Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg
09 november 2022 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

De titel zegt het al. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het is een uitspraak die Albert Einstein deed. En helaas eentje die ik ook wel met regelmaat op mezelf kan toepassen. Ze zeggen dat een ezel zich niet drie keer aan dezelfde steen stoot, nou ik kan je zeggen, ik stoot mezelf al 10 jaar aan dezelfde steen ;)

Vandaag neem ik je, eigenlijk als vanouds, mee in een artikel over hoe ik mijn koers ga veranderen om duurzaam te veranderen en fitter te worden maar vooral te blijven, dan ik de afgelopen jaren deed en was. Mijn laatste 2 jaar als twintiger wil ik "de fitste versie van mezelf zijn".

Koers wijziging

De afgelopen jaren heb ik niet bepaald een stabiele basis gehad. Een wild studentenleven, vele verhuizingen, liefdes verdriet en mijn weg vinden in een prestatiegerichte maatschappij zorgde er met regelmaat voor dat ik mezelf verloor. Ik ben heel goed in struisvogel politiek. Kop in het zand, dan is er namelijk niks aan de hand, toch? Of misschien valt dat dus wel mee of juist tegen.
 Mijn tactiek is dat ik mij in situaties compleet stort op mijn werk, het liefst met mijn lievelingseten naast mij waar ik dan net iets te veel van eet dan nodig is. Daar ben ik namelijk dol op. Werken aan en voor Fietsvrouwen is mijn grootste passie en maakt mij heel gelukkig. Eigenlijk net als eten.

Eten en Kirsten gaan hand in hand. Maar, mijn valkuil is al jaren dat ik mijn emoties wegduw door het weg te stoppen tijdens het eten. Door te eten, hoef ik niet te voelen wat ik eigenlijk echt voel. Snap je wat ik bedoel?

Inmiddels heb ik een stabielere basis. Ik huur een fantastisch fijn appartement, krijg mijn plannen steeds duidelijker op papier en ik werk sinds 1 oktober als parttime marketeer bij Schwalbe Nederland. Hier mag ik onwijs veel leren en zit ik goed op mijn plek.
Nu dat allemaal wat stabieler is, heb ik rust en ruimte gecreeërd voor mezelf om andere dingen aan te pakken.

Koers wijzigen

Weg met die dieetregels

De afgelopen 13 jaar ben ik dikker, dunner, gespierder, slapper en alles daar tussen geweest. Vooral de afgelopen jaren, na mijn schouder operatie voel ik mij niet meer de fitte versie van mezelf. Na 1,5 jaar struisvogel politiek is het sinds vorige week weer klaar. En weet je hoe dat komt? Omdat ik mijn basis aan het veranderen ben. De dieet regels die ik onbewust voor mezelf had gemaakt, mag ik loslaten. Omdat diëten niet hoeft, voeden boven vullen. Mijn kennis opnieuw verbeteren en vooral: de kennis toepassen.
Daarom ben ik aan de slag met het online programma van Yvonne van Haastregt, waarin ik leer om die verschillende regels los te laten. Voor het eerst in jaren lukt het om mijn bord te laten staan, als ik geen trek meer heb, maar er nog wel eten op ligt.

De jaren hiervoor at ik altijd alles maar op, om maar niet te hoeven voelen. Een lang en vooral mentaal proces waar ik nu stappen in maak. Mede omdat ik voor mezelf de koers heb gewijzigd in mijn privé leven en rust krijg. Rust, waar ik misschien al die jaren wel zo erg naar verlangde, maar daar niet voor uit kon komen omdat ik het eng vond. Emoties die ik dan weer wegdrukte met, jawel: eten.

Over eten en bewegen

Door het vele overeten en de hoeveelheid kantoor uren, ben ik de afgelopen maanden aangekomen. Daar is op zichzelf niet altijd iets mis mee. Maar wel als je, zoals ik nu heb, je daar niet oke mee voelt. En ook hierbij geldt: als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Toen ik tot voor kort een jaar in Twente woonde, ging ik ook daar naar de plaatselijke sportschool. Dat hielp al deels, maar nog onvoldoende. Dat kwam te veel overeen met de aanpak die ik altijd deed en dus te weinig resultaat gaf.

Daarom ben ik afgelopen week, in mijn nieuwe omgeving, begonnen aan een nieuw sportschool avontuur naast het fietsen. Want, fietsen blijft natuurlijk mijn hoofdsport. Maar krachttraining is belangrijk, veel belangrijker dan veel mensen denken.

Ik zal jullie proberen maandelijks mee te nemen in mijn proces. Niet omdat ik moet afvallen, niet omdat ik dit moet bewijzen naar buiten, niet omdat ik vind dat ik maatje 34 moet hebben. Nee. Ik wil dit met je delen, omdat ik het belangrijk vind dat je mag en kan veranderen als je dat wil. Dat vallen en opstaan, daar ook bij horen. Dat je aanpak veranderen soms kan zorgen voor het resultaat waar je zo naar verlangt.

Naast de krachttraining, waar ik later even uitgebreider op in zal gaan, begin ik deze week ook aan mijn nieuwe trainingsschema van Fondo. Want uiteraard werken we daar nog steeds mee!

Overwinteren met Fondo

Fietsvrouwen en Fondo werken al even samen. Inmiddels hebben wij onze eigen trainingsschema's in de app. Waardoor Fietsvrouwen gericht kunnen trainen aan hun doelen. Een van de schema's is het Overwinteren met Fietsvrouwen. Met dit schema ben ik nu zelf begonnen en hier zal ik jullie geregeld updates over geven. Dit schema kun je trouwens ook gemakkelijk binnen uitvoeren op de Tacx, wist je dat al?


Welke Tacx trainer past er bij jou?


Dit soort artikelen schrijven deed ik veel op mijn andere website, maar als ik er op deze manier minstens 1 vrouw mee kan inspireren, blij mee kan maken, aan het denken kan zetten, dan is mijn doel geslaagd. We kunnen het onszelf zo moeilijk maken, terwijl dat niet altijd hoeft. Ik ga jullie meenemen in mijn manier om weer fitter en gezonder te worden.
Zoals beschreven ga ik dit doen door 3 dingen te veranderen:

  • Mijn dieetregels los te laten en te eten op gevoel,
  • Mijn krachttrainingen op te pakken bij een nieuwe sportschool
  • Fietsen volgens onze Fietsvrouwen schema's in de Fondo app.
Over de schrijver
Hi, ik ben Kirsten. Eigenaresse van Fietsvrouwen.cc. Sinds 2017 ben ik begonnen met wielrennen en deel ik mijn avonturen op de fiets. Momenteel woon ik in Overijssel met mijn vriend en fiets ik op een Scott Addict 10 en een Scott Contessa Gravel.