Claudia deed mee aan Giro delle Dolomiti voor Fietsvrouwen
18 augustus 2022 

Claudia deed mee aan Giro delle Dolomiti voor Fietsvrouwen

Voor Fietsvrouwen.cc mocht ik kennismaken met een voor mij nieuw meerdaags fietsevenement, de Giro Delle Dolomiti, bestaande uit 6 stages, en 1 rustdag. Elke rit heeft een gezamenlijke start waarbij in karavaan achter de auto gereden wordt. De wegen kunnen hierdoor vrij gehouden worden. Iedere dag is er een tijdwaarneming op een 2 km sprint (wat zowel vlak als bergop kan zijn), en een tijdwaarneming op een klim. Dit bepaald het klassement.


Al enkele maanden voor het evenement ontving ik de nodige informatie en merchandise artikelen thuis, wat de voorpret nog groter maakte. 5 ritten vertrokken vanuit Bolzano en 2 vanuit Trento, waarop ik besloot een hotel te boeken vlakbij Bolzano aangezien Trento goed te rijden was. Goede keuze, fantastisch eten en een heerlijke wellness waren deze week zeer welkom.

Claudia Giro Delle Dolomiti 22

Variërende afstanden

De fiera in Bolzano was een groot fietsfestijn, met een expo met kleding, sportmassage, voeding en bikeservice. Hier was elke dag de start en finish, incl tiptop verzorgde lunch bij terugkomst.

De stages deze week varieerden van 75 tot 175 km, en een tijdrit op de laatste dag waar je als team of individueel aan deel kon nemen. Op dag 1 trof ik nog een aantal Nederlanders, waaronder nog een dame, Yvonne, die ook alleen daar was. Zo waren er meer individuele fietsers en bijzonder was met een groep van 350 deelnemers was dat er echt wel een groepsgevoel ontstond. Tijdens de pauze plekken was er ruim voldoende voeding en tijd om te herstellen, om vervolgens met de hele groep weer verder te rijden. Dat kunnen de Italianen als geen ander, revitaliseren. Fruit, pasta, ijs, diverse koek, sportdrank maar ook kazen en hammen waren daily stuff.

Giro Delle Dolomiti 2022

Rijden in de karavaan

Een kanttekening voor mij was het rijden in de karavaan. Dat ging erg langzaam (nog geen 30km/h), en duurde daardoor erg lang. Met name ritten met lange aanloop naar een klim of door een dal. Misschien had het ook met de hitte (35+) te maken. Maar veiligheid staat voorop! 

De routes schijnen elk jaar anders te zijn, wat leuk is voor de variatie. Nu was het verassend om het landschap te zien veranderen rondom Bolzano, tot Dolomieten (Passo l’Erbe) en rondom Trento (Monte Bondone).

Zelf heb ik heel erg gedoseerd deze week, terugkomende van een blessure en wetende nog 3 trainingsweken en een triathlon voor de boeg te hebben in mijn vakantie. Tijdens de tijdrit heb ik met de 2 klassementsleidsters, Yvonne (de andere individuele Dutchie) en een Duitse dame een team gevormd waar we nog mee op het podium kwamen. En ook het algemene klassement over de hele week genomen was ik toch nog 3e in mijn leeftijdscategorie. Super leuk hoe ze de week afsloten met een awardceremonie tijdens de lunch.

Conclusie

Een fantastisch evenement voor elke (sociale) wielertoerist die verschillende routes (in de groep) wil rijden, voorzien van goede organisatie, voeding en verzorging. En voor wie wil los kan gaan op de sprint of klimetappe. 


Claudia ging ook mee tijdens het Fietsvrouwen Ardennen weekend. Het verslag daarvan lees je hier. 

Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.