Your code here 4 keer een eerste fietservaring op één (!) dag
4 keer een eerste fietservaring op één (!) dag
31 augustus 2023 

4 keer een eerste fietservaring op één (!) dag

Ja, je leest het goed. Maar liefst 4 keer ‘mijn eerste keer…’ en dat gecombineerd op 1 dag. Ik hoor je al denken, hoe krijg je dat voor elkaar? Nou! Door indoor fietsen, Zwift, Join en een FTP test met elkaar te combineren! 

Indoor fietsen op de Tacx

Aangezien het de natste zomer is die ik mij kan herinneren… heb ik hartje augustus de Tacx maar eens afgestoft. Die indoor fietstrainer staat al zo’n jaar op zolder, maar mijzelf naar de getver fietsen op dat ding had ik nog nooit gedaan. Iets met te veel moeite om een gravelbike naar boven te tillen… (gewoon lui dus…).

Nu de nieuwe schuur klaar is, staat ‘ie te pronken om eindelijk gebruikt te worden! Dus, hup fiets erin en Tacxen maar! Verwacht nog geen hippe opstellingen, ik maakte gewoon gebruik van een sta-tafel met daarop een iPad.


Zwift

Maar… hoe ga ik dan indoor fietsen? Kies ik de Tacx trainingsapp zodat alles is gesynchroniseerd met Garmin of ga ik juist voor de game-elementen van Zwift (wat ik natuurlijk ook gewoon met Garmin en Strava kan syncen)? In mijn achterhoofd heb ik steeds de gedachte: ‘Straks in de wintermaanden gaan we weer Zwiften met Fietsvrouwen! Dat wil ik ook!’. Dus mijn keuze om Zwift te gaan gebruiken was snel gemaakt.

Lees ook ons blog: Hoe werkt Zwift?

Zo gekozen, zo gedaan. Ik maakte een account op Zwift. Na het creëren van mijn eigen avatar en het invullen van wat algemene gegevens kreeg ik de vraag ‘wat is je FTP’? Geen idee! Ik fiets altijd buiten in de rondte zonder vermogensmeter, dus hoeveel watt ik wegtrap… ik heb werkelijk geen flauw idee. Laat het nu toeval zijn, dat ik deze vraag ook kreeg in de Join app…

Join.cc

Via Fietsvrouwen mag ik als gastblogger de Join app testen. JOIN Cycling is de “nummer 1 app waarmee je slimme en flexibele trainingsschema’s kunt opstellen op basis van je doel, beschikbaarheid en trainingsgeschiedenis (Join.cc). 

In Join had ik het LSRF Plan (Live Slow Ride Fast) als doel ingesteld. Dit schema staat voor verbeteren op een leuke manier, zonder races of evenementen en bevat een mix van verschillende trainingen. Het trainingsschema is gebaseerd op de ‘Podcast ‘Beter Worden’ van Jim van den Berg, Laurens ten Dam en Stefan Bolt.


Om de verschillende trainingen op mijn kunnen af te stemmen, is het invullen van een FTP aan te raden (net zoals bij Zwift dus). Laat ik mij er dan toch maar eens aan wagen, mijn eerste FTP test ooit!

FTP test

FTP staat voor Functional Threshold Power en is het gemiddelde aantal watt aan vermogen dat je een uur lang kan volhouden. Je FTP is dus een waarde om je conditie te bepalen en dus ook om te zien hoeveel je verbetert (als de test wordt herhaald).

Tijdens een FTP test is er in ieder geval een blok van 20 minuten waarin je zo hard mogelijk moet fietsen (zonder versnellingen of vertragingen, maar een gelijkmatig vermogen). 95% van het gemiddelde van deze 20 minuten bepaalt de FTP-waarde.

In Zwift kan ik kiezen voor een lange (75 minuten) of een kortere (45 minuten) FTP test. In beide tests zit een blok van 20 minuten, het verschil zit ‘m in de lengte van de warming-up en cooling-down. Aangezien ik überhaupt voor het eerst ga indoor fietsen, koos ik voor de korte FTP test.


Mijn eerste keer: indoor fietsen

Laat ik voorop stellen: ik had natuurlijk écht geen idee van wat mijn ftp waarde ging worden of hoe het is om indoor te fietsen met Zwift. Dat trainen op de Tacx gaat mij - denk ik - wel bevallen! Het kost gewoon minder tijd om toch een goede training af te werken. 

Ik vond het in het begin wel een wat gek gevoel. Je trapt én trapt, maar gaat alleen op een scherm vooruit. Daarnaast vond ik het ook erg statisch, omdat de fiets natuurlijk niet meebeweegt met mijn bewegingen. Even wennen, maar dat gaat vast helemaal goed komen.

Mijn eerste keer: FTP test

En dan over die FTP test. Ik begon het 20 minuten blok natuurlijk veel te hard waardoor mijn gemiddelde wattage in het tweede deel gigantisch kelderde. Een FTP van 136 was het resultaat. Na wat googlen vond ik mijn score toch wel erg laag. Ineens was ik teleurgesteld, terwijl de test en de ervaring mij wel voldoening gaven. 

Gelukkig kon ik de teleurstelling van de - in mijn ogen - ‘lage’ waarde snel omzetten naar iets positiefs. Het is een 0-punt en vanaf hier kan ik alleen maar verbeteren! In de Join app staan nu op maat gemaakte trainingen waar ik flexibel mee kan omgaan. Ik heb zin om te trainen en beter te worden!

Mijn eerste keer: Zwift

Ik had nog geen betaald Zwift abonnement afgesloten. Dit betekende dat ik in de proefperiode van Zwift zat. De eerste 25 kilometers in Zwift zijn namelijk gratis om de app te ontdekken en uit te proberen. Voor mij genoeg kilometers om die FTP test te doen. 

Trainen met Zwift was dus ook mijn eerste ervaring met fietsen op vermogen. Nee, ik snap nog láng niet alles van Zwift, maar ik wil me er graag in verdiepen. De eerste ervaring was in ieder geval positief en inmiddels heb ik een abonnement afgesloten! Wordt vervolgd!


Mijn eerste keer: Join.cc

In een later blog, en wanneer ik dus langer met de Join app heb getraind, zal ik een blog schrijven over alle ervaringen. De eerste indruk is in ieder geval positief en ook de optie om mijn beschikbaarheid in te vullen is voor mij een uitkomst!

Deel jouw eerste ervaring met indoor trainen, Zwift, een ftp test of Join met Fietsvrouwen. We kijken uit naar jouw reactie!

Volg mij op Instagram en Strava om al mijn gravel-, fiets- en indoor-ervaringen te bekijken! ❤

Over de schrijver
Ik ben Tara en blog sinds december 2022 voor Fietsvrouwen.cc. Gravelen in de Achterhoek vind ik heerlijk om te doen. Fietsen in de buitenlucht en de omgeving ontdekken. Ook doe ik aan wedstrijdzwemmen en werk ik fulltime als copywriter. Mijn blogs gaan voornamelijk over gravelen, fietsvakanties en evenementen.