ‘ooit’ werd dit jaar, editie 2023. Het winnen van een startbewijs via Fietssport net voor de kerst, was een goede stok achter de deur. Startbewijs was binnen, nu nog de bike. Het was een no go om met mijn mooie fully het strand op te gaan! Fietsmaat André hielp mij vlak na de kerst om een oude hardtail in strandstaat te brengen.

Vlak daarna kreeg fietsmaat Marja een startbewijs aangeboden in een business team. Ook zij op zoek naar een geschikte fiets. Mijn gereed gemaakte hardtail ging naar haar, ik leende een strandfiets. 3 dagen voor de strandrace reden Marja en ik een proefrit in de polder op de bikes, zadel afstellen, wennen aan de fiets en het schakelen en we waren klaar voor de zaterdag.

Stuurbordjes, kleuren en startvakken

Ik vond het spannend, stuurbordjes met een kleur, corresponderend met startvakken in die kleuren, een bijbehorende ‘gekleurde’ starttijd, het verzamelen in de sporthal en in de businesstent en het vertrek naar de startvakken. Het was een ervaring op zich.

Vrijwilligers wezen ons naar het juiste startvak. In de tent en in het startvak ontmoetten we veel bekenden. Niet alleen wij waren positief gespannen, we voelden ook de spanning bij de andere renners 😊.

Egmond Pier Egmond met Marja

De race, of is het een rit?

De start verliep soepel, eerst een stukje over de boulevard, daarna gingen we het strand op. Door de vele renners die ons voor gingen, was de strandopgang al lekker los gereden. Rennend met de bike aan de hand naar het harde zand en gaan!

Tegenwind zoekend naar plek in de massa. Marja en ik moesten onze mannelijke vrienden laten gaan. Nieuwe aansluiting gezocht. Om beurten deden we kopwerk. De mannen spaarden ons niet, ook wij kwamen rijkelijk aan beurt om voorop de straffe wind uit zuid te trotseren.
Onderweg werden we ingehaald door snelle dames en heren uit later gestarte groepen. Dat waren misschien wel de spannendste momenten. Zelf zwoegend tegenwind, een wiel zoekend van een voorganger, en dan ook nog links en recht ingehaald worden. Af en toe een duw(tje) van een voorbijganger, een band die jouw band raakt. Focus was op dat moment key.

Bij het keerpunt aten we een stuk banaan, dronken we wat, nam ik een gelletje en door. Het keerpunt bestond uit een lus. Bike op de schouder, trap op, door het inmiddels zeer mulle zand, renden we terug naar het strakke strand en reden we voor de wind naar Castricum.

Bij Castricum weer een strandopgang, de trappen omlaag (toch anders op een ‘harde’ bike dan op fully), weer stuk banaan en drinken en laatste stuk vliegen voor de wind. De laatste 8 km hebben we heel wat deelnemers ingehaald 💪💪. Hadden zij zich stuk gereden, of hadden wij teveel ‘over’? Bij de strandopgang hoorden we onze mannen ons aanmoedigen, dat gaf een extra zetje om hollend door het losse zand richting boulevard en finish te gaan. De laatste meters en… finish!

Wat was het tof!

Egmond Pier Egmond was een toffe ervaring! De mensen, de toeschouwers, het rijden, het waaieren, het ingehaald worden, het trap op rennen met bike op de schouder. EPE, ik heb het gedaan en, niet onbelangrijk, ik heb genoten!


Bedankt voor je enthousiast geschreven gastblog Jose! Wij hebben ervan genoten. Wil jij ook je verhaal delen op onze blog? Heb je een toffe (toer)tocht gereden, wedstrijd gereden, fietsreis gemaakt of iets anders? Mail gerust naar info@fietsvrouwen.cc.

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.