Garmin fietsnavigatie
Wielrennen
Kirsten Boerrigter
Wielrennen
11/21/2023
3 min
0

5x waarom fietsen met een fietscomputer een aanrader is

11/21/2023
3 min
0

Steeds meer Fietsvrouwen schaffen een fietscomputer aan. Dat snappen wij heel goed. Naast dat het heel leuk is om data te verzamelen, is het fijn om een navigatie op je stuur te hebben. Daarnaast zijn er steeds meer toertochten enkel te rijden op GPX waardoor je eigenlijk genoodzaakt bent om een fietscomputer te hebben. Een fietscomputer is best een flinke uitgave en daarom is het logisch dat je kan twijfelen of het wel wat voor jou is. In dit artikel vertellen we  waarom het fietsen met een fietscomputer een aanrader is. Lees je mee?

Fietsen met fietsnavigatie

Toen ik net 1,5 jaar bezig was met wielrennen, kocht ik een fietscomputer. Ik was het zat om mijn routepunten te vergeten, te verdwalen of op te schrijven op een briefje wat ik op mijn frame plakte. Ja, dat deed ik echt! Want dan kon ik toch een nieuw rondje maken, zonder te verdwalen en kwam ik ook weer thuis. Ideaal was het niet. Toen ik voor het eerst in het buitenland ging fietsen kwam ik er achter dat een fietscomputer toch wel heel handig is. Hij geeft namelijk perfect de route aan, maar dat is lang niet alles. In de fietscomputer kun je instellen dat hij een melding maakt als er een scherpe bocht aankomt. Je ziet wanneer er een klim aan komt en hoe ver de klim is met welk percentage. Dat heeft mij rust gegeven tijdens het klimmen. 

Door te trainen op hartslag heb ik mijn lichaam beter leren kennen en kan ik het beter doseren. Dat zijn al een paar grote voordelen van het fietsen met navigatie.

Soms hoor ik meiden die bang zijn dat als je met navigatie fietst, je alleen maar met je koppie bij de computer zit. Gelukkig hoeft dat niet. Ik ben zelf ook echt een dromer, maar precies om die reden heb ik de piepjes aan staan als er een bocht komt. Zo kan ik goed om mij heen blijven kijken en mis ik ook geen afslag meer. 

Het heeft mij veel plezier gegeven in het fietsen. Naast dat ik routes bouwen erg leuk vind, heeft het er ook voor gezorgd dat ik makkelijker nieuwe paden fiets waar ik anders nooit zou komen. Het fietsen in het buitenland voelt ook fijner en veiliger dankzij de fietscomputer welke ik koppel met het radarachterlicht, waardoor ik op mijn fietscomputer zie of er auto’s aankomen en hoeveel.
Garmin fietscomputersDe review over de Garmin Edge 840 komt heel snel online!

1. Je verdwaalt nooit meer met een fietscomputer ;)

Misschien wel reden nummer 1 waarom het hebben van een fietscomputer fijn is. De navigatie van de fietscomputer is super goed, zeker met de nieuwe GPS van de Garmin fietscomputers verdwaal je nauwelijks meer. Het fijne aan het verschil tussen het gebruik van je telefoon of  een fietscomputer, is dat de batterij van een fietscomputer veel langer mee gaat dan die van je telefoon. Door je telefoon te gebruiken voor een belletje in nood of een leuke foto onderweg, bespaar je batterij. Je fietscomputer is immers gemaakt om te navigeren.

2. Ongeval detectie voor een veilig gevoel

In de Garmin fietscomputers heb je een ongevaldetectie systeem. Als je hard valt stuurt hij een signaal naar de ingestelde contacten, zodat hij/zij op de hoogte is van je val en waar je bent. Erg handig als je bijvoorbeeld alleen aan het fietsen bent in Nederland of het buitenland.

3. Inzichten in je fietstrainingen

Naast dat het navigeren heel fijn is vanaf een fietscomputer, helpt het ook om inzicht te krijgen in je trainingen. Als je gaat fietsen met een hartslagband en vermogenspedalen heb je het plaatje compleet. Die data is erg nuttig als je beter wil worden. Wil je eerst vooral fietsen met navigatie, dan raad ik je aan om wel met een hartslagmeter te fietsen om je lichaam beter te leren kennen en je rit beter in te delen. Een vermogensmeter kan altijd nog.

4. Daag jezelf uit

Doordat je inzichten krijgt in je trainingen en in je fitheid, is het makkelijker om jezelf uit te dagen en sportieve doelen te stellen. Het is motiverend om jezelf uit te dagen en vervolgens te vergelijken met de data die je hebt verzameld. Zo kun je gericht naar een nieuw doel toe trainen.

5. Leer eenvoudig nieuwe routes kennen

Als je zonder navigatie fietst ga je gemakkelijk hetzelfde rondje fietsen met af en toe wat variatie. Want je weet niet de weg overal en je vindt het niet fijn om te stoppen om je telefoon erbij te pakken. Door met een fietsnavigatie te fietsen zie je op de kaart makkelijk of je het straatje links of rechts ook kunt nemen. Je verbreedt echt je horizon door het fietsen met navigatie. Sinds ik met navigatie fiets heb ik al veel meer plekken ontdekt.
Sinds 2021 werken wij samen met Garmin. Direct al vanaf het begin van Fietsvrouwen. Hier zijn we erg blij mee en uiteraard ook erg trots op. Met onze content willen we vrouwen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met wat er allemaal mogelijk is als je start met een smartwatch zoals de Venu2Plus, een fietscomputer, vermogenspedalen, hartslagband of een radarachterlicht. Het overkoepelende doel blijft altijd dat plezier bovenaan staat.
Voor ik begon met de fietscomputer had ik mijn eerste Garmin Vivoactive 3S horloge gewonnen via een externe winactie. Die gebruikte ik dan met krachttraining en met fietsen, maar ik wilde graag meer. Sindsdien gebruik ik Garmin en heb ik nooit meer een ander merk aangeraakt. Puur omdat ik het zo’n fijn en compleet merk vind, zeker met Tacx onder hun vleugels.


Zie hier de review over de Garmin Edge 830, die van de Edge 840 komt er bijna aan! De tekst is af..! 

Reacties
Categorieën